Victoria Pătrașcu: “Cărțile copilăriei sunt cărămizi în sufletul și în destinul fiecăruia dintre noi”

02 Aprilie 2025, 14:20
De Basm lansează proiectul „Povești în zbor” – cinci povești originale despre păsările urbane, scrise de autori consacrați și ilustrate de Alexia Udriște. Inspirate din observații ornitologice în parcurile Bucureștiului, poveștile vor fi incluse în trasee ghidate pentru copii în Grădina Botanică.
Începând din 1967, cu ocazia aniversării scriitorului Hans Christian Andersen, la 2 aprilie, este celebrată Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii și Tineret, cu scopul de a insufla plăcerea de a citi şi pentru îndreptarea atenţiei către cărţile pentru copii. Orașul vorbește cu scriitoarea Victoria Pătrașcu despre cărțile care ne modelează caracterele, despre dificultatea de a aduce lectura mai aproape de copii și despre proiectele dedicate promovării cărților în școli.
„Este important, în primul rând, să ne aducem aminte de cărțile care ne-au făcut oameni, cum spunea foarte bine Dan C. Mihăilescu, pentru că aceste cărți ale copilăriei sunt cărămizi în sufletul și în destinul fiecăruia dintre noi și nu putem să negăm faptul că țesătura de valori care ne construiește este influențată și de aceste cărți care au ajuns la noi atunci când am fost mici.”
Din păcate, accesul copiilor la cărți este din ce în ce mai dificil, fiind eclipsat de atracția ecranelor.
„Ecranele sunt din ce în ce mai atractive în detrimentul cărții și atunci este o bucurie să ne reamintim că aceste cărți sunt importante și copiii au nevoie de ele și trebuie să facem orice ne stă în putință pentru ca ele în continuare să lucreze în noi.”
Pentru scriitoare, pasiunea pentru povești a început cu o carte neterminată, „Vântul din Lună” de Eric Linklater, pe care a cumpărat-o dintr-un anticariat și care nu avea ultimele 20 de pagini. Aceasta experiență a fost una dintre cele care au motivat-o să devină scriitoare.
„Într-un fel îi datorez faptul că am devenit scriitoare, pentru că neavând acest sfârșit, ca să am totuși o încheiere, am început eu să fantazez și să inventez diferite sfârșituri pentru această carte. Iar la 30 de ani, când am recuperat cartea integrală, am fost chiar ușor dezamăgită de acel final, pentru că mintea mea de copil născocise finaluri mult mai bune decât cel realizat de scriitor.”
Victoria Pătrașcu remarcă o evoluție pozitivă a literaturii pentru copii în România. Totuși, deși există mai multe edituri și ilustratori români talentați, problema rămâne accesul real al copiilor la aceste cărți:
„Literatura pentru copii a explodat și la noi, ca peste tot în lume. (…) Mi-aș dori foarte tare ca acest boom să fie coroborat cu o educație în ideea de a se citi, pentru că de foarte multe ori aceste cărți nu ajung la copii.”
De multe ori, vina pentru lipsa lecturii este pasată între familie și școală, însă scriitoarea atrage atenția asupra unui aspect esențial:
„Sunt foarte mulți oameni needucați care nu știu cum să citească copiilor. Deci nu putem să punem în cârca unor oameni care nu au avut această experiență, responsabilitatea de a naște alte generații de cititori copii. Și atunci școala, unde credem că există oameni educați și care știu cum se face, ar trebui să-și asume această responsabilitate de a educa copiii în sensul de a citi cărți.”
Unul dintre cele mai noi proiecte la care participă Victoria Pătrașcu este „Povești în zbor”, care aduce în atenție importanța protejării naturii prin intermediul poveștilor. Proiectul dorește să inspire copiii să privească natura cu alți ochi.
„Practic se vor scrie cinci povești, cele cinci povești vor fi ilustrate și apoi vor fi declinate în niște scenarii care vor deveni trasee în Grădina Botanică. Astfel, în Grădina Botanică vor exista cinci trasee pe marginea a cinci povești cu păsări, cu ilustrații și cu activități la fiecare dintre ele.”
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.