Născut în România - Oamenii de știință și-au dat seama că nu pot să facă absolut orice fel de cercetare fără ajutorul publicului (...). - sâmbătă, 15 mai 2021
14 Mai 2021, 06:26
Așa s-a născut ”citizen science”. Și despre asta povestește Elfrida Cârstea este dr. în biofizică, cercetător în Departamentul de Inginerie Tehnologică și Constructivă al INOE 2000, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Optoelectronică de pe platforma Măgurele (https://inoe.ro/ro/) la emisiunea Născut în România, sâmbătă, Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la ora 16.00.
Elfrida Cârstea este absolventă a Facultății de Fizică a Universității București, specializarea biofizică (2005). Doi ani mai târziu, am obținut diploma de master în Neurobiologie, la Facultatea de Biologie, în cadrul aceleiași Universități, povestește ea. Am continuat studiile în cadrul Școlii Doctorale de Fizică, Universitatea din București, și am obținut diploma de doctor în biofizică, în 2010. În timpul studiilor de masterat, am fost angajată la Institutul Național pentru Optoelectronică INOE 2000, unde lucrez și în prezent.
Cariera în cercetare am început-o prin aplicarea spectroscopiei de fluorescență în analiza calității apei.
Această tema era relativ nouă la acea vreme și oarecum de nișă, deoarece spectroscopia de fluorescență era utilizată frecvent în medicină sau biologie, dar foarte puțin în domeniul mediului, mai exact calitatea apei.
Interesul pentru această metodă a crescut pentru că poate oferi o imagine de ansamblu, calitativă și rapidă asupra compoziției și calității apei. Aceasta a reprezentat tema mea de doctorat, însă majoritatea studiilor le-am realizat în Marea Britanie, la Universitatea din Birmingham, ca “Visiting Scholar”, unde erau deja experți în domeniu.
După finalizarea doctoratului, am primit două burse postdoctorale de scurtă durată, în Franța, la Universitatea din Toulon, una dintre burse fiind oferită de Ambasada Franței, THALES și Institutul de Fizică Atomică.
În 2013, m-am întors în Marea Britanie, la Universitatea din Birmingham, cu o bursă postdoctorală în cadrul programului Marie Curie Intra-European Fellowship, FP7, unde am aplicat spectroscopia de fluorescență pentru optimizarea proceselor de tratare a apelor uzate. La finalul anului 2015, am revenit în România, la INOE 2000, iar în ultimii 4 ani am dezvoltat, prin fonduri europene, laboratorul de metode optospectrale pentru evaluarea calității apei.
sursa foto arhiva personala Elfrida Carstea
Ultimul proiect pe care îl coordonează este despre ”citizen science” - ECOMORE (http://ecomore.inoe.ro/), ”Implicarea comunităților in monitorizarea, raportarea și generarea de date noi asupra calității ecosistemelor acvatice” - adică despre cum să-i aduci mai aproape pe oameni de știință.
sursa foto - https://aquasos.inoe.ro/
O poveste despre nevoia și pasiunea pentru cercetare - la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 16.00 la 16.30, realizator Corina Negrea.