Timpul prezent - Bastioanele cărții: cluburile de lectură
04 Decembrie 2024, 23:59
Miercuri a început la București Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, unde ne-am mutat studioul pentru trei seri. Am vorbit în această ediție, din mijlocul cărților, despre cluburile de carte şi rolul lor pentru promovarea lecturii.
Invitatele noastre sunt două iniţiatoare de cluburi de carte: Laura Câlţea Vinţ, care e şi autoarea „Blogului unei cititoare de cursă lungă”, şi Mihaela Pascu-Oglindă, autoare de cronici literare în presa culturală.
Laura Câlţea Vinţ: „Cititul împreună și discutarea unei cărți te fac să descoperi că există mult mai multe înțelesuri, valențe, perspective asupra a ceea ce ai citit și îți îmbogățesc actul lecturii. Eu fac de zece ani cluburi de carte pentru că descopăr altfel plăcerea lecturii. Și mai e ceva: un club de carte te scoate din ale tale. Oricât ai avea impresia că ai citit într-o cheie corectă, la un club de carte descoperi că sunt mai multe perspective, unele cu care nu ești de acord, însă asta te face mai deschis față de o altă opinie.”
Poate acest gen de lectură colectivă să impulsioneze cititul, în general?
Mihaela Pascu-Oglindă: „Cu siguranță. Cred că funcționează foarte mult puterea exemplului. Pentru că ducem cu toții vieți aglomerate, pe fugă, un club de carte ne ajută să ne ancorăm în lectură. Iată, trec douăsprezece luni și putem spune că am citit douăsprezece cărți. Poate fără un club de lectură nu le-am fi citit. Pentru că popularizăm ideea prin ceea ce postăm după fiecare ediție a clubului, cu siguranță sunt oameni care văd acea carte, văd că ne-a plăcut foarte mult sau nu ne-a plăcut și s-au iscat discuții și oamenii devin curioși și-și cumpără cartea și, în timp, astfel de lucruri ajută și îndrăznesc și alți oameni să-și facă un club de carte. E extraordinar de simplu.”
Apasă PLAY pentru a asculta interviul integral!
4 decembrie 2024
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin