Anca-Maria Pănoiu: „Poezia Ninei Cassian este vie, este recognoscibilă, cu situații de viață care le vorbesc copiilor”
27 Noiembrie 2024, 14:48
Miercuri, 27 noiembrie 2024, se împlinesc 100 de ani de la nașterea Ninei Cassian. Pentru a marca acest moment, Editura Frontiera aduce poezia ei mai aproape de generațiile tinere printr-o întâlnire cu ilustratorii celor trei volume de poezii pentru copii, reeditate cu concepte grafice moderne: Oana Ispir (Prințul Miorlau), Andrei Tache (Roșcată-ca-Arama și cei șapte șoricari) și Karda Zenkő (Povestea a doi pui de tigru, numiți Ninigra și Aligru).
Orașul vorbește cu Anca-Maria Pănoiu, coordonator editorial la Editura Frontiera, și cu ilustratoarea Oana Ispir, despre centenarul poetei Nina Cassian și despre relevanța operei sale dedicate copiilor.
Anca-Maria Pănoiu: „Deși cărțile provin din perioade istorice diferite, au această calitate a modernității și a actualității limbajului care le grăiește copiilor din ziua de astăzi, la fel cum le grăia și celor de atunci. Și cred că este un lucru foarte important. De fapt, este și cel mai important criteriu pentru care aceste trei poeme au fost selectate în portofoliul editurii - faptul că, citită astăzi, poezia Ninei Cassian este vie, este recognoscibilă.”
Libertatea artistică oferită de editură i-a permis Oanei Ispir să creeze ilustrații explozive, realizate manual în tuș pe hârtie. Această tehnică tradițională oferă o adâncime și o materialitate aparte desenelor, apropiindu-le de cititor.
Oana Ispir: „Am lucrat tradițional pe hârtie, pentru că e un mediu care te ajută să fii mai creativ. Și mi se pare că oamenii îl citesc ca fiind mai apropiat, cel puțin în cărți. E plăcut să simți că e și mâna cuiva aproape, nu doar mintea scriitorului.”
Ilustrațiile semnate de Oana Ispir nu doar redau textul, ci creează o poveste complementară. Detaliile vizuale interconectează poeziile, construind o galerie de personaje memorabile. În Prințul Miorlau, personajele poeziilor sunt ilustrate ca niște curteni ai prințului, cu detalii de costum și decor care oferă continuitate narativă.
Anca-Maria Pănoiu: „Atunci când desenul poate fi pipăit cu privirea, dă o adâncime și o materialitate care este concretă, e palpabilă. Și asta apropie.”
Evenimentul de celebrare a centenarului Nina Cassian are loc miercuri, 27 noiembrie, ora 18:00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată de luni pânăvineri, de la ora 9:00, la Radio România Cultural.