ION ANDREI GHERASIM: “Noi avem datoria să ne luptăm, pentru că acești tineri să reprezinte, cu adevărat, ceva pentru acest neam”

10 Aprilie 2025, 12:04
Concursul de eseuri organizat de Fundația Corneliu Coposu a ajuns la cea de-a zecea ediție. Anca Mateescu a stat de vorbă, la GPS Cultural, cu Ion Andrei Gherasim, președintele fundației, despre impactul acestui proiect asupra tinerilor, rolul memoriei istorice și importanța formării unei elite capabile să ducă mai departe valorile democratice ale României.
Concursul de eseuri al Fundației Corneliu Coposu a fost gândit de la început ca o investiție în viitor. Iar în acest an, ediția jubiliară este cu atât mai specială cu cât este dedicată exclusiv tinerilor.
Ion Andrei Gherasim: „E o ediție specială pe care o dedicăm în acest an tinerilor. Și când spun acest lucru, nu mă refer doar la acest concurs, ci la faptul că fundația noastră va strânge toate eseurile câștigătoare, inclusiv cele de anul acesta, și le va publica într-un volum, care va fi lansat, în premieră, la Gala Corneliu Coposu.”
Temele propuse anul acesta reflectă dilemele și tensiunile lumii contemporane. De la poziția României între Marile Puteri, până la evoluția alianțelor politice ale țării, tinerii sunt provocați să gândească critic și să analizeze contextul global.
În sprijinul reflecției vine și un citat emblematic din Iuliu Maniu, rostit în 1924:
„Europa de mâine va fi cea a uniunilor, confederațiilor, federațiilor. Acest moment inexorabil nu trebuie să găsească poporul nostru nepregătit. Conducătorii politici trebuie să cultive calitățile profesionale și morale ale românilor, astfel ca ei să nu devină, în noul context de liberă circulație a valorilor, un fel de neo-iobagi în raport cu alte popoare.”
Din 2019, concursul a fost deschis și elevilor, decizie care s-a dovedit a fi una inspirată:
„Din 2019 și până în prezent s-a dovedit că tinerii elevi au avut o contribuție specială și nu numai atât, au și câștigat. Iar în 2023, anul în care am făcut Gala Coposu la Chișinău, am fost foarte bucuroși să descoperim că cea care a câștigat premiul întâi a fost o tânără elevă din Mereni, care a avut un eseu absolut admirabil.”
Fundația păstrează legătura cu foștii câștigători. Mulți dintre ei lucrează acum în instituții europene sau internaționale, iar dorința organizatorilor este ca aceștia să fie prezenți la Gala Corneliu Coposu de la Zalău.
Tinerii interesați pot trimite eseurile lor până la 15 octombrie, ora 23:59, la adresa fundatiacoposu@gmail.com. Toate detaliile despre tematică, format și bibliografie pot fi consultate pe site-ul oficial www.corneliu-coposu.ro, dar și pe paginile de Facebook și Instagram ale Fundației.