ADN-ul unei femei preistorice a fost descoperit pe un pandantiv vechi de 20000 de ani
ADN-ul unei femei preistorice a fost descoperit pe un pandantiv găsit într-o peșteră din Siberia. Cercetătorii din Germania au reușit să extragă ADN-ul dintr-un dinte de cerb transformat acum mii de ani în pandantiv, bijuterie care a fost descoperită în Peștera Denisova.
04 Mai 2023, 15:45
Pentru datarea artefactelor găsite, echipa de experți, condusă de cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, au folosit o nouă metodă de extragere a ADN-ului. Se pare că pandantivul în formă de dinte de cerb i-a aparținut unei femei care a trait în urmă cu 20000 de ani .
Cu ajutorul tehnologiei s-a putut izola ADN-ul care a fost prezent în celulele pielii, transpirație sau alte fluide corporale și care a fost absorbit de anumite tipuri de materiale poroase, inclusiv oase, dinți și colți, atunci când a fost folosit de cineva cu mii de ani în urmă.
Obiectele folosite ca unelte sau pentru podoabă personală - pandantive, coliere, brățări, inele și altele asemenea - pot oferi o perspectivă nouă asupra comportamentului și culturii din trecut.
„Găsirea acestor obiecte realizate în trecut reprezintă un moment extrem de fascinant, deoarece ne permit să deschidem o fereastră mică pentru a călători înapoi și a arunca o privire în viețile acestor oameni”, a spus biologul molecular Elena Essel de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evoluționistă din Germania, autorul principal al studiului publicat în revista Nature.
Prin realizarea legăturilor dintre obiecte cu anumite persoane, această tehnică ar putea face lumină asupra rolurilor sociale preistorice și a diviziunii muncii între sexe sau ar putea clarifica dacă un obiect a fost sau nu realizat chiar de specia noastră. Unele artefacte au fost găsite în locuri despre care se știe că au fost locuite, de exemplu, de Homo sapiens și oameni de Neanderthal simultan.