Ascultă Radio România Cultural Live

Luiza Zan Symphonic: primul concert simfonic cu piese compuse de Luiza Zan

Luiza Zan Symphonic: primul concert simfonic cu piese compuse de Luiza Zan

02 Aprilie 2025, 11:26

Miercuri, 9 aprilie 2025 (19.00), cunoscuta solistă de jazz Luiza Zan și Orchestra de Cameră Radio vă invită la Sala Radio la un eveniment special: Luiza Zan Symphonic, primul concert simfonic pe muzică scrisă chiar de Luiza Zan și orchestrată de talentatul compozitor, dirijor și pianist Andrei Petrache.

În 2014, Luiza Zan a obținut premiul al II-lea la Shure Jazz Voice Competition, în cadrul festivalului de Jazz din Montreux, Elveţia, cel mai vechi festival din Europa şi unul dintre cele mai aclamate din lume. Anul 2004 i-a adus o altă recunoaștere importantă în cariera sa: premiul I la festivalul Cerbul de Aur, secţiunea interpretare, alături de trupa Slang.

Pe scena Sălii Radio vor urca și invitații Luizei Zan: Răzvan Florescu la vibrafon și percuții, Philip Goron la tobe și percuții și Mike Alex la chitară bas, alături de care Andrei Petrache va dirija și va acompania la pian vocea bogată în culori a solistei serii. Printre piesele pe care le veți asculta se numără Her Violin, Stop and Stare, She Reigns, Her, Athene Noctua, In My Village sau In This Moment.

„Muzica este o reverie, o poveste care se apropie ca sonoritate de muzica de film, pe care se pot așeza imagini, dorințe, povești nescrise încă. Vă așteptăm să desenăm, să imaginăm, să scriem și să cântăm împreună povestea acestei seri!”

– declară Luiza Zan despre evenimentul de la Sala Radio

LUIZA ZAN a absolvit cursurile Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi și, ulterior, a experimentat ea însăși ipostaza de pedagog – între anii 2008-2010 a predat jazz vocal la Universitatea Națională de Muzică București și între anii 2010 – 2014 a susținut cursul de jazz vocal în cadrul taberei de muzică IconArts. A studiat jazz cu saxofonistul american Rick Condit şi cu pianistul american Armen Donelian.

Muzica Luizei Zan este rezultatul unei combinații inedite de influențe: New jazz inspirat de Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Kurt Elling, Dianne Reeves şi mai ales Nat King Cole, Soul & funk inspirat de Aretha Franklin, Chakka Khan, Erykah Badu, Hip hop & R&b, inspirat de D‘Angelo, Angie Stone, Bilal.

A cântat cu nume sonore din țară, ca Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr., Mihai Iordache, Alex Man, Abert Tajti, Liviu Butoi, Nicolas Simion, Arthur Balogh, Cătălin Milea, Sebastian Burneci, Vlad Popescu, Emil Bâzgă, Big Band-ul Radio, precum și cu muzicieni străini: Rick Condit, Dave Stamps, Petras Geniusas, Corrine Chapelle, Gyarfas Istvan, Berkes Balazs, Peter Sarik, UNC Jazz Lab 1, McNeese State University Big Band.

Luiza Zan a compus și muzică de film, pentru producțiile Carambol, Circul Vesel (o producție HBO) și Maria (nominalizat la categoria „cel mai bun film documentar” la Festivalul de la Lucarno - 2013).

Muzica ei a fost apreciată și pe scenele de teatru din România. A compus muzica pentru spectacolul Năpasta – regia: Radu Afrim – care se joacă la Teatrul Național București (și în care este și protagonistă) și muzica spectacolului Trei Rupturi – tot în regia lui Radu Afrim – care se joacă la Teatrul Andrei Mureșanu (și în care Luiza Zan are o apariție live pe durata întregului spectacol).

ANDREI PETRACHE este un tânăr pianist, compozitor, aranjor și dirijor român. Membru stagiar al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, este dublu-licențiat în specializările Compoziție Clasică și Dirijat Orchestră, obținând ulterior diploma de Master în compoziție și continuând în prezent ca doctorand și cadru didactic asociat, la Universitatea Națională de Muzică București.

Andrei este o prezență constantă pe scenele de concerte din România și din străinătate. Activitatea sa interpretativă se extinde pe trei continente și se orientează spre scena de jazz. Performanțele sale interpretative au fost răsplătite cu peste 30 de premii la concursuri naționale.

În domeniul compoziției, Andrei este autorul a peste 80 de lucrări, dintre care peste 30 au fost premiate la diverse concursuri de compoziție naționale sau internaționale. Comandate sau interpretate de instituții culturale de prestigiu (Filarmonica „G. Enescu” - 2023, Orchestra de Cameră Radio - 2025), lucrările sale au fost prezentate în numeroase concerte sau festivaluri din Europa și Asia.

RĂZVAN FLORESCU a absolvit studiile de Master ale Universității Naționale de Muzică București la secția de Jazz, sub îndrumarea prof. univ. dr. Mircea Tiberian (în anul 2022) și studiile de licență, la secția percuție, clasa lect. univ. dr. Sorin Rotaru (în anul 2020), în cadrul aceleiași universități. În prezent, este profesor titular de percuție la Școala Gimnazială de Arte nr. 5 din București și la Colegiul Național de Muzică George Enescu. În perioada 2018-2019 a beneficiat de o bursă ERASMUS+, având oportunitatea de a studia la Academia de Muzică Janacek din Brno, Cehia.

Are o vastă activitate concertistică în calitate de solist, cât și parte din ansambluri de muzică de cameră (Luiza Zan Quintet, RVQ, PERCUSSIONescu, TUMBE, etc.), atât în România cât și în Europa (Franța, Germania, Rusia, Cehia). De asemenea, a fost colaborator la unele dintre cele mai importante orchestre din țară (Orchestra Națională Radio, Filarmonica ,,George Enescu”, Orchestra Română de Tineret, Filarmonica Sibiu etc.).

A obținut numeroase premii: premiul pentru cea mai buna formație la Festivalul Internațional de Jazz ,,Johnny Răducanu” - 2023 (JazzQuarters), Bursa de Excelență oferită de UNMB în 2021 și 2019, premiul pentru cea mai bună compoziție la Sibiu Jazz Competition - 2021 (RVQ), premiul I la două categorii în cadrul Concursului de Jazz de la Iași - 2020 pentru cea mai bună compoziție și pentru cea mai bună interpretare (RVQ), premiul I la Festivalul Muzicii Maghiare în 2019 (PERCUSSIONescu) ș.a.

PHILIP GORON este un percuționist activ în muzica clasică, jazz și world music. A studiat la Universitatea Națională de Muzică București (UNMB) și la MDW Viena, fiind distins cu Bursa Yamaha pentru Interpretare Muzicală și Bursa de Excelență a UNMB. Colaborează cu orchestre prestigioase și ansambluri de jazz, fiind toboșar în Mădălina Pavăl Orchestra, Amphitrio și Luiza Zan Quintet. A susținut concerte pe scene importante și a înregistrat albume apreciate. În prezent, își continuă activitatea artistică, fiind din 2025 Artist Oficial Sonor (celebra firmă germane producătoare de instrumente de percuție).

ALEXANDRU „MIKE” MARIN a absolvit Colegiul Național de Muzică „George Enescu” (la secția de contrabas clasic) și Universitatea Națională de Muzicǎ București (la secția Compoziție-Jazz). A acumulat o vastă experiență concertistică atât ca solist, cât și ca membru al unor orchestre din România și Europa. Mike a colaborat cu orchestre de renume, precum Bucharest Jazz Orchestra, Big Band-ul Radio și Orchestra Simfonică București (OSB), dar și cu artiști consacrați din țară – Cătălin Milea, Mircea Tiberian, Alex Man, Sebastian Burneci, Nicolas Simion, Sorin Zlat, Paolo Profetti – și din străinătate Alex Sipiagin, Emiliano Sampaio, Tobias Hoffmann.

În prezent, este membru al Răzvan Florescu Quartet, Sebastian Burneci Quintet, colaborator al Big Band-ului Radio, al Viorica Pintilie Quintet, Norzeatic și Qinta Spartǎ, Corina Sirghi & Toma Dimitriu quartet, trio-ului de jazz contemporan „AMPHITRIO” (alături de care a susținut un turneu internațional în anul 2024) și Luiza Zan Quintet.

În anul 2016-2017 a făcut parte din programul Erasmus+, prin care a susținut concerte în Italia și Lituania. În anul 2019, a participat la o tabărǎ de vară la Malaga (Spania) unde a lucrat cu personalități ale jazzului din New York.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online (pe site-urile celor două posturi de radio) și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro. Biletele se pot achiziționa și de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.salaradio.ro - secțiunea Bilete.

PORTRET: Gică Petrescu – un trubadur fermecător, fără pereche. Rolul Radiodifuziunii în viaţa artistului
Muzică-Dans-Arte 02 Aprilie 2025, 09:52

PORTRET: Gică Petrescu – un trubadur fermecător, fără pereche. Rolul Radiodifuziunii în viaţa artistului

Miercuri, 2 aprilie, se împlinesc 110 ani de la naşterea cântăreţului şi compozitorului Gică Petrescu , unul...

