GAUDEAMUS 2024. Riri Sylvia Manor: “A fost un moment când mi-am luat rămas bun de la poezie, n-am scris 20 de ani și nu mi-am închipuit că vreodată voi mai scrie”
04 Decembrie 2024, 19:04
Orașul vorbește de la Târgul de Carte Gaudeamus cu Riri Sylvia Manor despre cea mai recentă carte a sa, Elefantul de hârtie. Volumul va fi lansat sâmbătă, 7 decembrie, la ora 12:00, la standul Tracus Arte, având o copertă semnată de Dan Perjovski.
Riri Sylvia Manor, născută în București în 1935, a emigrat în Israel în 1960. Este o personalitate recunoscută pe plan internațional în domeniul neurooftalmologiei și deține titlul de doctor honoris causa al Universității Carol Davila. Pe lângă cariera sa medicală impresionantă, ea s-a remarcat și ca scriitoare, publicând poezie și proză în limbile română și ebraică, consolidându-și astfel statutul de voce importantă în ambele literaturi.
„Scriu de la nouă ani poezie. Și numai din cauza lui Gheorghiu Dej am ajuns celebră în toată lumea în neurooftalmologie, dar niciodată n-am vrut să fiu doctor. Pe toată perioada școlii, am organizat serbări, am jucat teatru la un ateneu popular, am recitat poezie.”
A revenit la scrisul în limba română în anul 2000, după 40 de ani, experiența fiind descrisă ca o redescoperire a rădăcinilor sale literare. Riri Sylvia Manor a explicat procesul dual de scriere în ebraică și română, tradusă ulterior de ea însăși, păstrând autenticitatea fiecărei limbi.
„De obicei, când sunt în Israel, poezia îmi vine în ebraică. Când sunt aici, dacă îmi vine, îmi vine în română. După aceea, când mă așez să lucrez poezia, o trec în ebraică. S-a întâmplat de multe ori să nu mai știu în ce limbă am scris poezia mai întâi.”
Pe lângă poezie, a publicat și proză, precum volumele „Bucuria de a nu fi perfectă” (2016, premiată de Observator Cultural) și „Viața mea cu Goya” (2022), care îmbină ficțiunea cu documentarea riguroasă despre viața și arta lui Francisco Goya.
Volumul Elefantul de hârtie este a cincea sa carte de poezie publicată în România. Poemul titular explorează ideea fragilității și a sensibilității, prezentând un elefant de hârtie care atinge metaforic ideea de creație poetică și de atingere a norilor prin arta scrisului.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată de luni pânăvineri, de la ora 9:00, la Radio România Cultural.