Ascultă Radio România Cultural Live

Românii în lume astăzi la Cracovia, Lodz, Beijing, Roma, Paris, Berlin și București

Duminică, 27 Octombrie, ora 21.00

Românii în lume astăzi la Cracovia, Lodz, Beijing, Roma, Paris, Berlin și București

27 Octombrie 2024, 15:02

În cadrul Sezonului Cultural Polonia – România 2024-2025, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) în parteneriat cu Institutul Adam Mickiewicz din Varșovia, Muzeul de Artă Contemporana din Cracovia (MOCAK), Cricoteka (Centrul de documentare a artei lui Tadeusz Kantor) și Institutul Polonez din București prezintă în perioada 20 octombrie 2024 – 9 martie 2025 Expoziția Tadeusz Kantor – artist oriunde și oricând

Curator dr. Maria Anna Potocka, director MOCAK

Tadeusz Kantor (1915-1990) a fost unul dintre cei mai importanți artiști polonezi, cu o contribuție esențială la revoluționarea teatrului polonez și mondial dar și cu o activitate remarcabilă, de avangardă, în domeniul artelor plastice.

Pentru prima dată în România această expoziție va pune în lumină versatilitatea și complexitatea acestui artist prezentând direcțiile principale pe care le-a abordat ca regizor, scenograf, actor în propriile piese, autor de happening-uri, pictor și teoretician.

Vor fi expuse 25 de lucrări de pictură, asamblaje, sculpturi și decor sculptural pentru piese de teatru din colecția MOCAK și 57 de fotografii realizate în perioada 1980-1990 care documentează piesele sale de teatru, inclusiv portrete fotografice, oferind o perspectivă extinsă asupra acestui creator fascinant.

În perioada 24-27 octombrie vă invităm la standul românesc D45 și la un program special de evenimente organizate în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Cracovia, deschis la Centrul Internațional pentru Târguri și Congrese EXPO Kraków (ul. Galicyjska 9).

ICR Varșovia, în colaborare cu Centrul Național al Cărții din București, a pregătit un stand cu cca 60 de propuneri – traduceri din literatura română și publicații poloneze cu tematică românească – dintr-o multitudine de genuri: poezie, proză scurtă și roman, eseistică, filozofie, memorialistică, teatru, carte istorică, de călătorie, ghiduri turistice.

În sălile de evenimente ale Târgului vă invităm, printre altele, la premiera poloneză a unei noi cărți românești – Misterul mașinuțelor chinezești, de Florin Irimia, în traducerea Radosławei Janowska Lascar, la o prezentare dedicată împlinirii a 85 de ani de la Refugiul polonez în România, realizată împreună cu Fundația Karta, la o poveste despre secretele bucătăriei românești, spusă de Chef Lorek. Celor mici le vor fi dedicate ateliere de limbă română. În ultima zi a Târgului, vă invităm în oraș la un concert de jazz, susținut de formația Amphitrio în clubul Alchemia.

În data de 30 octombrie 2024, la ora 18.30, Accademia di Romania in Roma vă invită la o nouă întâlnire literară, în cadrul proiectului „Miercurile literare la Accademia di Romania in Roma”. De această dată, în fața publicului Italian va fi prezentat volumul „Alla ricerca del suo spirito”, apărut la Terra d'ulivi Edizioni, Lecce, 2024, având ca autor și traducător pe scriitoarea Adriana Ungureanu (traducere revizuită de Alexandru Laszlo și Cinzia Demi) cu prefața semnată de Cinzia Demi.

Apariția volumului este un omagiu adus Iuliei Hasdeu la împlinirea a 155 de ani de la nașterea acesteia. Având la bază romanul biografic „Urma pașilor ei. Iulia Hasdeu între viață și nemurire", povestea face referire la viața celebrei scriitoare, deși nu ea este protagonista, ci un alt personaj care o simte prin căi paranormale și care pornește pe urmele ei în spațiu și timp, dezvăluindu-i istoria autentică, documentată. De altfel, se știe că mitul legat de figura Iuliei Hasdeu nu este străin de esoterism și paranormal.

