Amintiri din comunism
Născut în România - sâmbătă 14 decembrie, ora 16
12 Decembrie 2024, 16:44
Invitată: Alina Beteringhe, antropolog și producător de film documentar, fondatoarea Muzeului Amintirilor din Comunism, deschis la Brașov
Realizator: Dana Pitrop
A studiat managementul turismului în cadrul Universității Transilvania din Brașov și a călătorit prin România însoțind grupuri de turiști străini.
”Am avut ocazia să descopăr ce curiozități au vizitatorii străini cu privire la unele obiceiuri ale românilor, la viața noastră cotidiană, cea de acum și cea din anii comunismului.”
A plecat apoi în Statele Unite, unde și-a continuat studiile, absolvind două programe de master, în domeniul antropologiei și al tehnicilor de storytelling în cinematografie. A realizat acolo o serie de filme documentare cu teme sociale, în care a explorat modul în care noile tehnologii influențează comunitățile tradiționale.
După 10 ani petrecuți peste ocean, s-a întors în orașul copilăriei, unde a înființat, împreună cu antreprenoarea Ioana Bejan-Roată, Muzeul Amintirilor din Comunism (MadC), deschis din aprilie 2022 la parterul Hotelului Capitol, clădire cu arhitectură reprezentativă pentru perioada comunistă.
”Mi-am dorit să prezint istoria vieții cotidiene din comunism din perspectiva celor care au trăit-o. Am fost inspirată de un muzeu din Zagreb, Muzeul relațiilor destrămate, unde sunt expuse tot felul de lucruri banale, dar unde fiecare obiect evocă o poveste de dragoste pierdută. Mi-a plăcut ideea de muzeu altfel, muzeu al poveștilor.”
A lansat o campanie națională (care se derulează și în prezent), prin care a reușit să adune zeci de obiecte și amintiri din comunism.
”Sigur ai păstrat prin debarale prăfuite sau sertare cu miros de tinerețe obiecte care parcă te trimit în timp și îți vorbesc despre altă viață. Și sigur ai păstrat povești despre obiectele acelea. Nu contează dacă povestea ta e tristă sau veselă, daca tu ești protagonistul sau e despre ai tăi părinți, bunici sau vecini. Vrem doar emoțiile, atmosfera, sentimentele, vrem acel ceva al poveștii tale despre comunism și viața de atunci. Muzeul Amintirilor din Comunism este și despre tine!”
Printre exponate se numără obiecte de uz casnic, rechizite, instrumente folosite pentru avorturile ilegale, televizoare, mileuri, bibelouri, pe care cei care au trăit în comunism și le amintesc foarte bine. Colecția cuprinde și obiecte legate de dorința oamenilor de a evada din țară, pentru o viață mai bună, cum este submarinul pe care un brașovean și-l construise în propria sufragerie, cu gândul de a fugi din țară pe râul Mureș. Revoluția a ”aruncat” ingenioasa ambarcațiune în subsolul blocului, unde a fost descoperit de fondatoarele Muzeului Amintirilor din Comunism.
”Turiștii străini petrec ore în șir în muzeu, curioși să descopere cele mai mici detalii, în vreme ce, pentru mulți români din generațiile care au prins Epoca de Aur, o vizită la muzeu smulge lacrimi, este o emoționantă întoarcere în timp.”
MAdC este o instituție privată, care își propune să contribuie la educația non-formală a noilor generații și totodată, și-a asumat o misiune socială, participând activ la includerea copiilor din medii vulnerabile în activităţi culturale şi educaţionale.
Muzeul Amintirilor din Comunism
Str Eroilor nr 19, Brașov (fostul Hotel Capitol)
Program de vizitare: de marți până duminică, între orele 10 și 18
Realizator: Dana Pitrop
Fotografii din arhiva personală a invitatei