Cultura la farfurie. Florile, de la decor la ingredinte

09 Aprilie 2025, 15:15
Ce legătură există între panseluțe, magnolii, lalele sau flori de soc și bucătăria contemporană? Într-un nou episod al rubricii Cultura la farfurie, Adriana Sohodoleanu ne poartă într-o explorare a florilor comestibile, a memoriei gustului și a rolului plantelor în poveștile noastre culinare. Între rețete vechi și experimente îndrăznețe, descoperim o lume parfumatăși colorată, în care natura devine sursă de hrană și inspirație.
„Regula clasică în gastronomie era ca tot ce pui pe farfurie să poată fi mâncat”, spune Adriana. Așa se face că panseluțele, lavanda sau violetele au trecut de la simplu decor la ingrediente veritabile. Deși unele flori nu au un gust puternic, ele completează vizual și olfactiv preparatele, în special deserturile. Lavanda, de exemplu, a devenit un ingredient-vedetă în cofetărie – se potrivește de minune în fursecuri cu unt și coajă de lămâie, dar apare și în dulcețuri sau preparate sărate. Alte flori, precum magnolia, surprind prin arome neașteptate și versatilitate – chiar și murată.
„Nu știu în câte bucătării sau cămări există magnolii murate. Eu am așa ceva în borcănașe. Am învățat rețeta de la Mona Petre, care are și o carte cu multe rețete din flora spontană.” Adriana amintește și de salata de crizanteme de la Bacalbașa (1935), de dulceața de nuferi, toporași sau violete – rețete-surpriză care spun povești uitate.
Pe cât de spectaculoase sunt florile în farfurie, pe atât de dură e uneori istoria lor. În timpul foametei din Olanda, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, autoritățile au distribuit bulbi de lalele populației, iar o rețetă de supă cu lalele a devenit salvarea multor oameni.
„Din toamna lui 1944 până în primăvara lui 1945, rațiile au scăzut dramatic. Se spune că s-a ajuns la doar 500 de calorii pe zi. Cum bulgării de lalele nu mai erau cultivați pe timp de război, autoritățile au decis să-i ofere ca hrană.”
Florile comestibile nu vin doar din grădini aristocratice, ci și din flora spontană – redescoperită mai ales în pandemie. Așa au reapărut dulceața de păpădie, florile de salcâm în clătite sau băuturile fermentate, precum trandafirata.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.