Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României: ”Este primul jaf în care s-a folosit explozibil în cazul unui muzeu European”
26 Ianuarie 2025, 15:29
Astăzi, 26 ianuarie 2025, a avut loc o conferiță de presă oranizată de MNIR, despre furtul artefactelor expuse în Muzeul Drents din Assen, Olanda.
„Ceea ce s-a întâmplat nu este comun. Este primul atentat cu explozibil, primul jaf în care s-a folosit explozibil în cazul unui muzeu european. S-a intrat în clădire, din afară, folosind explozibil. Nu a fost o practică în sistemul actual până în acest moment.” a precizat directorul MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu.
”Este primul jaf în care s-a folosit explozibil în cazul unui muzeu European”, a mai declarat directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu.
Tot el a explicat politica muzeului din Drents: ,,Acesta este un muzeu extrem de modern și dinamic. S-a remarcat prin marile expoziții internaționale pe care le-a organizat. A primit titlul de Muzeul european al anului și Muzeul anului în Olanda. În politica muzeului este prezentarea culturilor și civilizațiilor mai puțin cunoscute ale lumii. Au dorit să prezinte civilizația dacică pentru că au considerat că este una din marile civilizații din Europa. Numai contribuția primăriei la realizarea muzeului a fost de 500.000 de euro.”
Coiful princiar de la Coțofenești și trei brățări de aur au fost furate din Muzeul Drents din Assen, organizatorul expoziției „Dacia, imperiul aurului și al argintului”.
„Orice expoziție și transport se face în condițiile prevăzute de lege. Există un set de norme privitoare la exportul temporar (n.r. al artefactelor). De asemenea, există un sistem întreg de filtre care verifică legalitatea și conformitatea documentelor. Dintr-un muzeu, nicio piuneză sau un cui nu poate să iasă fără respectarea acestor norme și fără să fie asigurate.”, a mai declarat directorul MNIR.
„Assen este un oraș de 70.000 de locuitori, situat într-o provincie extrem de bogată și industrializată. În Olanda există zeci de muzee importante în orașe mai mici”, a răspuns directorul la întrebările din spațiul public referitoare la prezența artefactelor într-o expoziție organizată într-un oraș oarecum mic, din Țările de Jos.
Guvernul a aunțat oranizarea unei celule de criză pentru coordarea acțiunilor care țin de recuperarea artefactelor furate. De asemenea, România va trimite în Olanda o echipă de criminaliști care vor coopera cu autoritățile olandeze în anchetă.
Puteți asculta interviul acordat de Diana Baciunea, secretar de stat al Ministerului Culturii, în cadrul conferinței oranizată de MNIR, despre furtul artefactelor expuse în Muzeul Drents din Assen, Olanda: