Ana Caramete: am învățat că a fi pedagog nu este doar despre a da informații, strict profesional, este și despre a primi
07 Martie 2025, 11:18
Ana Caramete, invitata ediției de astăzi, este cercetător științific la Institutul de Stiinte Spatiale-filiala INFLPR (https://www.spacescience.ro/), dr. în fizică - specializarea Cosmologie (din anul 2012, cu teza intitulată „Studiul complementarității dintre măsurătorile radiației cosmice de fond și datele despre structurile la scale mari din Univers: implicații pentru cosmologie”). ”La Institut, coordonez împreună cu Laurențiu Caramete grupul ASPACE-Q (Astrofizică, Explorare Spațială și Calcul Cuantic) din cadrul laboratorului Astrofizică, Cosmologie și Fizică Teoretică.
De-a lungul anilor, am fost implicată în diverse misiuni spațiale, precum EUCLID (https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Euclid ) si PROBA-3/ASPIICS (https://www.sidc.be/proba-3) ale ESA, iar teza mea de doctorat a fost realizată în contextul misiunii spațiale Planck (https://www.esa.int/Enabling_Support/Operations/Planck)”, spune Ana Caramete.
Este, de asemenea, membră a Misiunii Spațiale LISA(https://www.lisamission.org), o misiune ce va fi construită și lansată de Agenția Spațială Europeană (ESA - https://www.esa.int) în colaborare cu NASA (https://www.nasa.gov). ”În cadrul misiunii LISA, sunt implicată în dezvoltarea centrului de calcul distribuit pentru procesarea datelor, fac parte din echipa de coordonare a grupului de asigurare a calității (PA/QA), sunt reprezentantă în LISA pentru centrul de calcul distribuit ce va fi construit în România, la ISS; în plus, sunt membră a grupului de dezvoltare a sistemelor de alerte, responsabil cu procesarea și caracterizarea rapidă a semnalelor detectate, astfel încât să putem alerta și alte observatoare terestre și spațiale atunci când sunt identificate unde gravitaționale în datele primite.
Sunt, de asemenea, interesată și lucrez la implementarea acestor sisteme de alerte pe hardware calificat pentru spațiu, precum GPU-uri și FPGA-uri, pentru a testa avantajele unei analize de date la bordul misiunilor spațiale de unde gravitaționale.
De asemenea, sunt implicată în dezvoltarea unor astfel de sisteme de alertă, bazate pe învățare automată cuantică, pentru LISA și alte viitoare observatoare de unde gravitaționale.
În proiectele din care am făcut parte, m-am ocupat de simulări cosmologice, modelarea teoretică a diferitelor fenomene astrofizice, dezvoltarea de aplicații pentru procesarea și analiza datelor științifice, am contribuit la dezvoltarea de lanțuri de simulare a condițiilor experimentale pentru diferite misiuni spațiale, etc.
Particip la diverse activități și proiecte de popularizare științifică, atât în calitate de profesor și vorbitor, cât și ca dezvoltator de conținut educațional pentru copii și publicul larg.
Sunt autoarea proiectului Astrofizică Distractivă ( https://www.facebook.com/astrofizicadistractiva/), un program educațional dedicat familiarizării copiilor de grădiniță și din ciclul primar cu astrofizica, prin activități interactive și practice. Proiectul este implementat cu succes de aproape 9 ani în școli, grădinițe și centre educaționale.
Nu în ultimul rând, sunt membră a Asociației Femeilor în Inginerie, Știință și Tehnologie (https://afist.ro) și mentor în cadrul programului de mentorat AFIST „Inspiră și vei fi inspirat” încă din anul 2023”, mai spune Ana Caramete, rol pentru care a primit și distincția ”Mentor de onoare” AFIST.
Și totuși, n-a fost clar de la început că va urma o astfel de carieră - nu doar o cariera în cosmologie dar o carieră în cercetare. Au fost, însă, oameni în jur care au fost modele bune de urmat: ”O cunoștință mai mare decât mine terminase facultatea și lucra deja în cercetare și mi-a descris foarte frumos, în cuvinte foarte frumoase, activitatea de cercetare, și cuvântul cheie care știu că m-a încântat atunci foarte mult a fost ”libertate”.
Mi-a explicat că, uite, e o meserie foarte frumoasă, că nu te plafonezi niciodată, nu faci niciodată muncă de rutină.Și știu că m-a încântat foarte tare asta și atunci am zis, da, asta mi-ar plăcea să fac (...).
Astăzi, cu o carieră excepțională în cercetare, Ana Caramete spune că îi place cercetarea ”pentru că, în primul rând, îmi satisface latura asta curioasă.Îmi place pentru că este un domeniu în care pot să-mi exprim creativitatea, simtcă am mai multă libertate, libertate de a gândi, libertate de a alege ce cale să urmez.
Nevoia mea de cunoaștere, de a ști cât mai multe lucruri despre lumea care ne înconjoară, curiozitatea mea, asta mi este satisfăcută, de munca în cercetare.Partea asta de mentorat și de a învăța pe alții, de a transmite mai departe ce am învățat eu, este foarte, foarte, foarte bine acoperită în activitatea mea de cercetare.
Cercetarea este pentru oricine este curios, pentru oricine vrea să afle cum funcționează lucrurile, pentru cine are idei și vrea să le pună în practică.”
Pe larg, despre toate acestea și încă multe altele - duminică, 9 martie, la Născut în România, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro.