Născut în România – sâmbătă, 27 noiembrie, ora 16 Invitată: Mihaela Sălăjan, stabilită pe insula Gotland din Suedia
26 Noiembrie 2021, 19:44
Din 2007, Mihaela Sălăjan s-a stabilit pe insula Gotland, alături de soțul său (medic de profesie) și de cele două fiice (care au 18 ani, respectiv 25 de ani). Născută la Zalău, a absolvit Facultatea de Chimie din Cluj-Napoca și, ulterior, a urmat alte studii superioare în Suedia, pentru a obține o specializare în biomedicină. Specializarea i-a asigurat un post în laboratorul de analize al singurului spital de pe insulă, care se află în principalul oraș, Visby.
Gotland este cea mai mare insulă a Suediei, lungă de aprox. 175 km și lată de 50 km. Ce avantaje ai când trăiești izolat în mijlocul Mării Baltice, unde sunt peste 100 de rezervații naturale și unde ai șanse să vezi aurora boreală?
”În primul rând, infracționalitatea scăzută de pe insulă, pentru că nu ai cum să fugi rapid, fără să te prindă poliția. Apoi traiul liniștit, fără agitație, fără aglomerație, cu excepția verii, când suntem invadați de turiști. Noi glumim, spunem că se scufundă insula...”
Există însă și un mare dezavantaj pe Gotland: nopțile polare, cu care Mihaela nu se ”împacă” nici acum, după 14 ani de când le experimentează an de an. De la mijlocul lui noiembrie până la mijlocul lui ianuarie, pe insulă este întuneric non-stop!
”E un șoc geografic. Toată perioada de întuneric e destul de apăsătoare. Dar am văzut de câteva ori aurora boreală. Există aplicații speciale pe telefonul mobil care ne avertizează dacă apare aurora. Un alt dezavantaj e distanța. Durează 3 ore și jumătate să ajungi cu vaporul pe continent.”
Mihaela Sălăjan ne povestește despre lungile nopți de iarnă de pe insulă, în vremuri de pandemie, despre obiceiurile suedezilor, dar și despre sistemul de învățământ, care încurajează păstrarea limbii materne. Există un profesor de limba română, deși pe Gotland trăiesc doar câteva familii de români.
”Suedezii consideră că e foarte important ca cei care vin din alte țări să nu-și piardă identitatea. Îi încurajează pe copii să învețe și să mențină limba maternă - dacă se vorbește în familie.”
Realizator: Dana Pitrop
Fotografii din arhiva personală a Mihaelei Sălăjan