Anamaria Hâncu: “Mi-aș dori să nu raportăm atâtea sute de mii de voluntari care participă la acțiune, dar să avem milioane de oameni care înțeleg că ține de noi să nu aruncăm deșeuri în natură”
20 Septembrie 2024, 15:26
Orașul vorbește cu Anamaria Hâncu, cofondatoare a organizației Let's Do It Romania, despre importanța ecologiei, responsabilității și spiritului comunitar, în contextul Zilei Naționale de Curățenie, programată pentru 21 septembrie.
Începând din 2009, organizația a crescut datorită implicării voluntarilor și din cauza numărului alarmant de mare de deșeuri. În cei 10 ani, 2.4 milioane de voluntari au participat la acțiuni de curățenie, dintre care jumătate sunt elevi.
“Din păcate, în ceea ce privește colectarea selectivă, suntem în continuare pe ultimele locuri.”
Let's Do It Romania se concentrează pe curățarea zonelor naturale, adesea găsind gropi ilegale de deșeuri. Anamaria Hâncu subliniază că, în ciuda eforturilor, deșeurile continuă să fie o problemă persistentă.
“Găsim foarte multe zone cu deșeuri din materiale de construcții, pe care voluntarii, în mod evident, nu le pot strânge și acolo ne bazăm pe sprijinul autorităților sau companiilor care ne ajută să ridicăm acele deșeuri. Altfel ar fi imposibil. Din păcate, există și această constantă a oamenilor care renovează și duc mobila în natură.”
Este important ca oamenii să devină exemple pozitive pentru cei din jur. Anamaria Hâncu încurajează implicarea fiecărei persoane în inițiative de curățenie și sprijinirea organizațiilor care promovează aceste cauze.
“În acest an sunt absolut toate județele înscrise și ne bucurăm foarte mult. Avem deja 200.000 de voluntari înscriși pe platforma noastră, ceea ce este uriaș.”
Există acum și o aplicație care permite utilizatorilor să marcheze zonele cu deșeuri, facilitând astfel curățarea acestora în colaborare cu autoritățile.
Punctele de întâlnire și înregistrare de la nivelul fiecărui județ pot fi accesate pe https://bit.ly/punctedeîntâlnire , după crearea unui cont, în secțiunea Puncte de înregistrare.