Se lansează Premiul Art Movements Foundation pentru desen contemporan
30 Iunie 2023, 14:13
Art Movements Foundation deschide apelul pentru participarea la prima ediție a Premiului Art Movements Foundation pentru desen contemporan, în perioada 1 iulie - 15 septembrie 2023, proiect prin care se dorește recunoașterea și recompensarea unei opere reprezentative pentru actualitatea artistică și sensibilitatea lumii actuale.
Inițiatorii competiției artistice, care se va derula anual, lansează provocarea de participare la apel artiștilor români și străini aflați în orice etapă a carierei artistice, care trăiesc, lucrează sau studiază în România, inclusiv românilor din diaspora, pentru care desenul reprezintă o componentă importantă din practica artistică proprie.
Un juriu independent, format din personalități ale scenei cultural-artistice românești, va desemna 50–70 de lucrări finaliste și câstigătorii ediției. Prima ediție va fi jurizată de Petru Lucaci – artist, profesor, curator, Președinte UAP din România, Ion Grigorescu – artist reper al ultimelor cinci decenii și simbol al experimentalismului în arta contemporană, Raluca Ilaria Demetrescu – artistă vizuală și curatoare, doctor în arte vizuale, Aurelia Mocanu – critic de artă și jurnalist, Alexandru Rus – colecționar de artă și Radu Pandele – artist muralist.
Premiul întâi, în valoare de 2.500 de euro, va fi oferit autoarei sau autorului celei mai reprezentative lucrări de desen, care se va apropia cel mai mult de cerințele de valoare și calitate impuse de juriu, 1.500 de euro vor merge către lucrarea clasată pe poziția a doua și 500 de euro către a treia lucrare.
Candidații la Premiul Art Movements Foundation pentru desen contemporan vor intra în competiție și pentru Premiul Colecționarului, oferit anul acesta de Alexandru Rus.
Aplicațiile se acceptă exclusiv online, până la data de 15 septembrie 2023. Dosarele eligibile de candidatură vor conține fotografii de calitate a cel mult trei lucrări de artă de maximum 100x100 cm, realizate pe suport de hârtie, carton, textil – în creion, cărbune, pastel uscat, cerat sau gras, tuș, acuarelă, sanguină, cărbune, cărbune presat, grafit, fetru, markere, estompă, guașă sau tehnică mixtă, alb/negru sau color. Nu se acceptă tehnici digitale, pictură, obiect, instalație, sculptură.
Prin Premiul Art Movements Foundation pentru desen contemporan, tânăra fundație culturală își propune să ofere o mai mare vizibilitate desenului, disciplină artistică aflată, în continuare, în umbra reginei artelor – pictura – și să contribuie, astfel, la dinamizarea unei piețe de artă care să încurajeze achiziționarea desenului contemporan și în România.
Repoziționarea favorabilă pe scena artistică internațională a desenului contemporan, începând cu anii 2000, a determinat creșteri de până la cinci ori a cotei artiștilor ce practică constant această disciplină, pe piața internațională de artă. La revirimentul desenului au avut și continuă să aibă contribuții galerii private și muzee din SUA, Franța, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii – prin proiecte, expoziții și târguri anuale dedicate exclusiv promovării desenului.
Art Movements Foundation va conecta colecționarii și publicul larg cu cele mai reprezentative lucrări de desen prin expoziția AMF – Contemporary Drawing, care va avea loc în toamna anului curent.