Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 23-25 februarie

Weekend cultural - Recomandări pentru 23-25 februarie

23 Februarie 2024, 15:25

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

La București se desfășoară cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Odesa, la sediul Goethe-Institut (Calea Dorobanți 32). Proiect îndrăgit și urmărit de iubitorii de literatură, Festivalul se bucură de o susținere consistentă din partea celor mai importanți scriitori europeni de astăzi, voci civice marcante. Acesta este motivul pentru care noi și noi nume s-au alăturat lecturilor publice din cadrul Festivalului, precum cele ale scriitorilor ucraineni Andrei Kurkov sau Iuri Andruhovîci și mulți alții.

http://litfestodessa.com/program-en

Vineri, la Sala Radio, sunteți invitați la o seară de gală dedicată unuia dintre marii compozitori de operă ai lumii: GIACOMO PUCCINI (1858-1924). La 100 de ani de la trecerea sa în neființă, ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO și CORUL ACADEMIC RADIO (pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu) îl omagiază printr-un concert extraordinar, aflat sub semnul dualității – „Puccini cunoscut și necunoscut”, în care vă veți bucura de secvențe simfonice și corale din opere și pagini din muzica sa religioasă. Pe scena Sălii Radio veți asculta selecțiuni din Madama Butterfly, Manon Lescaut, Tosca sau Turandot, dar și Messa di Gloria, compusă la 21 de ani. Cu acest prilej, îi veți aplauda pe invitații serii: Bogdan Zahariea (tenor), Olga Murariu-Caia (soprană), Alin Munteanu (bariton), Cristian Ruja (bariton), Marcel Costea (orgă) și Carol Măi-Antal (violă) care vor evolua sub bagheta dirijorului Cristian Sandu.

https://www.orchestreradio.ro/

Orchestra Simfonică a Filarmonicii Oltenia condusă de dirijorul Eric Lederhandler, prezintă vineri concertul simfonic ai cărui soliști vor fi Alexandru Tomescu la vioara Stradivarius Elder-Voicu, Ștefan Cazacu la violoncel și Sînziana Mircea la pian. În program: Ludwig van Beethoven: Triplul concert în Do major pentru vioară, violoncel și pian, op. 56 și Serghei Rahmaninov: Simfonia nr. 1 în Re minor, op. 13

http://www.filarmonica-oltenia.ro/en/evenimente/event/2135-.html

Filarmonica Banatul Timișoara îi așteaptă sâmbătă, pe cei mici la un concert educativ cu muzică din desene animate. Soliștii ANA DAVID (vioară), DARIUS TEREU (violoncel), BOGDAN PREDA (flaut), EMŐKE FANCSALI (oboi) și ANDREEA OLARIU (pian) vor interpreta muzica unor desene animate celebre. Evenimentul are loc la Sala Capitol, de la ora 11:00, și va fi prezentat de actorul IONUȚ MARIAN PÎRVULESCU.

https://filarmonicabanatul.ro/evenimente/recital-educativ-muzica-din-desene-animate-2-7-ani-5/

BONEY M. feat Liz Mitchell revine la Sala Palatului pe data de 24 februarie. Piesele BONEY M. reverberează până în zilele noastre, fiind la modă mai mult ca oricând prin arhicunoscutele hit-uri, fredonate şi ascultate de milioane şi milioane de oameni, precum: “Sunny”, “Daddy Cool”, “Ma Baker”, “Rivers of Babylon”, “Brown Girl in the Ring, “Belfast” și “Malaika”

https://salapalatului.ro/event/boney-m-feat-liz-mitchell-live-with-band/

Operă

Opera Națională București prezintă, pe 24 și 25 februarie, de la ora 18:30, premiera Callas – Oana Pellea de Terrence McNally, o producție originală, la intersecția dintre teatru și operă, ce explorează multiplele fațete ale personalității sopranei Maria Callas. Piesa lui Terrence McNally urmărește un masterclass susținut de divă la Juilliard School of Music din New York, în ultimii ani din viață. Traducerea, adaptarea și regia poartă semnătura lui Laurențiu Rusescu, iar direcția muzicală îi aparține dirijorului Daniel Jinga.

https://operanb.ro/spectacol/callas-oana-pellea/?lang=en#24022024

Opera Il trovatore de Giuseppe Verdi revine pe scena Operei Naționale din Iași. Pe 24 februarie va avea loc prima reprezentație a unui spectacol contrastant, pigmentat cu dueluri, neîmpliniri și răzbunări. Interpretează soliștii invitați alături de soliștii, corul, baletul și orchestra Operei ieșene, conduși de la pupitrul dirijoral de bagheta maestrului Tiberiu Soare. Regia, costumele și luminile spectacolului sunt realizate de Matteo Mazzoni, decorul este creat de Giacomo Calliari, iar de video design este responsabil Luca Attilii.

https://www.operaiasi.ro/ticketsys-event/il-trovatore-giuseppe-verdi-4/

Opera Naționala Română Cluj Napoca prezintă sâmbătă, opera Turandot, pe un libret de Giuseppe Adami și Renato Simoni, după piesa omonimă de Carlo Gozzi și adaptarea acesteia de Friedrich von Schiller. Dirijor: David Crescenzi, iar regia artistică îi aparține lui Rareș Trifan.

Turandot, ultima dintre operele scrise de Giacomo Puccini, finalizată, în urma morții compozitorului, de către elevul său Franco Alfano, se remarcă mai ales prin modul de portretizare a iubirii, aflată la baza acțiunii.

https://operacluj.ro/spectacole/2023-2024/turandot-25-februarie-2024-18-30/

Teatru

Teatrul Excelsior din București prezintă, vineri, spectacolul Două ore cu pauză de Gianina Cărbunariu. Din distribuție fac parte actorii: Alex Călin, Mihaela Coveșeanu, Cosmina Drobotă

Andreea Hristu, Ioana Niculae, Alex Popa, István Téglás și Annemary Ziegler. Despre spectacol, regizoarea spune că discuțiile cu profesori de literatură din țară, în special din mediul preuniversitar, au fost principala sursă de inspirație pentru spectacolul de ficțiune la care scenariul a fost scris în timpul lucrului.

https://teatrul-excelsior.ro/

A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, cea mai recentă producție a regizorului Andrei Șerban se joacă sâmbătă la Teatrul de Stat Constanța. Confuzia identitară, ce poate fi mai actual și, totodată, mai shakespearian? Aproape toate personajele din „A douăsprezecea noapte” își asumă o altă identitate, ceea ce dă naștere la confuzie, neînțelegeri și chiar iubire.

https://www.teatruldestatconstanta.ro/spectacol/a-douasprezecea-noapte

TACHE , IANKE ȘI CADÂR se joacă sâmbătă, în avanpremieră la Teatrul Maria Filotti din Brăila.

Regia este semnată de Radu Nichifor. Scrisă în 1932, piesa Tache, Ianke şi Cadâr a trecut proba timpului şi a devenit unul dintre cele mai populare şi mai montate texte interbelice din literatura dramatică românească. Povestea celor trei mici negustori – un român, un evreu şi un turc – a căror tihnă monotonă e tulburată de o dilemă de ordin personal, redefineşte relaţiile interetnice şi, în profunzime, cele interumane.

https://www.tmf.ro/program

Cinema

Sauna Secretelor intră în acest weekend în cinematografe. Filmul, în regia lui Anna Hints este unul dintre cele mai premiate documentare din ultimul an, propus și la Oscar. Acesta este despre ce înseamnă să fii femeie, despre apartenență, vindecare și ritualurile care ne unesc. ‍

https://www.cinemagia.ro/filme/smoke-sauna-sisterhood-3300311/

O altă premieră este The Peasants / În numele pământului, propunerea Poloniei la premiile Oscar. Filmul este ecranizarea romanului omonim semnat de Wladislaw Reymont iar regia este semnată de Dorota Kobiela, Hugh Welchman. Sfârșitul sec. XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupte pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

https://www.cinemagia.ro/filme/the-peasants-3311263/

Tot de vineri puteți să vedeți în cinematografe The Taste of Things cu Juliette Binoche, Benoît Magimel și Jean-Marc Roulot. Regia îi aparține lui Tran Anh Hung. Eugenie, o bucătăreasă fără egal, a lucrat pentru celebrul gurmand Dodin în ultimii 20 de ani. Odată cu trecerea timpului, practica gastronomiei și admirația reciprocă s-au transformat într-o relație romantică.

https://www.cinemagia.ro/filme/the-taste-of-things-3302795/

Expoziții

La Iași se desfășoată Luna Sculptorilor Români. Acest eveniment are loc în diverse locații din oraș în perioada 19 februarie – 19 martie 2024 și este dedicat celebrării artei sculpturii și a artiștilor români contemporani și istorici.

https://www.ateneuiasi.ro/class/luna-sculptorilor-romani/

Muzeul Național de Artă al României vă invită la un nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, duminică 25 februarie 2024, ora 16.00, în cadrul Galeriei de Artă Europeană. Invitata lui Călin Stegerean este Danielle Van Zadelhoff, artistă vizuală din Olanda care lucrează preponderent cu mediul fotografic. Discuția se va desfășura în limba engleză, cu traducere simultană în limba română, și va porni de la proiectele de artă fotografică realizate de aceasta, inspirate de fascinația pentru complexitatea emoțiilor umane. Fotografiile sale transmit o tensiune inspirată de temele esențiale ale vieții, de la singurătate, la vulnerabilitate și emoțiile brute pure din viața cotidiană

https://mnar.ro/evenimente-muzeu/eveniment/742-%E2%80%9E%C3%AEnt%C3%A2lnire-la-muzeu%E2%80%9D-cu-danielle-van-zadelhoff

La Impact Hub are loc o nouă ediție Dichisar de martie. Aici ai ocazia să te întâlnești cu zeci de creatori din toată țara, care s-au pregătit cu mii de produse lucrate manual.

https://www.facebook.com/dichisar/?locale=ro_RO

Mărțișor la ARTHUB este evenimentul care deschide seria de expoziții de artă și design cu vânzare din anul 2024 la ARTHUB Bucharest. Aici, pe durata a două weekend-uri: 24 - 25 februarie și 2-3 martie, publicul va putea admira și achiziționa lucrări de artă, diverse obiecte creative și, desigur, mărțișoare.

https://www.facebook.com/events/1372809546685209

Leontina Văduva şi Cătălin Răducanu deschid Turneul Naţional „Bella voce, Bella musica” la Ateneul Român, pe 3 februarie 2025
Muzică-Dans-Arte 19 Ianuarie 2025, 09:17

Leontina Văduva şi Cătălin Răducanu deschid Turneul Naţional „Bella voce, Bella musica” la Ateneul Român, pe 3 februarie 2025

Soprana Leontina Văduva și pianistul Cătălin Răducanu deschid pe 3 februarie, de la ora 19:00, la Ateneul Român din...

Leontina Văduva şi Cătălin Răducanu deschid Turneul Naţional „Bella voce, Bella musica” la Ateneul Român, pe 3 februarie 2025
Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 ianuarie
Muzică-Dans-Arte 19 Ianuarie 2025, 08:40

Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 ianuarie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 ianuarie
“Identitatea vizuală Constanței – Orașul îmbrățișat cu marea”: O competiție de design cu premii de 10.000 EUR
Muzică-Dans-Arte 18 Ianuarie 2025, 17:00

“Identitatea vizuală Constanței – Orașul îmbrățișat cu marea”: O competiție de design cu premii de 10.000 EUR

Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța (OMD) și IQads lansează astăzi competiția “Identitatea...

“Identitatea vizuală Constanței – Orașul îmbrățișat cu marea”: O competiție de design cu premii de 10.000 EUR
Expoziția omagială  „MICHAELA NICA CRĂCIUN (1934 - 2023) – MICĂ RETROSPECTIVĂ”  deschisă la Muzeul de Artă din Târgoviște
Muzică-Dans-Arte 17 Ianuarie 2025, 13:23

Expoziția omagială „MICHAELA NICA CRĂCIUN (1934 - 2023) – MICĂ RETROSPECTIVĂ” deschisă la Muzeul de Artă din Târgoviște

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște vă invită...

Expoziția omagială „MICHAELA NICA CRĂCIUN (1934 - 2023) – MICĂ RETROSPECTIVĂ” deschisă la Muzeul de Artă din Târgoviște
Câștigătorii Premiilor Music Moves Europe 2025
Muzică-Dans-Arte 17 Ianuarie 2025, 13:15

Câștigătorii Premiilor Music Moves Europe 2025

Premiile Music Moves Europe 2025 și-au anunțat câștigătorii, evidențiind diversitatea incredibilă și talentul din scena...

Câștigătorii Premiilor Music Moves Europe 2025
Expoziția aniversară Talent 35 - Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane
Muzică-Dans-Arte 15 Ianuarie 2025, 12:21

Expoziția aniversară Talent 35 - Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane

    Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național de Artă al României prezintă publicului...

Expoziția aniversară Talent 35 - Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane
Manifestări organizate cu ocazia Zilei Culturii Naționale – 15 ianuarie
Muzică-Dans-Arte 15 Ianuarie 2025, 00:38

Manifestări organizate cu ocazia Zilei Culturii Naționale – 15 ianuarie

Primăria Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie, prin numeroase manifestări...

Manifestări organizate cu ocazia Zilei Culturii Naționale – 15 ianuarie
Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, pianista Sînziana Mircea lansează Turneul Internațional „Imagine Belle Epoque”
Muzică-Dans-Arte 15 Ianuarie 2025, 00:30

Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, pianista Sînziana Mircea lansează Turneul Internațional „Imagine Belle Epoque”

Pianista Sînziana Mircea lansează Turneul Internațional „Imagine Belle Epoque” cu ocazia Zilei Naționale a...

Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, pianista Sînziana Mircea lansează Turneul Internațional „Imagine Belle Epoque”
Ascultă live

Ascultă live

12:30 - 13:00
Discuri de cinci stele
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
12:00 - 13:00
reluare: RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VIAȚA LA ȚARĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru