Medicină mobilă și educație prin empatie: Dr. Asma Battah, în slujba copiilor
08 Aprilie 2025, 13:27
De Ziua Mondială a Sănătății, Orașul vorbește cu dr. Asma Battah, medic stomatolog, mamă, fostă elevă la Arte Plastice și voluntar cu peste 7000 de ore dedicate copiilor din medii vulnerabile. Într-un dialog cu jurnalista Daria Ghiu, Asma Battah vorbește despre începuturile sale, provocările din satele României, medicina mobilă, dar și despre lecțiile prețioase învățate de la cei mici.
În 2016, dr. Asma Battah a spus da unui anunț pe Facebook care căuta medici voluntari pentru un proiect-pilot în mediul rural. A fost momentul în care și-a găsit vocația. De atunci, participă constant la misiuni cu Zâna Merciluță – un proiect de medicină mobilă care oferă tratamente stomatologice gratuite copiilor din sate, din spitale oncologice și din comunități cu nevoi speciale.
„Am realizat cât de bine mă pot conecta cu copiii și cât de firesc îmi vine să le transmit informațiile necesare pentru a avea grijăde dințișorii lor. Pentru că nu este responsabilitatea noastră doar să ne ocupăm de dinți, ci să avem grijă de copii în întregime. Ei trebuie să înțeleagă cât de importanți sunt dinții lor și de ce este esențial să-i îngrijească. Din păcate, părinții lor nu au avut întotdeauna aceste informații, ca să le poată transmite mai departe. Și atunci am venit noi în ajutorul lor. A fost un mare succes, iar acum continuăm această misiune, pentru ca fiecare copil să afle cât de prețioși sunt dințișorii lui și cât de important este săaibă grijă de ei.”
Din Delta Dunării până în cel mai nordic punct al țării, Asma Battah a dus medicina acolo unde rar ajunge cineva.
„În cel mai nordic punct din România, unde se agață harta în cui - până acolo am fost. Sau până în Delta Dunării - am dus dubița pe barjă 8 ore, ca să ajungem la copii.”
Educația este cea mai grea misiune. Asma Battah transformă periuța de dinți într-o armă magică împotriva bacteriilor și creează povești pe care copiii le rețin.
„Dacă bacteriile ne mănâncă dinții, mai putem să mâncăm fără dinți? Nu. Păi atunci tu trebuie să fii zâna sau cavalerul care se luptă cu această bacterie. Și arma care o distruge, care este? Evident că periuța de dinți. Și de câte ori trebuie să o folosești? Păi de două ori pe zi.”
Despre situația reală din satele românești, Asma Battah vorbește cu durere. Lipsa educației și a infrastructurii medicale creează un cerc vicios greu de spart. Ea însă merge înainte, convinsă că sănătatea orală este cheia unei vieți mai bune.
„Din păcate, este foarte trist. În primul rând, nu au niciun cabinet în apropiere care să poată să ofere servicii. Mulți dintre ei nu au ajuns niciodată la stomatolog.(…) Totul pornește de la dinți. Cu cât avem dinții mai sănătoși, ne alimentăm mai corect, pentru că măstecăm mai bine hrana și, evident, digestia merge mult mai ușor.”
Drumul Asmei Battah nu a început în medicină. A studiat la Liceul de Arte Plastice, visând poate la o carieră în arhitectură, ca mama sa. Dar viața a avut alte planuri. A lucrat de tânără în cabinete stomatologice și, în timp, a înțeles că medicina îi oferă ceva ce nicio altă carieră nu i-ar fi dat: un sens profund.
Ea nu tratează doar dinți, ci schimbă mentalități. Crede cu tărie că obiceiurile bune se formează devreme, iar sănătatea dentară e un punct de plecare. Ce a început ca o acțiune solitară, a devenit acum o mișcare. Asma Battah nu mai merge singură în misiuni, ci alături de o rețea tot mai mare de medici dedicați, care răspund prezent ori de câte ori este nevoie.
„Din ce în ce mai mulți medici vor să facă voluntariat și vor să ajute mai mult. Sunt primul medic voluntary de la Zâna Merciluță. Am început eu cu cele două fete de la asociație. Și în momentul de față suntem în jur de 100 de voluntari, nu doar din București, din toată țara. În momentul în care se face o deplasare, facem un apel către toți voluntarii și atunci cei din zona ne pot ajuta de acolo.”
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.