ALIAT pentru Sănătate Mintală
26 Ianuarie 2021, 14:58
Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală lansează inițiativa #smarteens by ALIAT,sub forma unei platforme interactive online (www.adolescenteen.ro) care va răspunde nevoii de informare, consiliere și tratament pentru adolescenți, în contextul amplificării problemelor de comportament ale acestora. În plus, cei interesați pot beneficia de un nou program dedicat problemelor de sănătate mintală și de comportament ale copiilor și adolescenților, în cadrul noii clinici inaugurată de Asociația ALIAT.
”În România s-au dezvoltat în ultimul timp numeroase servicii de sănătate mintală a copilului mic, mai ales în ce privește abordarea autismului, în schimb problemele copilăriei târzii și ale adolescenței sunt foarte puțin spre deloc abordate. Fără să încercăm a dramatiza, este important să spunem totuși că, în acest moment, părinții copiilor și adolescenților cu probleme de consum de droguri, de integrare în viața școlară și socială, de control al impulsurilor nu au un serviciu specializat unde să se adreseze. Începem astăzi, împreună cu colegii mei psihiatri și psihologi și cu familiile cu care deja suntem în proces de tratament și sprijin psihologic, să oferim un răspuns acestor manifestări ale adolescenței, o vârstă critică prin intensitatea și importanța problemelor care apar și care vor modela destinul viitorului adult”, a explicatdr.Eugen Hriscu, președinte al Asociației ALIAT pentru Sănătate Mintală.
Inițiativa se bazează de altfel și pe cele mai recente statistici privind consumul de alcool și droguri, dar și de jocuri de noroc și social media, în rândul elevilor de 16 ani (studiul ESPAD- European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs din 2020):
· România înregistrează scoruri peste media europeană la debutul precoce, de la vârste mici (13 ani sau mai devreme), în consumul de substanțe (tutun, alcool, droguri);
· depășim aproape de două ori media europeană la consumul zilnic de tutun (5% dintre elevii români față de 2.9% - Europa) și la consumul de medicamente calmante cu scopul de a se droga (9.3% față de media ESPAD de 4%);
· depășim media și la consumul general de alcool (82% din elevii români față de media de 79%), dar și la capitolul elevi care au recunoscut că s-au intoxicat cu alcool(7% față de 6.7%).
În plus, pentru prima dată, studiul ESPAD a analizat și alte comportamente periculoase, în creștere după cum arată cifrele: jocurile de noroc, jocurile online și rețelele sociale. O cincime dintre elevii români de 16 ani au pariat excesiv în ultimul an (peste media europeană de 15%). Aproape jumătate stau online, pe rețelele sociale, peste 4-5 ore într-o zi de școală, în condițiile în care se discută despre efecte negative ale acestui fenomen asupra sănătății adolescenților (probleme cu somnul, anxietate, stima de sine scăzută și depresie).
În acest context, provocările sunt mari, atât pentru copii, cât și pentru părinți, și de aceea mulți au nevoie și solicită sprijin specializat, astfel încât comportamentele și acțiunile adolescenților de la această vârstă să nu îi afecteze ca adulți.
Sursă FOTO - Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală