Din 12 aprilie, Bucureștiul redevine scenă urbană Află programul primului weekend „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”
10 Aprilie 2025, 12:21
Străzile prind din nou viață: spectacole, concerte, ateliere, tururi ghidate și activități sportive în primul weekend „Străzi deschise – București”
Cel mai amplu proiect outdoor al Capitalei „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” revine weekendul acesta (12-13 aprilie) și transformă din nou Calea Victoriei, dar și Bd. Banu Manta din sectorul 1, într-un spațiu de întâlnire, artă și mișcare. Cu un program variat de spectacole, concerte, ateliere și tururi ghidate, evenimentul marchează începutul celor 24 de weekenduri dedicate vieții culturale în aer liber.
„Străzi deschise – București, Promenadă urbană” este un proiect al Primăriei Municipiului București, organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București în calitate de operatori zonali. Proiectul este susținut de PPC Romania, NEPI Rockcastle, Promenada și Mega Mall București, în calitate de parteneri.
Muzică live și dans
Primul weekend „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” începe, la ora 11:00, cu un moment muzical de percuție inedit, susținut de Cantus Mundi, desfășurat pe întreg traseul pietonal de pe Calea Victoriei. Sâmbătă seara, atmosfera va fi animată de concertul trupei VAMA, programat în zona Muzeului Național de Istorie, între orele 19:00–20:00. Duminică seara, în aceeași zonă, dansul devine limbaj comun la evenimentul „Noaptea Dansului” – ediția de primăvară, ce transformă orașul într-o mare scenă colectivă.
Parade, jonglerii și magie pentru toate vârstele
Personajele de poveste ale Operei Comice pentru Copii dau startul zilei de sâmbătă cu o paradă plină de culoare, iar atmosfera de spectacol continuă cu o a doua paradă susținută de artiștii Circului Metropolitan București. Tot sâmbătă, Magitot aduce magia expoziției „Abracadabra – secretele magiei” în mijlocul orașului, iar Vlad Benescu face o demonstrație de echilibru și îndemânare cu jonglerii spectaculoase pe monociclu.
Artă și cultură în spațiul public
Primul weekend aduce și o serie de expoziții temporare și permanente găzduite de Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu, printre care se numără „Cu creionul pe Calea Victoriei” (în colaborare cu UNArte) și „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”. În zona Muzeului Colecțiilor de Artă, Asociația artiștilor plastici din București oferă demonstrații de pictură, iar caricaturistul Vasile Catrina portretizează trecătorii.
Mișcare și sport în aer liber
Timp de două zile, Piața Revoluției devine un spațiu dedicat sportului și activităților recreative în aer liber, realizate în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal București. Publicului de toate vârstele va avea la dispoziție mini-terenuri de baschet, mese de ping-pong și șah.
Ateliere și activități pentru copii și familie
Micii exploratori pot descoperi povești despre oraș, în cadrul atelierelor interactive organizate de Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Metropolitană București. Programul mai include și sesiuni de lectură și teatru de păpuși.
Patrimoniu la pas: tururi ghidate și comori ascunse
Calea Victoriei devine, duminică, 13 aprilie, traseu al memoriei urbane prin tururi ghidate de redescoperire a patrimoniului, coordonate de Ana Rubeli (fondatoarea „Aici a stat”). Participanții sunt invitați într-o vânătoare de comori arhitecturale, explorând poveștile ascunse ale clădirilor de pe una dintre cele mai emblematice străzi ale Bucureștiului.
Ecologie urbană și reconectare cu mediul
Cu prilejul evenimentului Dâmbovița Apă Dulce, organizat de Nod Markerspace – unul dintre partenerii „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, locuitorii și turiștii sunt invitați să privească Bucureștiul dintr-o altă perspectivă având ocazia de a admira orașul de pe Dâmbovița, în timpul plimbărilor cu caiacele și SUP-urile. Malul Dâmboviței devine scenă pentru ateliere de dans, demonstrații de reciclare creativă, muzică live și activități de plantare urbană, organizate de comunitățile locale. Seara se încheie cu un show de foc pe apă oferit de Oțet Light and Fire.
