Expoziție-instalație scenografică de Octavian Neculai, la Galeria CREART
13 Iunie 2023, 13:32
Marți, 20 iunie 2023, începând cu ora 19:00, la Galeria CREART (Piața Alexandru Lahovari 7) are loc vernisajul expoziției personale „Două într-una. O poveste...” a artistului, scenografului și arhitectului Octavian Neculai. Organizată de Primăria Capitalei, prin CREART și având-o curatoare pe Ana Daniela Sultana, expoziția poate fi vizitată în perioada 20 iunie – 23 iulie 2023.
„Instalația scenografică Două într-una. O poveste... din spațiul white cube al Galeriei CREART este un experiment plastic inedit pentru autorul său, Octavian Neculai. Lucrarea are ca punct de plecare Noaptea de Sânziene a lui Mircea Eliade atât prin motto-ul sub inspirația căruia aceasta a prins contur, anume pasajul în care este evocată puterea regelui Midas de a transforma în aur tot ce atinge, cât și prin ipostaza personajului care se află în fața unei alegeri. Dacă existența multiversurilor paralele - conform fizicii cuantice - se verifică, practic fiecare decizie pe care o luăm generează un nou univers; dar ce se întâmplă oare atunci când din două variante le alegem pe amândouă? Două într-una este povestea posibilă nu doar a două mirese, ci, având în vedere biografia lui Octavian Neculai, poate fi și o poveste despre felul în care un creator urmează simultan două direcții artistice diferite: arhitectura și scenografia. Aflată astfel la interferența dintre practici artistice și chei de citire, construcția vizuală ne oferă prilejul unei incursiuni în imaginarul artistului, dar și un imbold prin intermediul căruia fiecare să își asume drumul alchimic al transformării de sine.” (Ana Daniela Sultana)
„Povestea mea este despre contopirea prin iubire sau datorită iubirii. Ea a început într-o zi în care am văzut în cadrul unei ferestre deschise spre stradă o rochie de mireasă așezată pe un manechin, lăsându-mi impresia că vorbea cu cineva. Și așa mi-am zis: de ce nu ar vorbi cu mine și împreună să spunem o poveste despre acest eveniment, teoretic, unic în viață. Cum ar fi dacă, uitându-ne în oglindă, ne-am vedea și cealaltă față numai de noi știută? E vorba despre o dezvăluire în ziua în care se celebrează iubirea.
E ziua în care, prin atingerea cu acea substanță miraculoasă, putem transforma orice în aur, inclusiv visele.
Miresele mele - care de fapt sunt două într-una - se pregătesc de nuntă, în fața oglinzii, își ascund chipul și corpurile în spatele unor voaluri pentru a-și păstra iubirea departe de privirile oamenilor. Nu reușesc decât parțial.
În acest timp, în jurul lor sunt cadourile pe care urmează să le primească de la invitații care deja plutesc deasupra lor.” (Octavian Neculai)
Octavian Neculai este scenograf și arhitect, profesor colaborator și asociat al UAIM, arhitect practician la ICPIL și președinte Comproiect, absolvent al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din București (1966). Personalitate complexă, a realizat numeroase proiecte destinate artelor spectacolului, remodelări și reabilitări de teatre, amenajări de spații comerciale, de spectacol, amenajări interioare, construcții hoteliere complexe, proiecte pentru construcții în țară și străinătate, pavilioane de târguri și expoziții. De asemenea, a semnat scenografia a numeroase spectacole de teatru și operă, lucrând alături de nume consacrate în domeniu, precum Liviu Ciulei, Dan Jitianu, Andrei Șerban, Alexandru Darie, Mihai Mănuțiu sau Alexandru Dabija.
Ana Daniela Sultana este curatoare și publicistă. Licențiată în filologie și științele comunicării, a absolvit un masterat în curatoriat la Universitatea de Artă Aplicată din Viena, iar în prezent pregătește o teză de doctorat cu titlul „Poetica textului curatorial”. Publică articole în revista ARTA, Orizonturi Culturale Italo-Române și pe agentiadecarte.ro. Colaborează cu instituții precum Centrul Cultural Internațional de la Cracovia, ICR Viena, Forumul Cultural Austriac București, CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, MNLR București, Muzeul de Artă din Timișoara, Kunsthalle Feldbach, Aluniș Art Center și cu numeroase galerii de artă contemporană.
Construită pe formatul unui white box, Galeria CREART – un proiect al Centrului de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București – este un spațiu expozițional dedicat artei contemporane, cu solo show-uri ale unor nume consacrate, dar și ale unor artiști emergenți.