Evenimentul face parte din proiectul „Toamnă româno-italiană”, ajuns la ediția a IX-a, fiind conceput ca un duplex cultural România – Italia, inițiat de Asociația „Universul Prieteniei” Iași, în 2016, având în program evenimente culturale care s-au desfășurat sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, cu scopul de a promova cultura şi tradițiile românești și de a contribui la păstrarea identității culturale a românilor din Peninsulă.

Prezentarea volumului, care va avea loc în Sala de conferințe la Accademia di Romania (Piazza José de S. Martín, 1), începând cu ora 18.30, va fi făcută de scriitoarea, jurnalista Maria Antoanietta Coccanari.

ICR Paris și asociația ProPatrimonio Franța au organizat conferința / finisaj „Patrimoniul românesc și european” care promovează valorile culturale și prezintă proiectele asociațiilor non-guvernamentale care activează în domeniul protejării monumentelor istorice din România. Evenimentul a fost prezenat în cadrul expoziției „Patrimoniul termal și balnear în România: trecut și viitor”, 18 septembrie - 5 noiembrie 2024.

Conferința „Patrimoniul românesc și european” din data de 25 octombrie 2024 a adus in atentie prezentarea arhitecturala a unor monumente istorice remarcabile, asupra proiectelor Pro Patrimonio și va evidenția concluziile Summit-ului Patrimoniului Cultural European - Europa Nostra 2024, încheiat recent la București.

Europa Nostra este cea mai reprezentativă rețea de asociații non-guvernamentale și de specialiști din domeniul patrimoniului din Europa. Cu o activitate desfășurată în 40 de țări, colaborează de peste 60 de ani cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei, UNESCO, ICOMOS și alte instituții. Europa Nostra pledează activ pentru beneficiile multiple ale protejării patrimoniului pentru economie, societate, cultură și mediul înconjurător în fața factoriilor de decizie la toate nivelurile de guvernare: locală, națională și europeană. De asemenea, Europa Nostra promovează „bunele practici” în domeniul patrimoniului și se implică activ în salvarea siturilor de patrimoniu aflate în pericol din Europa.

Cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la inaugurare, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, cu sprijinul secretarului de stat pentru relația cu ICR și politici culturale, al secretarului de stat pentru relații interinstituționale, respectiv al Direcției diplomație culturală, educație și știință din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și în colaborare cu Ambasada României în Republica Federală Germania și Anaid Art Gallery, organizează un eveniment aniversar multidisciplinar.

Celebrarea va avea loc pe 29 octombrie 2024, începând cu ora 18:00, la sediul Ambasadei României — Dorotheenstraße 62-66, 10117 Berlin-Mitte.

Pus sub semnul dialogului cultural dintre România și Germania, evenimentul oferă ocazia de a reflecta asupra activității continue a Institutului ca un catalizator cultural de-a lungul a peste două decenii și jumătate, evidențiind rolul său într-o Europă aflată în continuă schimbare.

Parcursul serii va cuprinde o parte discursivă, ce va fi încadrată de o serie de scurte momente muzicale și o expoziție de artă contemporană cu lucrări din colecția Anaid Art Gallery. Astfel, evenimentul își propune prin însuși formatul său simbolic să rememoreze momentul fondator al ICR Berlin din anul 1999, sub proaspăta conducere a primei sale directoare, Ruxandra Demetrescu.

Moderată de Robert Schwartz (Forumul Româno-German Berlin), masa rotundă va reuni reprezentanți de seamă ai lumii culturale românești și germane: invitata de onoare prof. dr. Ruxandra Demetrescu (istoric de artă, directoare fondatoare a ICR Berlin), Carmen Francesca Banciu (scriitoare), dr. Katharina Biegger (germanistă, consultant New Europe College, București), Diana Dochia (curatoare, Anaid Art Gallery), prof. dr. Larisa Schippel (lingvistă, expertă în științele traducerii), și Cristian Niculescu (pianist, director ICR Berlin).

Institutul Cultural Român invită publicul cinefil miercuri, 30 octombrie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare din Aleea Alexandru 38, la a patra ediție a programului „Let's Talk About...Film”. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Proiecția documentarului „Weekend în familie” (România, 2024, 60 de minute) regizat de Mihnea Toma și recompensat la TIFF cu Mențiune Specială a Juriului Zilele Filmului Românesc va fi urmată de un dialog la care vor lua parte regizorii Mihnea Toma și Eugen Jebeleanu și actrița Ana Dumitrașcu. Echipa documentarului „Weekend în familie” va fi completată de producătoarea Livia Maria Sîrbu și editorul Mihai Dumitrache.

