Ascultă Radio România Cultural Live

Ana Maria Cocean: Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!

14 Martie 2025, 10:21

Ana Maria Cocean, doctorandă în anul al treilea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, studiază un domeniu de frontieră în biotehnologie alimentară: psihobioticele.

Aceste microorganisme benefice ar putea revoluționa modul în care abordăm sănătatea mentală, având potențialul de a influența pozitiv afecțiuni precum depresia și anxietatea. Psihobioticele sunt o clasă nouă de probiotice, definită pentru prima dată în 2013 de un cercetător irlandez. Aceste bacterii benefice, odată ajunse în intestin, pot produce metaboliți care influențează cogniția, memoria și nivelul de stres prin axa intestin-creier.

Practic, intestinul este denumit și al doilea creier. Acesta conține sistemul nervos enteric. Nu știu lumea cât este familiarizată cu faptul că o mare majoritate a serotoninei, care este hormonul fericirii, este secretat în intestin mai exact în celulele entero-cromafine.

Studiile recente sugerează că microbiomul intestinal poate influența profund dispoziția și nivelul de stres. Prin cercetările sale, Ana Maria Cocean încearcă să demonstreze că psihobioticele pot avea un rol activ în reducerea acestor afecțiuni. Un studiu bazat pe chestionar, realizat recent, a relevat că publicul român este puțin familiarizat cu acest concept, mulți asociindu-l doar cu domeniul psihologiei.

Ana Maria Cocean și echipa sa lucrează la studii in vitro și teste preclinice pentru a demonstra efectele benefice ale psihobioticelor. Pe termen lung, echipa speră să colaboreze pentru studii clinice și, eventual, pentru dezvoltarea unui produs accesibil publicului.

Momentan suntem destul de avansați cu testele in vitro, așteptăm o parte din rezultate, pe urmă dorim să efectuăm teste pe șoricei, practic, li se induce starea de depresie și anxietate și le sunt administrate anumite tulpini, după care se fac analizele necesare. Pe mai departe ne dorim și o colaborare pentru un studiu clinic, ca să putem valida și, ca perspectivă mai îndepărtată, dar nu foarte îndepărtată, sperăm, ne dorim, de ce nu?, și un produs care să ajute persoanele în acest sens.

Drumul profesional al Anei Maria Cocean a fost mereu legat de industria alimentelor. După finalizarea studiilor de licență, a lucrat într-o fabrică de panificație și apoi într-o firmă de catering, iar ulterior a ales să urmeze calea cercetării.

Mereu am cochetat cu ideea de cercetare și de studii doctorale, dar cumva am avut și curiozitatea și dorința de a profesa efectiv în producție, să văd provocările în ceea ce privește partea de alimente și produse. Atât partea de producție cât și partea de gestionare. Acest parcurs profesional mi-a oferit o experiență solidă atât în producția și controlul calității alimentelor, cât și în gestionarea proceselor operaționale și strategice. Mai apoi, după maternitate și pandemie, am hotărât totuși să încep studiile doctorale și să aleg acest domeniu.

Psihobioticele reprezintă un domeniu de cercetare cu potențial imens, iar studiile realizate de Ana Maria Cocean și echipa sa ar putea aduce schimbări semnificative în modul în care abordăm sănătatea mintală.

În prezent, îmi continui dezvoltarea profesională în domeniul cercetării, sub coordonarea domnului profesor Dan Vodnar. Cercetarea se concentrează pe modularea microbiotei intestinale prin administrarea controlată de probiotice, cu un accent deosebit pe psihobiotice – microorganisme benefice care influențează funcțiile cognitive și emoționale. Datorită proprietăților lor specifice, aceste probiotice pot juca un rol important în gestionarea anxietății, depresiei și altor tulburări neurologice. Studiul nostru își propune să identifice și să evalueze mecanismele prin care psihobioticele pot fi integrate în terapii alternative pentru îmbunătățirea sănătății mintale.

Articolul tip review poate fi accesat la acest link:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278584624001416

Ce înseamnă cercetarea pentru Ana Maria Cocean?

În primul rând, consider că, nu numai în partea de cercetare, dar mai ales aici, trebuie să îți placă și să fii curios și interesat. Adică nu văd că ai putea să faci partea aceasta dacă nu ai fi atras, dacă nu ai avea curiozități, să fii interesat să descoperi. E cu pași mici. Mici, cumva dintr-un pas în altul, pași mici. Uneori, cercetarea înseamnă și rezultate neașteptate sau negative. (...) Dar pot să zic că echipa de cercetare în care mă aflu și, bineînțeles, profesorul coordonator, domnul Dan Vodnar, au un aport principal. El tot timpul ne încurajează să gândim critic, să abordăm subiectele cât mai altfel decât alții. Și să ne încurajează cumva să mergem în zone noi. Adică pe direcții pe care nu au mai mers alții. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Știință cu sare și piper 21 Februarie 2025, 13:11

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”

Un proiect de cercetare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca promite să transforme...

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Știință cu sare și piper 14 Februarie 2025, 12:09

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”

Cât de des ne gândim la tărâțe ca la un superaliment? De cele mai multe ori, acestea sunt percepute ca...

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”
Știință cu sare și piper 08 Februarie 2025, 10:15

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”

Într-o lume în care risipa alimentară este o problemă tot mai presantă, profesorul Dan Vodnar, specialist...

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”
Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Știință cu sare și piper 31 Ianuarie 2025, 10:53

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”

În istoria gastronomiei moleculare, unul dintre numele-reper este Harold McGee. ”El a devenit chiar o...

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”
Știință cu sare și piper 24 Ianuarie 2025, 14:05

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”

Tocmai de aceea e nevoie de ”Știință cu sare și piper” - proiectul și podcastul realizat cu  Dan Vodnar...

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”
Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
Știință cu sare și piper 17 Ianuarie 2025, 12:55

Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”

În momentul în care facem un preparat în bucătărie, nu iese ceva, intervii cu un alt ingredient,...

Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
Ascultă live

Ascultă live

14:00 - 15:00
Știința 360
Ascultă live Radio România Cultural
14:05 - 15:00
REPORTERII ACTUALITATII
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
14:00 - 15:00
English 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
13:10 - 15:00
VOCI DE ACASĂ (Redacţia militară)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
14:30 - 15:00
TEATRU SCURT
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
11:03 - 15:00
Pulsul Zilei
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
14:12 - 14:55
Banatul în direct!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
14:03 - 15:00
Dezbaterea zilei
Ascultă live Radio România Timișoara FM
14:00 - 15:00
Emisiune în lb. maghiară
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru