Cafeneaua de știință - Fotografia fenomenelor extreme, între știință și artă
01 Aprilie 2024, 14:20
Ce vede un fotograf pasionat de fenomene extreme într-o furtună? Ce vede un cercetător specializat în fenomene extreme într-o fotografie în care este imortalizată o furtună?
Vom afla împreună la Cafeneaua de știință de luni, 1 aprilie a.c., în direct de la @Librăria Humanitas de la Cișmigiu (https://www.facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu/?locale=ro_RO), la Radio România Cultural, pe www.radioromaniacultural.ro dar și video pe facebook Radio România Cultural,de la 19.00 la 20.00 - ceea ce nu însamnă că nu vă așteptăm și la librărie -) realizatoare și moderatoare Corina Negrea.
Și vom vorbi, firește, și despre Gala Raw Meteo (https://rawmeteo.ro/), care a avut loc sâmbătă, 30 martie a.c., la Cluj-Napoca. Câteva dintre fotografiile expuse la această a doua ediție - aici https://we.tl/t-74qt5TUj1s.
Invitați George Alexandru, vicepreședintele Asociației Fotografi Hai-Hui (https://www.facebook.com/fotografihaihui), Sergiu Pavel, președintele Asociației Severe Weather Alert-Sălaj (https://www.facebook.com/p/Severe-Weather-Alert-Salaj-100063544326027/) și Bogdan Antonescu, dr.fiz, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (https://www.infp.ro/).
Sergiu Pavel este student anul 3 la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie, specializarea Hidrologie și Meteorologie, ”un pasionat de meteorologie înrăit, fiind atras de fenomenele severe, observații, măsurători.pasionat de meteorologie”, după cum singur spune.
”Activez ca președinte al Asociației Severe Weather Alert-Sălaj, o asociație ce se ocupă cu monitorizarea vremii în județul Sălaj și care deține o rețea de 31 stații private.
Recent am publicat primul meu articol alături de profesorul Traian Tudose, în revista științifică Riscuri și Catastrofe, intitulat "The impact of severe convective phenomena in Sălaj and Maramureș counties. Case study: Supercell on May 28th 2019".
Am participat recent la conferința internațională ”Apa și Aerul”, la evenimentul ANM-OMM din octombrie 2023 și la Simpozionul ANM din noiembrie 2023”, mai spune Sergiu Pavel..
Bogdan Antonescu este fizician specializat în fizica atmosferei, interesat de istoria, climatologia, procesele fizice și impactul fenomenelor meteorologice extreme. Bogdan este lector în cadrul Facultății de Fizică (Universitatea din București) și cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
George Alexandru este vicepreședintele Asociației Fotografi Hai-Hui (https://www.facebook.com/fotografihaihui).
Este pasionat de fotografie, dar mai ales de fenomenele extreme, pe care le imortalizează deja de câțiva ani. Spune că fotografierea fenomenelor extreme se învață pe măsură ce faci asta, că nu este ușor de făcut dar și că ”trebuie să fii atent la detaliile pe care natura ți le oferă”.