Alice On & Off, unul dintre cele mai apreciate și premiate documentare românești de anul acesta, intră în cinematografe de vineri
19 Noiembrie 2024, 11:47
București, 19 noiembrie. Alice On & Off, unul dintre cele mai apreciate și premiate filme documentare românești de anul acesta, câștigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut și FIPRESCI la TIFF, și câștigător al premiului pentru cel mai bun film documentar românesc la Astra Film Festival, intră în cinematografe de vineri, 22 noiembrie.
Un documentar de o intimitate uneori dureroasă, un film fascinant și tulburător, un film care îi absoarbe pe spectatorii fără prejudecăți, acestea sunt doar câteva dintre criticile de film ale celui mai nou documentar românesc, Alice On & Off. Filmul spune povestea lui Alice, o fată captivă în existența unei mame tinere care la 16 ani, se îndrăgostește de un bărbat de peste 50 de ani. Deși se căsătoresc și au un fiu, ecourile familiare ale propriei sale copilării nefericite ies din nou la iveală.
Alice On & Off, trei premii anul acesta la TIFF, printre care FIPRESCI
Alice On & Off, debutul regizoral al Isabelei Tent, a obținut anul acesta la TIFF nu mai puțin de trei premii: Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut, Premiul FIPRESCI, cel al criticii internaționale de film și Mențiunea Specială a juriului „What’s Up, Doc?“. Conform criticilor de film prezenți la TIFF, Alice On & Off s-a numărat printre cele mai valoroase titluri din programul TIFF 2024 și se anunță ca unul dintre cele mai bune filme românești ale anului. Mai mult, Hollywood Reporter, una dintre cele mai prestigioase publicații internaționale, mentionează documentarul pe lista filmelor de neratat de la ediția TIFF de anul acesta.
Juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film a acordat filmului premiul FIPRESCI la TIFF 2024 motivându-și alegerea: Regizoarea și-a asumat rolul de a portretiza diferitele straturi ale traumei feminine. Filmul urmărește subiectul său pe parcursul multor ani, într-un mod pe care rar avem ocazia să îl vedem. Dedicarea ei față de subiect, o tânără care se luptă să își găsească drumul în viață, ne-a impresionat.
Alice On & Off, premiul pentru cel mai bun film documentar românesc la Astra Film Festival
Alice On & Off, unul dintre cele mai apreciate și premiate filme la TIFF 2024, peliculă filmată pe parcursul a zece ani, a câștigat premiul pentru cel mai bun film documentar românesc la Astra Film Festival, cel mai important festival de film documentar din România.
Juriul Astra Film Festival a motivat decizia: Câștigătorul premiului pentru cel mai bun film este un portret de familie care ne bântuie mult timp după genericul de final. Realizat cu tenacitate într-un proces care a durat mai bine de 10 ani, documentarul ne aduce în prim plan o adolescentă artistă devenită mamă, într-un univers liminal, tenebros, plin de riscuri și brutalitate. Printr-o relație care oscilează între compasiune și exploatare, atracție și dezgust, cunoaștem o lume în care supraviețuirea e pusă mereu sub semnul întrebării. Pentru provocările pe care le-a depășit echipa acestui film, pentru solidaritatea și empatia arătată unor eroi vulnerabili și imperfecți, Premiul pentru Cel mai bun film din Competiția România se acorda filmului Alice On and Off.
Există multe scene care sunt puternice în această poveste despre trauma transgenerațională și despre cum ruperea cercului său vicios este mai ușor de spus decât de făcut, dar Tent reușește să găsească tonul potrivit și, mai important, ritmul potrivit. Poate cea mai mare forță a unui documentar bun este să-și convingă publicul să nu-l judece pe protagonist, iar Alice On & Off reușește să facă exact acest lucru, ceea ce este cu atât mai surprinzător, având în vedere că trăim într-o lume în care este atât de ușor să fim atrași de tribunalul necruțător al opiniei publice. Documentarul oferă straturi de context și justificare, până când tot ce simțim pentru Alice este compasiune și speranță, notează una dintre criticile de film apărute în timpul Astra Film Festival, în Cineuropa.
Acum zece ani, în primul meu an de studii la UNATC, am cunoscut-o pe Alice. La început, eram reticentă să mă apropii de personalitatea și stilul ei de viață, însă o curiozitate profundă m-a împins să mă cufund mai adânc în lumea ei. Pentru o perioadă semnificativă de timp, nu reușeam să găsesc tema și scopul filmului. Singurul lucru constant era respectul meu profund pentru Alice, care m-a determinat să iau decizia de a filma singură. Această abordare mi-a permis o înțelegere mai profundă a ei și a universului său. În plus, filmând de una singură, am avut ocazia să devin și eu un personaj în poveste, crescând împreună cu ea, a declarat regizoarea Isabela Tent.
Acum șapte ani, în 2017, proaspăt ieșită din școala de film, Isabela m-a introdus în universul lui Alice prin intermediul unui scurtmetraj documentar. Acest moment a marcat începutul colaborării noastre pentru un lungmetraj. Din clipa în care Alice a apărut pe ecran, am fost profund fascinată. Complexitatea sa, frumusețea neconvențională, inteligența și reziliența pe care le emana au rezonat adânc în mine, și am empatizat cu ea. Nu am putut să nu mă întreb: cum ar fi fost viața lui Alice dacă ar fi avut parte de o copilărie plină de afecțiune?, a declarat producătoarea Irina Malcea – Cândea din partea Luna Film.
Isabela Tent, Premiul Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar
Călătoria cinematografică a Isabelei a început după ce a studiat regia de film și jurnalismul. Inițial asistentă de regie la producții naționale și internaționale, ea a colaborat cu regizori români renumiți, precum Radu Jude și Tudor Giurgiu. Debutul ei în documentar, scurtmetrajul Chat with Alice, i-a adus regizoarei în 2016 prestigiosul Premiu Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar. Condusă de dorința de a explora abordări non-clasice ale narațiunii documentare, Isabela debutează anul acesta cu primul ei lungmetraj, Alice On & Off. Filmat pe o perioadă de zece ani, proiectul ambițios a purtat-o pe regizoare la programe internaționale de training cu renume, precum Docu Rough Cut Boutique, Ex Oriente și ZagrebDox Pro.
Pe măsură ce am documentat călătoria transformatoare a lui Alice de-a lungul ultimului deceniu, am avut parte de o revelație puternică ce a influențat profund evoluția mea personală: viețile noastre împărtășeau un fir comun – o dezvoltare marcată mai degrabă de neglijență și abuz, decât de iubire și compasiune. În încercarea de a ne înțelege propriile identități și elementele unei vieți împlinite, povestea lui Alice a devenit un catalizator pentru explorarea mea interioară. Călătoria ei exemplifică puternic modul în care putem prelua controlul asupra moștenirii primite de la părinți, transformând-o într-un imbold pentru dezvoltare personală și deschizând calea către un viitor mai bun pentru generațiile viitoare, a concluzionat regizoarea Isabela Tent.
Despre ce este vorba în Alice On & Off?
Alice este o fată captivă în existența unei mame tinere. La 16 ani, se îndrăgostește de Dorian, care a sărit de 50. Deși se căsătoresc și au un fiu, ecourile familiare ale propriei sale copilării dificile ies din nou la iveală. Într-o dinamică familială în care este forțată să asigure singură subzistența, Alice recurge la videochat și își ignoră aspirațiile artistice, în timp ce se luptă cu adicţia. Un portret intransigent al traumei transgeneraționale, în care Alice se zbate să fie prezentă în viața fiului ei, să-și urmeze visurile și să se regăsească.
Filmul a avut premiera mondială în luna mai la Krakow Film Festival în Polonia, fiind prezent și la alte festivaluri importante de film precum Sarajevo Film Festival, Indie Cork din Irlanda și Doku Baku din Azerbaidjan, unde a obtinut Mențiune specială din partea juriului. Din 22 noiembrie filmul va putea fi vizionat în cinematografele din țară.
Caseta tehnică
Durata: 85:42
Țară: România
Anul productiei:2024
Limba: Română
Echipa filmului:
Regie & Imagine: Isabela Tent
Producție: Irina Malcea-Cândea
Montaj: Letiția Ștefănescu
Sunet Priză Directă: Petre Osman
Design de Sunet: Alex Dragomir
Muzică originală: Matei Stratan, Felice Diblea
O producție Luna Film realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cu sprijinul Cinema City, Avanpost Media, în colaborare cu Televiziunea Română (TVR). Distribuția în cinematografe este sprijinită de Centrul Național al Cinematografiei și UCIN. Partener media: Revista Film.