Născut în România - Invitată: Patricia Furstenberg, scriitoare de origine română stabilită în Africa de Sud
Duminică 24 noiembrie, ora 16:00
21 Noiembrie 2024, 10:20
A terminat Facultatea de Stomatologie la București, în 1996 și a profesat câțiva ani, până când a avut ocazia să călătorească în Africa de Sud, pentru a-și vizita o colegă de facultate. Acolo l-a cunoscut pe Gert Furstenberg, alături de care a rămas și și-a întemeiat o familie, stabilindu-se aproape de Pretoria.
”Soțul meu este de origine germană. Familia lui s-a mutat în Africa de Sud în urmă cu patru generații, probabil împreună cu primii olandezi care au ajuns acolo în secolul al XVII-lea, dar acum sunt parte din cultura afrikaans.”
Patricia Furstenberg (fostă Mihăilescu) a fost fascinată de la bun început de spiritul local, Ubuntu, care vede existența individuală ca parte a existenței colective. ”Sunt cine sunt datorită celorlalți” – acesta este principiul filosofiei străvechi care a marcat societatea sud-africană de-a lungul istoriei.
”Este o diversitate culturală foarte frumoasă, sunt localnici care provin din războinicii Zulu, dar și din vechiul popor pastoral Khoikhoi, alături de afrikaans, indieni și englezi. Am întâlnit în Africa de Sud o interdependență umană care a rezonat cu copilăria mea din România, când am simțit mereu o solidaritate tăcută, chiar și în vremuri dificile.”
În ciuda faptului că este cea mai mare producătoare de aur din lume, Republica Sud-Africană are o rată a șomajului de 40%, mulți localnici trăiesc la limita subzistenței și infracționalitatea este la cote alarmante.
”Pentru cineva care a trait în Europa, ce ar fi surprinzător este că fără un autoturism personal nu te poți deplasa în siguranță. Chiar și așa, trebuie să conduci cu geamurile închise, să-ți pui geanta în portbagaj și să te asiguri că nu lași telefonul la vedere.”
În Africa de Sud, Patricia s-a dedicat scrisului și și-a construit o carieră de autor independent, publicându-și volumele online, în limba engleză.
”Scrisul creează pentru mine o punte între două țări: România și Africa de Sud, ambele cu istorii tumultuoase, dar și cu o dimensiune fantastică. Amândouă m-au influențat intelectual și afectiv.
Din copilăria petrecută în București îmi amintesc Crăciunul și parfumul cozonacilor, dar și cum îmi făceam temele la lumina lumânărilor, când se tăia curentul și cum mă spălam pe cap în lighean, când nu era apă caldă. De aceea mă face să râd scena din filmul ”Departe de Africa”, când Robert Redford o spală pe păr pe Meryl Streep.
Prima dată când am venit în Africa de Sud, am fost uimită de întinderea vastă a spațiilor; țara este mare, de şase ori mai mare decât România, iar oraşele sunt construite mai ales pe orizontală, nu pe verticală, ca în Europa. Venind din Europa, Africa de Sud te amețește cu cele 360 de zile însorite pe an, cu diversitatea sa și populația multietnică. Aici sunt 12 limbi naționale, al căror numitor comun este spiritul Ubuntu.”
Patricia Furstenberg scrie poezii, cărți pentru copii și romane de ficțiune istorică. A publicat, între altele “Silent Heroes”, o carte despre războiul din Afganistan, iar în prezent lucrează la o serie de romane istorice, “Blood of Kings, Heart of Shadows,” care se desfaşoară în Evul Mediu, în Transilvania, dar și în Țara Românească și Moldova. Despre România a publicat și o serie de povestiri bazate pe legende și folclor, reunite sub genericul ”Dreamland” și structurate pe regiuni geografice: Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș.
Realizator: Dana Pitrop