Texte și pretexte - Invitat, prof.dr. Octavian Buda
07 Octombrie 2017, 06:00
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu
În ediţia din 7 octombrie 2017 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă provocăm intersectînd un spaţiu intelectual de convergenţă a mai multor discipline. Este vorba despre medicină, istorie, sociologie, politologie şi antropologie. De ce? Ei bine, pentru că în capitala României a fost organizată în perioada 30 august - 2 septembrie 2017 Conferința bienală a Asociației Europene pentru Istoria Medicinii și Sănătății (EAHMH). Mai bine de 150 de istorici ai medicinei din Europa, SUA şi Canada au fost prezenţi la Bucureşti la UMF „Carol Davila” cu intervenţii şi comunicări racordate la tema generală a ediţiei: „Corpul politic ‒ rolul statelor în istoria medicinii și a sănătății”. Evenimentul, unul de amploare internaţională, este cel mai important din ultimii 85 de ani pentru disciplina universitară a Istoriei Medicinei din ţara noastră. Asta pentru că în 1932, la inițiativa doctorului Victor Gomoiu, preşedintele Societăţii Regale Române de Istoria Medicinii, se organiza la Bucureşti un congres al Societății Internaționale de Istoria Medicinii. Acel eveniment avea loc sub patronajul regelui Carol al II-lea. A fost o reală reuşită şi, ca urmare, în 1936, Victor Gomoiu este ales președinte al Societății internaționale de istoria medicinii. Ei bine, iată că în 2017, la iniţiativa altui medic român, profesorul doctor Octavian Buda, președintele Asociației Europene pentru Istoria Medicinii și Sănătății (EAHMH) are loc în capitală un episod similar. Doctorul Buda este primul est-european ales într-o asemenea funcţie, domnia sa fiind totodată vicepreședintele Societății Române de Istoria Medicinii (SRIM) și titularul catedrei de Istoria Medicinii la UMF „Carol Davila” București.
Cel mai indicat pentru a ne vorbi in extenso despre reuşita acestui eveniment de amploare internaţională este chiar organizatorul său, prof.dr. Octavian Buda, invitatil ediţiei din 7 octombrie a emisunii Texte şi pretexte.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria universală, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de marea bătălie navală de la Lepanto, consumată la data de 7 octombrie 1571, eveniment cu profunde implicaţii pentru configuraţia geopolitică a continentului european.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un monolog excepţional din „Arhiva de Aur” a SRR, intitulat Efectul comic, în care străluceşte regretatul Dem. Rădulescu, zis şi Bibanu’.
Foto: prof. dr. Octavian Buda, bannerele Conferinţei de Istoria Medicinei, pînze dedicate Bătăliei navale de la Lepanto şi eroilor săi creştini, Dem. Radulescu, link you tube spre o reconstituire video animată a Bătăliei de Lepanto:
https://www.youtube.com/watch?v=ids_dH6_kOE