Rezolvat: Un ziar tipărit, un viitor mai bun pentru educație
Produs de Radio România 21 Februarie 2025, 15:31

Rezolvat: Un ziar tipărit, un viitor mai bun pentru educație

Școala9 lansează ziarul REZOLVAT, distribuit gratuit în comunități unde este mare nevoie de informație de calitate și...

Rezolvat: Un ziar tipărit, un viitor mai bun pentru educație
Metabucătăria 2.0 - De la deșeu la design
Produs de Radio România 21 Februarie 2025, 14:34

Metabucătăria 2.0 - De la deșeu la design

Orașul vorbește  cu arhitectele  Brîndușa Tudor  și  Anca Cioarec , fondatoarele Stardust...

Metabucătăria 2.0 - De la deșeu la design
Diana Stănescu, Asociația Anaid: „Pentru oamenii străzii, șosetele uscate sunt o salvare”
Produs de Radio România 20 Februarie 2025, 15:37

Diana Stănescu, Asociația Anaid: „Pentru oamenii străzii, șosetele uscate sunt o salvare”

Orașul vorbește  cu  Diana Stănescu , președinta Asociației Anaid, despre persoanele fără adăpost,...

Diana Stănescu, Asociația Anaid: „Pentru oamenii străzii, șosetele uscate sunt o salvare”
Coregrafa Giselda Ranieri: „Am încercat întotdeauna să creez plecând de la relația dintre voce și corp”
Produs de Radio România 20 Februarie 2025, 15:16

Coregrafa Giselda Ranieri: „Am încercat întotdeauna să creez plecând de la relația dintre voce și corp”

În această seară, de la ora 19:00, la Institutul Italian de Cultură,  Giselda Ranieri  prezintă ...

Coregrafa Giselda Ranieri: „Am încercat întotdeauna să creez plecând de la relația dintre voce și corp”
Gabriel Liiceanu citește integral „Jurnalul de la Păltiniș” la Radio România Cultural
Produs de Radio România 20 Februarie 2025, 08:21

Gabriel Liiceanu citește integral „Jurnalul de la Păltiniș” la Radio România Cultural

Radio România Cultural anunță un eveniment editorial și cultural de excepție: Gabriel Liiceanu a înregistrat...

Gabriel Liiceanu citește integral „Jurnalul de la Păltiniș” la Radio România Cultural
Știri de iarnă
Produs de Radio România 20 Februarie 2025, 08:00

Știri de iarnă

Joi, 20 februarie, criticul literar Cătălin Badea-Gheracostea vă povestește ce mai fac doi dintre autorii de la noi: Caius...

Știri de iarnă
Cultura la farfurie. Brâncuși, artist și bucătar - Gusturi românești în Montparnasse
Produs de Radio România 19 Februarie 2025, 15:00

Cultura la farfurie. Brâncuși, artist și bucătar - Gusturi românești în Montparnasse

Când vorbim despre Constantin Brâncuși, ne gândim, de obicei, la sculpturile sale iconice, la modul cum a...

Cultura la farfurie. Brâncuși, artist și bucătar - Gusturi românești în Montparnasse
Dan Perjovschi: “Ecoul lui Brâncuși ajunge peste tot, inclusiv pe colivă”
Produs de Radio România 19 Februarie 2025, 14:00

Dan Perjovschi: “Ecoul lui Brâncuși ajunge peste tot, inclusiv pe colivă”

Pe 19 februarie, de Ziua Națională Constantin Brâncuși, artistul Dan Perjovschi ajunge la Sibiu pentru un eveniment...

Dan Perjovschi: “Ecoul lui Brâncuși ajunge peste tot, inclusiv pe colivă”
Ascultă live

Ascultă live

04:30 - 05:00
Colecții Românești (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
RADIO NOCTURNA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
04:00 - 05:00
Français 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
04:00 - 06:00
Stagiunea Muzicală Radio (înregistrare RRM de vineri seara)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru