Născut în România – Invitat fizicianul Gheorghe Stratan
20 Septembrie 2017, 06:00
Invitatul ediției de astăzi este fizicianul Gheorghe Stratan, profesor universitar în domeniul istoriei științei.
Este absolvent al Facultății fizică a Universității din București (promoția 1965) și doctor în fizică al aceleiași universități (din 1974).
Din 1968 este cercetător al Institutului de Fizică Atomică din Măgurele iar din 2013 – profesor și cercetător științific în Laboratorul Bogoliubov de Fizică Teoretică de la Institutului Unificat de Cercetări Nucleare de la Dubna, IUCN-Dubna. În perioada 1970-1975 a fost cercetător în Laboratorul de Fizică Teoretică al aceluiași institut și șeful grupului de cercetători Români de aici.
În anul 1976 primește Premiul IUCN-Dubna pentru grupul de lucrări consacrat dezintegrării alfa, apoi, un an mai târziu, pe cel al Academiei Române pentru lucrările din domeniul radioactivităţii gama a nucleelor sferice.
Din 1979 începe o perioadă de popularizare a științei în publicațiile vremii.
În 1984 debutează ca traducător: zece titluri de cărți despre știință datorate unor mari savanți din trecut sau contemporani (Galileo Galilei, Steven Weinberg, Abdus Salam, Carl Sagan, A. B. Migdal, Arthur Koestler, Ian Stewart, Stephen Hawking) traduse, comentate, adnotate sau aduse la zi. Apărute la Editura Politică, apoi la Editura Humanitas, cărțile s-au bucurat de mare succes, fiind retipărite de mai multe ori.
În 1994 primește medalia de aur Primo Rovis a Fundației Internaționale Trieste pentru Progresul și Libertatea Științei, acordată pentru contribuția la popularizarea și apărarea științei autentice. Juriul a avut în vedere articolele din presa vremii și în special cartea Țara Bazaconiilor. False valori în știința românească.
Între 2000 și 2003 este președinte al Consiliului Științific al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei din Măgurele, membru al Consiliului Științific al IUCN-Dubna (2003) și, timp de cinci ani, 2003-2008, șeful Catedrei de Istoria și Metodologia Științei de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Este cel căruia i se datorează alcătuirea, în anul 2008, a expoziției Galileo 400, consacrată împlinirii a patru secole de la primele observații astronomice ale lui Galileo Galilei, efectuate cu un instrument optic. Expoziția a fost prezentată în cinci limbi de 20 de ori, în 18 orașe, din 6 țări de pe trei continente.
În anul 2014 devine Doctor Honoris Causa al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare – IUCN de la Dubna.
sursa foto 1 https://a1.ro/timp-liber/evenimente/expozitia-galileo-400-id98419.html
sursa foto 2 https://istoriiregasite.wordpress.com/2011/01/11/galilei-si-telescopul-sau/
Redactor Corina Negrea