Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Alma Vii, satul care a cucerit Europa prin patrimoniu
19 Noiembrie 2024, 11:46
Ghidați de Silvia Teodorescu, partenera noastră de călătorie, și de Ștefan Bâlici, arhitect, expert în restaurare, profesor și președinte al Ordinului Arhitecților din România, ne îndreptăm spre Alma Vii. Acest sat săsesc, situat în podișul Hârtibaciului, în apropiere de Moșna și Mediaș, găzduiește Biserica evanghelică săsească recent restaurată, care a obținut atât Grand Prix-ul, cât și Premiul Publicului la Europa Nostra 2024.
„La fel ca multe alte monumente din zonă, biserica are foarte multe etape de edificare, reedificare, transformare. Știm că pe locul acela o primă capelă romanică a fost construită cândva la sfârșitul secolului al XIII-lea și în prima jumătate a secolului al XIV-lea apare biserica gotică, din care se păstrează părți înglobate în biserica actuală. Și apoi, în secolul al XV-lea, biserica e înconjurată cu un zid de încintă, apoi, în secolul al XVI-lea, deasupra corului bisericii și a altarului se construiește un nivel fortificat. Sunt o serie întreagă de transformări extraordinare. Apoi, tot în secolul al XVI-lea, se extinde încinta fortificată către Sud și până târziu, în secolul al XIX-lea, se tot modifică și adaugă părți din construcția pe care o vedem astăzi. Ultima, cea mai recentă adăugire, este de pe la 1890, Casa îngrijitorului, pe unde se și face accesul în incintă astăzi. Fiind construită pe o perioadă atât de lungă de timp, biserica și, de fapt, întregul ansamblu are elemente constitutive, caracteristice fiecarei perioade importante a arhitecturii medievale din Transilvania.”
După restaurare, ansamblul a devenit un spațiu viu, găzduind expoziții de artă contemporană și evenimente culturale organizate de comunitatea locală. Familii tinere din sat administrează monumentul, contribuind la menținerea vieții culturale și turistice. Monumentul este deja recunoscut pe plan național și internațional, atrăgând din ce în ce mai mulți turiști.
Alma Vii a devenit un exemplu de bune practici în conservarea patrimoniului. Restaurarea și utilizarea monumentului ilustrează importanța implicării comunității și a educației, iar vizitatorii sunt încurajați să se bucure de unicitatea acestui loc, păstrând însă respectul față de valorile locale.
Din 2018 comunitatea Cronicari Digitali umblă neîncetat prin toate colțurile României, descoperă oameni, locuri, obiective și povești. În rubrica Spune-mi unde sunt, din emisiunea Orașul Vorbește, prezentăm săptămânal câte o destinație de călătorie pe care te îndemnăm să o descoperi și tu, în următorul weekend sau vacanță!