Institutul Național al Patrimoniului - valori de patrimoniu şi politici publice
Dosar de patrimoniu - Luni, între orele 21.10- 22.00
30 Martie 2025, 08:00
Radio România Cultural semnala, la sfârşitul lunii iulie a anului trecut, o dublă recunoaștere a eforturilor specialiștilor din domeniul patrimoniului: includerea a două noi dosare pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO- Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu și Frontierele Imperiului Roman – Dacia deveneau atunci, oficial, valori ale Patrimoniului Mondial al Umanității.
În cazul Ansamblului monumental „Calea Eroilor”, care include „Masa Tăcerii“, „Aleea Scaunelor“, „Poarta Sărutului“ și „Coloana fără sfârșit“, realizate de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, între anii 1937-1938, dosarul a fost elaborat şi coordonat de către o inimoasă echipă din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, cu sprijinul autorităţilor locale şi al experţilor internaţionali. Înalta apreciere internaţională a activităţii acestora a fost, prin urmare, şi o nouă confirmare a rolului central pe care Institutul îl are în domeniu, acesta fiind până în prezent principala instituție care pune în aplicare politicile publice din domeniul protejării patrimoniului cultural din România.
Care este backgroundul istoric al Institutului Național al Patrimoniului, care sunt activităţile specifice dar şi cele mai importante provocări ale momentului vom afla luni seară, de la ora 21.10, chiar de la managerul Valeria Oana Zaharia. Vom discuta despre misiunea, viziunea şi valorile specifice, despre cât de dificilă este inventarierea şi gestionarea unor uriaşe baze de date dar şi despre cum pot fi armonizate activităţile unor specialişti care provin din cele mai diverse domenii.
Vă propunem să deschidem împreună un Dosar de patrimoniu unic, un Dosar al dosarelor care au făcut şi fac în continuare obiectul muncii tuturor specialiştilor din cadrul Institutului Național al Patrimoniului. Invitata Valeria Oana Zaharia ne va dezvălui câteva dintre proiectele mai importante ale momentului, oferindu-ne şi câteva informaţii cu privire la perspectivele manageriale pe termen scurt şi mediu ale complexului program de conservare, restaurare, protejare şi promovare a patrimoniului național.
Luni seară, între orele 21.10- 22.00, ascultaţi online şi on air, o nouă ediţie a emisiunii Dosar de patrimoniu, la Radio România Cultural!
O emisiune realizată de Bogdan Vişan.