aDigital Perspective - O privire analogă asupra lumii digitale
09 Aprilie 2025, 16:27
Ce se întâmplă când arta tradițională întâlnește lumea digitală? Răspunsul îl găsim în expoziția aDigital Perspective, organizată la Art Safari București. În dialog cu Daria Ghiu la Orașul vorbește, Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București, cu sprijinul traducătoarei Adina Vasile, explică miza artistică a acestei expoziții colective care adună artiști din Italia, România, Albania, Serbia și Kosovo.
Expoziția aDigital Perspective, vernisată pe 10 aprilie la Art Safari București, propune un demers curatorial atipic: în loc să aducă lucrări digitale, aduce în prim-plan artiști care abordează tema digitalizării folosind tehnici tradiționale.
„Au fost aleși artiști care abordează această temă a digitalizării omniprezente în societatea contemporană, dar care o tratează prin medii tradiționale analogice.”
Proiectul este rezultatul unei colaborări regionale între institutele italiene de cultură din Balcani, iar lucrările expuse sunt variate – pictură în ulei, instalații, materiale textile – dar toate reflectă relația complexă dintre individ și tehnologie. Deși abordările nu sunt neapărat critice, ele oferă o reflecție profundă asupra impactului digitalului asupra umanității.
„Suntem supraexpuși tehnologiei, digitalului. Parcă digitalul a devenit o greutate prea mare pe umerii noștri. Ne schimbă ca oameni și, tocmai de aceea, are consecințe asupra cărora trebuie să reflectăm.”
Un exemplu elocvent este lucrarea Got Me In The Bathroom, Got Me In The Mirror, semnată de artista italiană Federica Di Pietrantonio. Aceasta surprinde un computer într-o baie – un spațiu al intimității – ca simbol al invaziei digitalului în toate aspectele vieții.
„Avem un computer pictat într-o baie — un spațiu intim — și, în acea baie, o fereastră către lume în care se reflectă computerul. Este ca și cum cele două lumi, cea reală și cea virtuală, digitală, s-ar reflecta una în cealaltă.”
Un alt moment-cheie al expoziției este lucrarea After Moments – Mother and Daughter, semnată de artista albaneză Ledia Kostandini. Realizată din petice textile, ea pornește de la o fotografie veche de familie și vorbește despre memorie, maternitate și pixelizare – o metaforă vizuală a degradării imaginii în era digitală.
De neratat este și performance-ul programat doar în ziua vernisajului: Funeral for Digital Data, semnat de Ginevra Petrozzi. O ceremonie artistică, simbolică, ce propune o „înmormântare” a datelor digitale, o formă de protest poetic împotriva efemerității din mediul online.
Expoziția aDigital Perspective rămâne deschisă până pe 18 mai.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.