Ascultă Radio România Cultural Live

"Românii în lume" - Astăzi la Roma, Beijing, Tokyo, Gotteborg, Budapesta și București

Duminică 26 Ianuarie, ora 21:00, Realizator Magdalena Tara

"Românii în lume" -  Astăzi la Roma, Beijing, Tokyo, Gotteborg, Budapesta și București

26 Ianuarie 2025, 04:39

În data de 27 ianuarie 2025 – Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului – de la ora 18.00, în Sala de conferințe, Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu editurile Castelvecchi, Edizioni Bordeaux și Humanitas, cu patronajul Ambasadei României în Italia, vă invită să participați la o masă rotundă și o prezentare de carte dedicate unui important scriitor român de origine ebraică. Este vorba despre Mihail Sebastian, o personalitate de mare profunzime și luciditate, a cărei scurte traiectorii prin lumea și culturală interbelică a trezit controverse și a lăsat repere literare consistente.

Prezentarea este prilejuită de apariția de dată foarte recentă (decembrie 2024), în Italia, a două volume de mare importanță în receptarea și cunoașterea literaturii și personalității lui Mihail Sebastian: L’incidente (traducere și îngrijire de volum de Raoul Precht, Bordeaux Edizioni 2024) și Diario 1935-1941(traducere de Mauro Barindi, note de Horia Corneliu Cicortaș, Castelvecchi Editore 2024).

În cadrul celebrărilor internaționale ale celui de-al șaptelea Centenar al marelui explorator Marco Polo, Universitatea Națională de Artă din București, la inițiativa Comitetului Dante Alighieri din București, în parteneriat cu Accademia di Romania in Roma și alte diverse instituții culturale românești și italiene organizează expoziția de artă contemporană: Marco Polo: călătoria ca întâlnire.

Expoziția va fi inaugurată marți, 21 ianuarie 2025, la ora 18.00, în Galeria de Artă a Academiei Române din Roma (Viale delle Belle Arti 110).

Curator al expoziției: prof. Nicoleta Silvia Ioana, cu contribuția prof. Smaranda Bratu Elian.

Expoziția, realizată dintr-o perspectivă interdisciplinară, reprezintă receptarea figurii lui Marco Polo în România și este expresia gustului estetic al tinerilor artiști studenți care, pornind de la Cartea lui Messer Marco Polo (zis și Milionul), au condus o profundă reflecție artistică pe tema călătoriei ca simbol al întâlnirii dintre popoare și culturi și al colaborării dintre cultura scrisă și cultura vizuală, între literatură și arte.

Evenimentul se va desfășura sub forma unui dialog între traducătorii Horia Corneliu Cicortaș, Mauro Barindi și Francesco Testa, scriitorul Raoul Precht, și specialistele în literatura și cultura română prof. Luisa Valmarin și prof. Angela Tarantino.

Spectacol de Sergiu Matis la TRAFÓ

Sergiu Matis, performer născut la Cluj-Napoca, care activează la Berlin, prezinta spectacolul Warp Renderings la Trafó, pe 25 și 26 ianuarie 2025, de la ora 20.00, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Budapesta.

În această lucrare solo, Sergiu Matis explorează modul în care imaginile estetizate ale peisajelor au distorsionat relația societății contemporane cu lumea naturală – de la tradițiile europene de pictură a peisajelor până la fotografie, imagini satelitare, CGI și realitate virtuală.

„Warp Renderings” propune diferite moduri de a accesa mediul natural, prin reanalizarea și investigarea răsucirilor ideologice la care acesta a fost supus în trecut. Aceste distorsiuni sunt exagerate până la punctul de ruptură, crăpând și deformând pânza și ecranul, și creând fisuri în corp, făcându-l permeabil și capabil să rezoneze cu elementele naturale pe care le reprezintă. Poate că prin această rupere a tradițiilor – acest vandalism conceptual – putem repara și restabili conexiunea noastră cu natura, permițându-i să ne inunde din nou, sau cel puțin, să revină în corpul dansant.

Institutul Cultural Român de la Budapesta, în parteneriat cu Ambasada României în Ungaria și Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București (creart/Teatrelli), celebrează Ziua Culturii Naționale la Budapesta, prin prezentarea spectacolului de teatru zeițe de categoria B, în regia lui Andrei Măjeri.