PORTRET: Gică Petrescu – un trubadur fermecător, fără pereche. Rolul Radiodifuziunii în viaţa artistului
Art Safari anunță un eveniment cu acces liber, sâmbătă, 5 aprilie - lansarea a trei noi albume de artă dedicate Reginei Maria, artistului Ion  Theodorescu-Sion și noii generații de artiste, Young Blood 3.0
Muzică-Dans-Arte 01 Aprilie 2025, 20:40

Art Safari anunță un eveniment cu acces liber, sâmbătă, 5 aprilie - lansarea a trei noi albume de artă dedicate Reginei Maria, artistului Ion Theodorescu-Sion și noii generații de artiste, Young Blood 3.0

Art Safari continuă să promoveze arta românească de patrimoniu și arta contemporană prin publicarea a trei noi albume...

Art Safari anunță un eveniment cu acces liber, sâmbătă, 5 aprilie - lansarea a trei noi albume de artă dedicate Reginei Maria, artistului Ion Theodorescu-Sion și noii generații de artiste, Young Blood 3.0
Vizite ghidate gratuite  la Muzeul Național de Artă al României
Muzică-Dans-Arte 01 Aprilie 2025, 13:56

Vizite ghidate gratuite la Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) va organiza începând cu luna aprilie 2025 , o serie de vizite...

Vizite ghidate gratuite la Muzeul Național de Artă al României
Dirijorul Ion Marin și pianista Martha Argerich, în concert la Paris
Muzică-Dans-Arte 01 Aprilie 2025, 12:10

Dirijorul Ion Marin și pianista Martha Argerich, în concert la Paris

Pe 3 și 4 aprilie 2025, la Paris, dirijorul Ion Marin va conduce Orchestre Philharmonique de Radio France, având-o...

Dirijorul Ion Marin și pianista Martha Argerich, în concert la Paris
„Rigoletto de Verdi”, la Opera Națională București, în perioada 4-6 aprilie 2025
Muzică-Dans-Arte 01 Aprilie 2025, 12:07

„Rigoletto de Verdi”, la Opera Națională București, în perioada 4-6 aprilie 2025

În prima săptămână din aprilie 2025, Opera Națională București ne invită să explorăm interacțiunile dintre arta...

„Rigoletto de Verdi”, la Opera Națională București, în perioada 4-6 aprilie 2025
„Un concert-pariu cu el însuși” - Violonistul Liviu Prunaru a deschis primul turneu solo din carieră la Ateneul Român din București, cântând printre spectatori
Muzică-Dans-Arte 01 Aprilie 2025, 12:03

„Un concert-pariu cu el însuși” - Violonistul Liviu Prunaru a deschis primul turneu solo din carieră la Ateneul Român din București, cântând printre spectatori

Concert Maestro ajunge în această săptămână la Iași (1 aprilie), Bistrița (3 aprilie), Brașov (4 aprilie), Ploiești (5...

„Un concert-pariu cu el însuși” - Violonistul Liviu Prunaru a deschis primul turneu solo din carieră la Ateneul Român din București, cântând printre spectatori
Asociația Entuziart anunță „InTerConectArt” și „Ecosisteme Empatice Incluzive” - două proiecte artistice care subliniază importanța terapeutică a artei
Muzică-Dans-Arte 31 Martie 2025, 17:19

Asociația Entuziart anunță „InTerConectArt” și „Ecosisteme Empatice Incluzive” - două proiecte artistice care subliniază importanța terapeutică a artei

Asociația Entuziart își desfășoară activitatea pornind de la premisa că arta poate și trebuie să fie accesibilă...

Asociația Entuziart anunță „InTerConectArt” și „Ecosisteme Empatice Incluzive” - două proiecte artistice care subliniază importanța terapeutică a artei
Classic for Kids ajunge primăvara aceasta în 5 județe din țară - 17 concerte de pian și ateliere de muzică special gândite pentru copii
Muzică-Dans-Arte 31 Martie 2025, 10:41

Classic for Kids ajunge primăvara aceasta în 5 județe din țară - 17 concerte de pian și ateliere de muzică special gândite pentru copii

Copiii din 17 sate și orașe mici vor avea parte în lunile aprilie și mai de o experiență muzicală completă, special...

Classic for Kids ajunge primăvara aceasta în 5 județe din țară - 17 concerte de pian și ateliere de muzică special gândite pentru copii
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
10:15 - 11:00
PANORAMIC PUNCT RO (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
10:00 - 11:00
VREM SĂ ȘTII
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
10:00 - 11:00
De zece ori Romania
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
10:00 - 11:00
De 10x ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru