Andra Matzal: „În timp, toate greșelile ajung să ne modeleze viețile”
12 Decembrie 2024, 15:39
Orașul vorbește cu Andra Matzal, jurnalistă și editoare Scena 9, despre conceptul de greșeală, explorat de revistă în cel mai recent număr, lansată în tandem cu o expoziție colectivă, vernisată astăzi, la ora 19:00, la Rezidența9 (I.L.Caragiale 32). Tema este abordată din multiple perspective: personale, sociale, politice și istorice.
Andra Matzal explică faptul că greșeala este un fenomen universal, rar discutat în mod deschis. Alegerea acestei teme are ca scop inițierea unui dialog despre recunoașterea, asumarea și repararea greșelilor, atât la nivel individual, cât și colectiv.
„Ideea noastră a pornit de la faptul că greșeala e complet universală, indiferent de orientările noastre politice, de ceea ce ne face să ne ciocnim unii de alții. Greșeala e un lucru pe care îl împărtășim. Și cu toate acestea, este destul de absentă în discursul nostru public. Scuzele nu au o practică foarte bună. La fel și în spațiul privat, scuzele și recunoașterea greșelilor, repararea greșelilor, nu e ceva după care să zic că ne dăm un vânt.”
Conținutul revistei beneficiază de contribuția a peste 50 de specialiști (jurnaliști, artiști, scriitori, cercetători, fotografi) care analizează greșelile în contexte diverse, de la relații familiale la domenii precum educația, știința, medicina, justiția și istoria.
Expoziția, deschisă între 12 decembrie 2024 și 28 februarie 2025 la Rezidența Scena 9, își propune să creeze un dialog vizual despre greșeli, complementând materialul jurnalistic, iar publicul este invitat să participe activ, inclusiv prin împărtășirea propriilor greșeli într-un spațiu dedicat.
„Pornind de la tema greșelii, vom avea o cameră în care îi invităm pe oameni să ne împărtășească din greșelile lor. Mulți dintre autorii acestui număr au intrat în zone foarte adânci, personale, dureroase, ale vieților lor și, atunci, ni s-a părut cumva normal, să invităm pe oameni să participle și să deschidem dialogul în ambele sensuri.”
Prin acest proiect, Scena 9 invită la o atitudine de modestie și sinceritate în fața greșelilor, subliniind limitele noastre individuale și instituționale. Titlul expoziției, „Atâta s-a putut”, reflectă ironia blândă și recunoașterea că puterea noastră de a controla sau repara greșelile este limitată, dar deschiderea către dialog și învățare rămâne esențială.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.