Buletin cosmic

31 Martie 2023, 06:26
Racheta Terran-1 de la Relativity Space a fost lansată în 23 martie, la ora 03:25 UTC și, deși nu a ajuns pe orbită, lansarea este considerată un succes de companie, având în vedere cât de experimentale sunt tehnologiile folosite pentru realizarea rachetei: 85% din Terran-1 este realizată prin manufacturare aditivă, adică imprimare 3D). Racheta a trecut cu bine de zona cu presiune dinamică maximă (max-q), însă o problemă cu treapta secundară a vehiculului a făcut ca aceasta să nu poată atinge viteza necesară pentru înscrierea pe orbită. Putem spune că prima misiune, denumită "Good Luck, Have Fun" a fost una de succes pentru Relativity Space. Compania deja are contracte lansări de peste 1 miliarde de dolari pentru următorul vehicul, Terran-R, care va debuta anul viitor și care va putea urca 20 de tone pe orbită terestră joasă. Astfel, Terran-1 devine a doua rachetă propulsată cu gaz natural / metan care ajunge în spațiu, după racheta chinezească Zhuque-2 (lansată în 14 decembrie 2022 și care tot din cauza unor probleme cu treapta secundară nu a ajuns pe orbită).
Foto:
https://pbs.twimg.com/media/FsQ3OjmaEAA76d9?format=jpg&name=medium
Credit: Relativity Space / John Kraus
Vulcan se pregătește să fie prima rachetă cu metan care ajunge pe orbită, având planificat zborul inaugural în data de 4 mai. Vulcan va lansa landerul Peregrine spre Lună, dar va transporta și ADN-ul a 4 președinți americani (George Washington, Dwight Eisenhower, John F. Kennedy și Ronald Reagan) și a 6 persoane din universul Star Trek (Nichelle Nichols — Uhura, DeForest Kelley — Leonard McCoy, James Doohan — Scotty, Gene Roddenberry — creatorul universului Star Trek, și soția sa, Majel Barrett).
În ciuda confiscării de către Rusia a 36 de sateliți, compania OneWeb are în acest moment peste 600 de sateliți pe orbită, ceea ce înseamnă că poate oferi un serviciu global prin constelația OneWeb (conexiune la internet direct din satelit, similar cu ceea ce oferă și SpaceX). Ultima lansare dedicată OneWeb a avut loc în 26 martie, cu o rachetă LVM3 din India, ușor modificată pentru a realiza obiectivele acestei misiuni. Vom mai vedea și în viitor lansări de sateliți OneWeb, pentru că va fi nevoie de noi sateliți pentru a împrospăta constelația. Sateliții OneWeb care se află reținuți într-un hangar din Baikonur ar putea fi folosiți în viitor ca monedă de schimb pentru echipamentele Roscosmos aflate la centrul spațial din Guiana Franceză.
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și Mihaela Ghiță