Evenimentul va avea loc vineri, 31 ianuarie 2025, cu începere de la ora 19:00 și va fi găzduit în Sala Gobbi Hilda a Teatrului Național din Budapesta.

Zeițe de categoria B, scris de Alexandra Felseghi și conceput de regizorul Andrei Măjeri, este un spectacol eveniment cu artiști consacrați din trei orașe diferite, toți cunoscuți și respectați în comunitățile lor locale, dar mai puțin cunoscuți la nivel național: Elena Ivanca (Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj), Ioana Dragoș Gajdó (Teatrul Regina Maria din Oradea), Silvia Luca (Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani).

La cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Göteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, programat între 24 ianuarie și 2 februarie 2025, au fost selecționate două filme din România: „Trei kilometri pâna la capătul lumii‟ (premieră în Suedia), regizat de Emanuel Pârvu, în Competiția Internatională a festivalului, și „Anul nou care n-a fost‟ (premieră în Scandinavia), regizat de Bogdan Mureșanu, în secțiunea Voyage.

ICR Stockholm este și în acest an partener al festivalului, susținând participarea în festival a regizorilor Emanuel Pârvu și Bogdan Mureșanu, alături de a producătoarei Miruna Berescu.

Echipa filmului „Trei kilometri până la capătul lumii‟ a fost invitată în perioada 29 -31 ianuarie, pentru a participa la discuții cu publicul și cu presa suedeză. Filmul va avea trei proiecții la cinematografele Capitol (29 ianuarie), Aftonstjärnan (30 ianuarie) și Biopalatset (31 ianuarie). „Anul nou care n-a fost‟ va avea patru proiecții în cadrul festivalului, la cinematograful Biopalatset (26 ianuarie, 28 ianuarie, 1 februarie) și la cinematograful Bio Roy (27 ianuarie). Regizorul filmului Bogdan Mureșanu va participa, în perioada 26 – 29 ianuarie, la discuțiile de după proiecțiile din festival.

Festivalul de Film de la Göteborg este principalul loc anual de întâlnire pentru industria cinematografică nordică.

ICR Tokyo lansează, începând din ianuarie 2025, seria de evenimente „Dialoguri literare”, găzduită la sediul Ambasadei României din Japonia. Acest proiect are ca scop promovarea scriitorilor români și japonezi care creează în limbile română și japoneză, unii dintre aceștia fiind stabiliți în „Țara Soarelui Răsare”.

Seria „Dialoguri literare” își propune să celebreze diversitatea culturală prin participarea unor autori din generații și medii diferite.

Prima întâlnire a avut loc pe 23 ianuarie 2025, marcând Unirea Principatelor Române. Evenimentul a inclus dialoguri și prezentări de carte, avându-le ca invitate pe scritoarele Sabina Yamamoto și Raluca Nagy.

Temele abordate au inclus:

  • Modalități prin care scriitorii pot fi publicați în România și Japonia;
  • Analiza pieței de carte din cele două țări;
  • Preferințele publicului cititor român și nipon;
  • Oportunități de granturi și burse pentru traducători în limbile română și japoneză;
  • Cursuri de limbi străine pentru aprofundarea celor două culturi;
  • Prezentarea volumelor publicate și premiate ale invitaților.

Pe 27 ianuarie, ora 19.00, Institutul Cultural Român invită publicul în Sala Mare din Aleea Alexandru nr. 38, la prezentarea proiectului multimedia inovator propus de Diaspora Civică Berlin și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN): „Mihail Sebastian și tinerii cu sufletul de crin”. Acest webcomic documentar combină banda desenată, animația și muzica originală pentru a explora perioada interbelică românească și ascensiunea extremismului, prin prisma scrierilor lui Mihail Sebastian.Evenimentul va fi urmat de o masă rotundă cu tema „Rolul culturii în combaterea antisemitismului”, la care vor fi invitați Liviu Bărbulescu, Răzvan Petre, Lu Pop, echipa Diaspora Civică Berlin; Emil Nicolae - Nadler, ziarist, scriitor și muzeograf; Ioan Stanomir, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Universitatea București.Discuțiile, moderate descriitorul și publicistulFlorin Iaru, propun chestionarea impactului creației artistice și a culturii asupra memoriei colective și a conștientizării pericolelor extremismului.