Activități pentru toate vârstele pe Bd. Banu Manta, sectorul 1
Zona din sectorul 1, coordonată de PROEDUS, aduce un program divers, dedicat publicului de toate vârstele. Între orele 10:00 și 21:00, vizitatorii se pot bucura de activități sportive și recreative, desfășurate în zone special amenajate: miniterenuri de baschet pentru copii și adulți, mese de fotbal subsoccer, mese de ping-pong, jocuri Kanjam, dame-gigant, spikeball, turn-grădină gigant, crossnet fotbal și volei, aruncarea inelelor-gigant, domino gigant, dar și prezența unor animatori și ateliere creative. Nu lipsesc nici spațiile instagramabile, perfecte pentru amintiri de neuitat.
Programul este completat de acțiuni de promovare a diferitelor profesii, organizate între orele 10:00 și 21:00, alături de Direcția Generală de Jandarmerie a Municipiului București, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealu Spirii” care aduc și expoziții de tehnică, demonstrații și activități de informare preventivă. Totodată, între orele 10:00 și 14:00, vizitatorii pot participa la un circuit special de vizitare a sediului Primăriei Sectorului 1.
Pe scena artistică, copiii și familiile se pot bucura de spectacole de teatru și muzică pe tot parcursul zilei. La ora 11:00 are loc spectacolul interactiv „Magia Ghicitorilor”, susținut de Teatrul „Ion Creangă”, urmat de spectacolul-lectură „Apolodor” de Gellu Naum (Teatrul Metropolis) de la ora 11:00 până la 12:30. Seara, de la ora 18:00, Teatrul de Animație Țăndărică aduce în fața publicului „Capra cu trei iezi”, un spectacol de teatru de păpuși îndrăgit de cei mici.
Expoziția de artă decorativă a Școlii de Artă București, coordonată de expertul Elena Borundel, este deschisă între orele 12:00 și 21:00, iar programul artistic se încheie în acorduri muzicale: de la ora 19:00, publicul se poate bucura de un concert de muzică ușoară, urmat de un recital susținut de Ozana Barabancea.
Proiectul Străzi Deschise – București, Promenadă urbană continuă până în 12 octombrie 2025, invitând bucureștenii și turiștii să descopere orașul altfel – pe jos, în ritmul artelor.
Restricții rutiere
În weekendurile în care se desfășoară proiectul municipal „Străzi deschise - București”, Calea Victoriei devine pietonală, între orele 10:00 și 22:00, pe segmentul de drum cuprins între Bulevardul Dacia până la intersecția cu Splaiul Independenței, fără afectarea intersecțiilor. Se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Știrbei Vodă, strada C.A. Rosetti, strada Dem I. Dobrescu, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societății de Transport București va fi deviat, fără afectarea călătorilor.
Traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 23:00 până la ora 09:00. Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.
Pentru evenimentul Dâmbovița Apă Dulce, traficul rutier este restricționat sâmbătă, 12 aprilie, între orele 17:00 și 22:00, pe Splaiul Independenței 4-33, segmentul Națiunile Unite – Izvor, în sensul de mers Unirii – Izvor, de la intersecția Națiunile Unite până la intersecția cu Strada Mihai Vodă.
Pe Bulevardul Banu Manta, traficul rutier este restricționat începând de vineri, 11 aprilie, ora 22:00, până luni, 14 aprilie, ora 06:00, în zona cuprinsă între Bulevardul Ion Mihalache și Strada General Vlădoianu Barbu.
Programul complet al weekendului 12-13 aprilie este disponibil mai jos și pe www.arcub.ro și www.proedus.ro. Pentru informații actualizate, vă invităm să urmăriți paginile de Facebook și Instagram ale „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”.
„Străzi deschise – București, Promenadă urbană” este un proiect desfășurat cu sprijinul Direcției Cultură, Învățământ, Turism din cadrul Primăriei Municipiului București, al Direcției Servicii Publice din cadrul Primăriei Municipiului București, al Administrației Străzilor București, al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București și al Poliției Locale a Municipiului București.