GAUDEAMUS 2024. Vasile Ernu: „În GENERAȚIA CANIBALĂ încerc să arăt că sunt o mulțime de lucruri pe care noi le-am semănat în anii ‘90 și acum le culegem”
04 Decembrie 2024, 18:27
Orașul vorbește cu scriitorul Vasile Ernu despre noua sa carte, recent publicată, Generația canibală, care va fi lansată oficial sâmbătă, 7 decembrie, la ora 18:00, în cadrul târgului Gaudeamus.
Apărută în colecția EGO-GRAFII a Editurii Polirom, ilustrată cu o copertă realizată de Roman Tolici, cartea lui Vasile Ernu, pe care o descrie ca fiind „cea mai mare” a sa, cu peste 500 de pagini, este dedicată anilor 1990, o perioadă de tranziție intensă pentru societatea românească, caracterizată de schimbări economice, sociale și politice dramatice.
„Încerc să urmăresc două direcții foarte complicate. Pe de o parte, povestesc experiența mea ca ultim copil al imperiului: Uniunea Sovietică se prăbușește, iar eu plec într-o nouă țară. Este vorba despre cum un basarabean, vorbitor de română și rusă, dar educat timp de generații de imperiu, descoperă România și trăiește întreaga aventură a anilor ’90. Pe de altă parte, analizez ce ni s-a întâmplat ca societate, deoarece anii ’90 au adus schimbări radicale pe multe paliere.”
Cartea combină docu-ficțiunea cu cronologia istorică, oferind context pentru generațiile mai tinere. Autorul include explicații pentru termeni și evenimente-cheie (de ex., Mineriada, Iliescu), pentru a ajuta cititorii mai tineri să înțeleagă epoca. Vasile Ernu consideră cartea un „șantier” în care a încercat să redea prin povești personale și analize fenomenele complexe ale tranziției.
„Am încercat să construiesc multe, să pun multe puzzle-uri, multe povești, pentru că sunt multe fenomene care s-au întâmplat. Sper ca cititorii să se regăsească.”
Autorul folosește metafora canibalismului pentru a descrie fragmentarea și violența socială care au marcat tranziția postcomunistă.Consideră că generația sa a eșuat în a construi o societate care să ofere stabilitate și speranță generațiilor următoare, ceea ce explică dorința tinerilor de a emigra.
Generația canibală este atât o radiografie a transformărilor sociale din România postcomunistă, cât și o reflecție personală asupra identității și responsabilităților generaționale. Autorul speră ca cititorii să găsească în paginile cărții o oglindă a propriilor experiențe și un ghid pentru înțelegerea trecutului.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată de luni pânăvineri, de la ora 9:00, la Radio România Cultural.