Reprezentanțele ICR din Chișinău, Londra, Budapesta, Madrid, Paris, Roma, Varșovia, Berlin, Stockholm, Viena, Tel Aviv, Veneția, Lisabona și New York aduc un omagiu victimelor Holocaustului prin proiecții de filme, lansări de carte, expoziții și dezbateri.

„The Magic of…Latin Jazz” la Sala Radio
Produs de Radio România 26 Ianuarie 2025, 04:40

„The Magic of…Latin Jazz” la Sala Radio

Pe 30 ianuarie 2025, de la ora 19:00, puteți să ascultați la Radio România Cultural concertul „The Magic of…Latin Jazz”, în...

„The Magic of…Latin Jazz” la Sala Radio
Arhechipuri – Sezonul III
Produs de Radio România 24 Ianuarie 2025, 08:00

Arhechipuri – Sezonul III

Sezonul al treilea al serialului Arhechipuri vine la Radio România Cultural cu același povestitor, dar cu alte povești....

Arhechipuri – Sezonul III
De la Blues la Beatles, pentru o cauză nobilă: Berti Barbera & Nicu Patoi cântă în beneficiul copiilor cu autism
Produs de Radio România 23 Ianuarie 2025, 13:06

De la Blues la Beatles, pentru o cauză nobilă: Berti Barbera & Nicu Patoi cântă în beneficiul copiilor cu autism

Orașul vorbește  cu  Ioana Bărbuliceanu , psiholog și fondatoarea asociației BIB Autism, despre nevoile copiilor cu...

De la Blues la Beatles, pentru o cauză nobilă: Berti Barbera & Nicu Patoi cântă în beneficiul copiilor cu autism
Cultura la farfurie. De la trufe la pătrunjel hăcuit: O călătorie gastronomică în perioada Unirii Principatelor
Produs de Radio România 23 Ianuarie 2025, 11:49

Cultura la farfurie. De la trufe la pătrunjel hăcuit: O călătorie gastronomică în perioada Unirii Principatelor

Orașul vorbește  cu  Adriana Sohodoleanu  despre gastronomia și cultura culinară din perioada Unirii...

Cultura la farfurie. De la trufe la pătrunjel hăcuit: O călătorie gastronomică în perioada Unirii Principatelor
104 Ideile Hacking Work.  Copiii invizibili ai satelor României: bătuți, flămânzi și puși la muncă
Produs de Radio România 23 Ianuarie 2025, 11:00

104 Ideile Hacking Work. Copiii invizibili ai satelor României: bătuți, flămânzi și puși la muncă

Într-o Românie care se vrea europeană și modernă, există o lume invizibilă, adânc ascunsă în satele...

104 Ideile Hacking Work. Copiii invizibili ai satelor României: bătuți, flămânzi și puși la muncă
Expoziția mondială de la Osaka este prima din lume care se va desfășura pe mare
Produs de Radio România 23 Ianuarie 2025, 10:14

Expoziția mondială de la Osaka este prima din lume care se va desfășura pe mare

158 de țări, regiuni și 9 organizații internaționale au confirmat participarea la Expo 2025 Osaka, Kansai din Japonia....

Expoziția mondială de la Osaka este prima din lume care se va desfășura pe mare
MOZART: „Cosi fan tutte” – operă în concert la Sala Radio
Produs de Radio România 22 Ianuarie 2025, 12:14

MOZART: „Cosi fan tutte” – operă în concert la Sala Radio

În continuarea unei tradiții inițiate cu ani în urmă, în luna ianuarie suntem invitați să ne bucurăm de o...

MOZART: „Cosi fan tutte” – operă în concert la Sala Radio
Suitele Carmen (Bizet) la Sala Radio
Produs de Radio România 22 Ianuarie 2025, 08:18

Suitele Carmen (Bizet) la Sala Radio

Pe 23 ianuarie 2025, de la ora 19:00, puteți să ascultați la Radio România Cultural concertul Orchestrei Naționale Radio, în...

Suitele Carmen (Bizet) la Sala Radio
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Teatru Național Radiofonic - Biografii, memorii
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
05:00 - 06:00
Espańol 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
05:07 - 07:00
România, devreme (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru