George Moise: ”De ce o distopie religioasă? Pentru că România e pe locul doi ca grad de religiozitate între țările din Uniunea Europeană”

30 Martie 2025, 12:30
”Boran, dumnezeul subteran” este romanul de debut al scriitorului George Moise, o distopie plasată în spațiul românesc, scrisă cu mult umor și stil alert, o satiră care te ține cu sufletul la gură pînă la sfîrșitul celor aproape 400 de pagini. Apărută de foarte curînd la Editura Curtea Veche, cartea a avut lansări la București și la Brașov zilele trecute, cînd autorul, care trăiește din 2008 în Japonia, a fost în țară și a venit și la Radio Romănia Cultural să ne vorbească despre acest roman. În emisiunea Revista Literară Radio, a vorbit cu Georgeta Drăghici despre cum s-a născut ideea cărții, cine este Boran, de ce a scris o distopie religioasă, cum a îmbinat narativitatea cu lirismul, comicul aproape caragialian cu lirismul și reflexivitatea.
”Înainte de a dori să devin scenarist sau scriitor, mi-am dorit să devin actor, și unul din exercițiile pe care le făceam atunci era să merg pe stradă și să-mi imaginez poveștile oamenilor cu care mă întîlneam (...) viața uneori e un spectacol, nu trebuie să aștepți să treacă circul prin oraș ca să te bucuri de toate poveștile care zboară pe lîngă tine. Din toate mediile pe care le-am descris în carte, am experiența doar a Facultății de Film, a zonei rurale, eu nu știu cum e cu Serviciile, nu știu la nivel înalt în politică, în Biserica Ortodoxă Română, acolo a trebuit să fac apel la imaginație și m-am gîndit că și ei, deși ocupă funcții înalte, sînt tot oameni, oameni ca din mediul rural. ca din mediul academic...” George Moise