„Trebuie să fiți pe TikTok. Nu puteți să ignorați o platformă unde sunt aproape 8-9 milioane de români”, Diana Filimon, a 11-a Ashoka Fellow din România
27 Noiembrie 2024, 14:40
Diana Filimon, fondatoarea Forum Apulum și cofondatoarea proiectelor pentru tineri Gen, revistă, Gen, știri, Gen, sport și Gen Zette, a fost desemnată marți, 26 noiembrie, al 11-lea Ashoka Fellow din România. Ea s-a alăturat astfel unei rețele globale de peste 3900 de antreprenori sociali din 98 de țări, susținuți de organizația Ashoka pe viață.
Diana Filimon a explicat pentru emisiunea Orașul vorbește că procesul de selecție a fost riguros și a ajutat-o să-și clarifice misiunea și direcția.
„Această rețea îți oferă know-how, sfaturi, ghidare și o comunitate în care te poți dezvolta. Scopul este să te sprijine în ceea ce faci deja bine, astfel încât să ai un impact mult mai mare și să îți extinzi activitatea la o scară mai largă.”
Prin Gen Știri, Gen Revista și alte platforme, Diana Filimon și echipa sa au răspuns problemei lipsei de interes a tinerilor români pentru știri și implicare civică, utilizând platforme populare precum Instagram și TikTok pentru a oferi știri accesibile și relevante. Inițiativele sale promovează educația media digitală, cultivă responsabilitatea și implicarea civică a tinerilor, eliminând decalajul dintre educația civică și experiența personală, în special în comunitățile din afara Capitalei. Diana susține tinerii aspiranți la jurnalism, oferindu-le instrumente, încredere și o voce pentru a contribui la o societate mai incluzivă și mai responsabilă.
„Motivul pentru care am ales să dezvoltăm aceste proiecte este faptul că există o percepție generală conform căreia tinerii se descurcă excelent pe internet, nu sunt vulnerabili și că totul va fi bine. Însă noi observam încă de acum șapte ani semne îngrijorătoare în rândul lor, care astăzi s-au confirmat ca fiind mai mult decât alarmante. Ca adulți, avem responsabilitatea de a-i sprijini și de a-i ajuta.”
Diana Filimon evidențiază deconectarea tinerilor de la viața civică agravată de pandemie și influența rețelelor sociale precum TikTok și promovează utilizarea acestor platforme pentru a oferi conținut educativ și implică tinerii din comunități marginalizate în proiecte civice și educaționale.
„Degeaba ne făceam un site sau orice altă formă de comunicare, dacă tinerii nu se simt confortabil să vină acolo. Am ales să fim exact pe acele rețele unde ei sunt prezenți. Suntem activi pe aceste platforme de ani de zile și spunem mereu, oriunde avem ocazia, că boicotarea unor rețele pe care nu le înțelegem nu este o soluție. Singura soluție este să fim și noi acolo, astfel încât să nu lăsăm doar alte voci să ajungă la tinerii noștri.”
Prin inițiativele sale, Diana Filimon demonstrează că tinerii, indiferent de context, pot fi implicați și sprijiniți să devină actori ai schimbării sociale.
Diana Filimon va primi din partea Ashoka o bursă personalizată timp de trei ani, care îi va permite să se concentreze asupra dezvoltării ideilor sale. Totodată, Fellowship-ul Ashoka o va include pe viață în cea mai importantă rețea internațională de susținere pentru creșterea impactului social.
Programul de fellowship Ashoka sprijină antreprenorii sociali de excepție, oferindu-le o identitate, o comunitate și o rețea de resurse pentru a accelera impactul social. Numai unul din 10 milioane de oameni pe an devine Ashoka Fellow, fiind recunoscut pentru capacitatea de a crea soluții inovatoare la probleme sociale complexe. Acești lideri transformă sisteme, remodelează structuri și generează schimbări sustenabile, având un impact profund și pe termen lung asupra societății.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată de luni pânăvineri, de la ora 9:00, la Radio România Cultural.