Pianista Dana Borșan readuce muzica lui Chopin în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”
05 Mai 2021, 06:31
Vineri, 7 mai 2021, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert condus de dirijorul rus Valentin Uryupin în luna martie 2018. Din program fac parte Concertul nr. 2, op. 21, în fa minor, pentru pian și orchestră de Frédéric Chopin și Simfonia nr. 2, op. 73, în re major de Johannes Brahms. Înregistrarea va fi difuzată la 188 de ani de la nașterea lui Brahms, care s-a născut pe 7 mai 1833, la Hamburg, în Germania.
Solistă este Dana Borșan, interpretă cu o putere de expresie aparte, pentru care concertul lui Chopin a avut o semnificație deosebită: în luna februarie a anului 1979, pianista a urcat cu această partitură pentru prima oară pe scena Ateneului Român. „Maestrul Ion Voicu mi-a acordat șansa de a debuta, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu, pe scena Ateneului Român, cu acest concert, când eram încă studentă. Acest lucru nu-l voi uita niciodată, a fost momentul care a marcat afirmarea mea în viața de concert din București și din țară. Muzica lui Chopin se află mereu și pretutindeni în topul preferințelor publicului, datorită melodicității unice, încărcăturii și sensibilității inconfundabile. Cantilena sa melancolică și nostalgică merge direct la suflet, alături de izbucnirile ardente tipice revoluționarului polonez. Chopin presupune o calitate a sunetului de 24 de carate, o mare suplețe a frazării și a pianisticii”, a declarat pianista Dana Borșan.
Stagiune online
Vineri, 7 mai ora 19.00, Ateneul Român
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor: Valentin Uryupin
Solistă: Dana Borșan
Program
Frédéric Chopin - Concertul nr. 2, op. 21, în fa minor, pentru pian și orchestră
Johannes Brahms - Simfonia nr. 2, op. 73, în re major
Înregistrarea de pe 15 martie 2018 va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube https://bit.ly/2wMctlw
Parteneri media: Radio România Muzical și Forumul Cultural Austriac
Concertul este transmis și pe paginile de Facebook ale Radio România Muzical și Forumului Cultural Austriac:
https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990
forumul cultural austriac | Facebook
Valentin Uryupin, absolvent al Conservatorului din Moscova, s-a afirmat ca unul dintre cei mai versatili tineri muzicieni ai generației sale. Laureat al concursurilor internaționale de clarinet de la Geneva, München - ARD, Beijing, Pretoria și Ghent, Valentin Uryupin este și un apreciat dirijor, afirmat atât în domeniul operei cât și în repertoriul simfonic. După ce a câştigat Premiului III în cadrul prestigioasei competiţii internaţionale de dirijat “Gustav Mahler”, în 2017, a câștigat Concursul Internaţional de Dirijat “Sir Georg Solti” de la Frankfurt. A fost invitat să dirijeze la Teatro Real din Madrid, RTE Symphony Orchestra din Dublin, la Ostrava Philharmonic în Republica Cehă, precum și la importante instituții din Rusia, Ucraina, Belarus și Kazahstan. În 2015 a asigurat acompaniamentul secțiunii vioară din cadrul Concursului Internațional “Ceaikovski” de la Moscova. Este dirijor permanent al Teatrului de Operă și Balet din Perm și al orchestrei MusicAeterna. Este de asemenea dirijor invitat permanent al Operei din Novosibirsk, al Orchestrei Simfonice de Stat „New Russia" și al Orchestrei Radio din Minsk (Belarus). În 2015 a devenit dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Rostov. Valentin Uryupin este fondator al Orchestrei de cameră „Arpeggione" din Moscova, cu care a efectuat numeroase turnee în Asia și a concertat în Sala Mare a Conservatorului “Ceaikovski” din Moscova. A colaborat cu Valery Gergiev, Anne-Sophie Mutter, fiind și asistentul lui Vladimir Jurowski.
Dana Borşan şi-a câştigat un loc binemeritat în elita pianisticii româneşti. Născută la Cluj, licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi beneficiară a unei burse a Comunităţii Europene, la Hochschule der Künste din Berlin, Dana Borșan a fost discipolă a maeştrilor Gabriel Amiraş şi Georg Sava. În străinătate, a urmat cursuri de măiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum- Salzburg, şi Helene Boschi, la Weimar.
Un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II şi a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale, Concursul „Robert Schumann” de la Zwickau. Interpretarea aleasă, controlul emoţional, construcţia arhitecturală au fost câteva dintre calităţile ce i-au adus aceast premiu, la vârsta de 19 ani, propulsând-o în viaţa de concert internaţională. Ulterior a revenit ca invitată în Festivalul Internațional “Robert Schumann” de la Zwickau.
Dana Borșan are peste 900 de apariții în concerte și recitaluri pe scene de prestigiu din Berlin, Dresda, Stuttgart, Essen, Paris, Bruxelles, Varsovia, Viena, Sydney, Budapesta, Oslo, Hong-Kong, Bologna, Assisi, Aberdeen, Cork etc. Cea mai consecventă şi susţinută prezenţă concertistică a artistei se înscrie în spaţiul german. Repertoriul pianistei include peste 50 de concerte pentru pian și orchestră, precum şi programe consistente de recital şi de muzică de cameră. Dana Borşan a încheiat în anul 2006 un proiect deosebit –Integrala Concertelor pentru pian şi orchestră de W.A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa muzicală românească, concretizat în concerte susţinute alături de Orchestra de Cameră Radio şi o serie de 8 CD-uri editate de "Casa Radio". Discografia pianistei se completează cu cinci CD -uri produse de casele germane de discuri KU Classics și Eterna, și un disc la Electrecord.
În paralel cu activitatea artistică, Dana Borşan susţine şi o activitate didactică remarcabilă. Este profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Muzică București unde, din 1990 conduce o clasă de pian. A susținut cursuri de măiestrei la universitățile din Viena, Paris, Weimar, Stuttgart, Nuremberg, Cork, Oslo, Wuppertal, Catania.. A fost membru în juriile concursurilor internaționale de la București (“Enescu”), Oslo (“Edward Grieg”) Hong Kong, Guerande / Franța.
Dana Borşan este, din anul 2000, solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio. Artista a fost distinsă cu premiile Uniunii Criticilor muzicali (1991şi 2006) şi al revistei “Actualitatea muzicală”(1998), cu Ordinul “Meritul Cultural “ în grad de cavaler (2011) și Ordinul “Meritul pentru învățământ “(2004) acordate de Presedinția României.