Anca Spiridon: „Celula de Artă aduce arta în fața publicului și creează un dialog complet nemediat de un spațiu expozițional, convențional”
31 Martie 2025, 19:07
Cum ar fi să privim lumea dintr-o perspectivă microscopică, acolo unde celulele devin peisaje complexe, pline de culoare și emoții? Artista Medeea Stănescu ne invită să facem exact acest lucru în expoziția sa, Cellscape.
Expoziția propune o abordare inedită asupra artei contemporane, unde pictura se intersectează cu știința, iar memoriile devin vizibile prin straturi de culoare și textură.
Studentă în ultimul an la Universitatea Națională de Arte din București, Medeea Stănescu a ajuns să exploreze acest univers datorită studiilor post-liceale de asistență medicală.
„Când am intrat în contact cu această lume microscopică și am observat celule și țesuturi la microscop, am fost fascinată și am simțit dorința de a le abstractiza și reinterpreta. Mi s-a părut extraordinar că, deși avem deseori ocazia să admirăm peisaje exterioare, prin proiectul Cellscape am putut să mă concentrez asupra unui peisaj interior – asupra a ceea ce purtăm în noi.”
Această descoperire a determinat-o să creeze o serie de lucrări care pun în valoare memoria celulară, explorând ideea că celulele noastre stochează amintiri, emoții și chiar traume transmise din generație în generație.
Medeea Stănescu: „Celulele stochează gusturi, senzații, obiceiuri; mamele sunt conectate cu embrionul prin celulele fetale și transmit fricile și tot felul de stări. Eu am redat asta în pictură folosindu-mă de alegerea cromatică, de compoziția pe care am creat-o.”
Expoziția Cellscape este găzduită de Carol 53, parte din rețeaua Celula de Artă, un concept unic în București care aduce arta în spații neconvenționale. Anca Spiridon, curatoarea Galeriei Verticale, spațiul Celulei de Artă din incinta Random Space, subliniază importanța acestui tip de expunere:
„Pentru noi e foarte important că Medeea este la a treia expoziție personală în Celula de Artă. Ne bucurăm să oferim acest spațiu artiștilor emergenți care pot expune și ajunge la comunitatea noastră, să aibă succes astfel încât, iată, să putem organiza încă o expoziție, iar ei să exploreze încă un concept în spațiile noastre.”
Rețeaua Celula de Artă se extinde în mai multe puncte din București, incluzând spații precum Galeria Verticală de la Random Space, un loc sezonier care se redeschide pe 4 aprilie cu o expoziție de artă textilă și poezie contemporană.
„Miza Celulei de Artă a fost de a duce arta în fața publicului și de a crea un dialog complet nemediat de un spațiu expozițional, convențional”, explică Anca Spiridon.
Expoziția Cellscape poate fi vizitată la Carol 53 până pe 3 mai 2025.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.