Compact discul cu lucrări de George Enescu lansat de Daria Parkhomenko, câştigătoare a Secţiunii de Pian din ediția 2018 a Concursului Enescu, în atenția presei internaționale de profil
Pianista Daria Parkhomenko, câștigătoare a ediției 2018 a Concursului Internaţional George Enescu, ajunge înatenția presei internaționale cu cel mai recent disc al său, „George Enescu: Works for Piano”. Interpretarea, caracterizată drept „impecabilă și plină de virtuozitate” (The Guardian) reușește să „redea superb esența și profunzimile muzicii lui Enescu” (BBC Music Magazine). Reuşita contribuie la susţinerea direcţiei strategice lansate de Concursul şi Festivalul Internaţional George Enescu de a readuce în prim-plan internaţional muzica marelui compozitor George Enescu.
08 Martie 2023, 12:23
Două dintre cele mai prestigioase publicații britanice, cotidianul The Guardian și revista BBC Music au inclus în edițiile lor recente recenzii ample ale albumului „George Enescu: Works for Piano”, al pianistei Daria Parkhomenko, câştigătoare a ediţiei 2018 a Concursului Internaţional George Enescu. Lucrările de George Enescu incluse pe discul Dariei Parkhomenko sunt: Sonata pentru pian nr. 1 în Fa diez minor, Sonata pentru pian nr. 3 în Re major și Suita pentru pian nr. 2 în Re major.
„Daria Parkhomenko fascinează ascultătorul, reușind să redea superb esența și profunzimile muzicii lui Enescu. Are deplina virtuozitate de a reda ritmurile de horă de la jumătatea lucrării, dar și aceea de a evoca în imaginația noastră peisajul româno-moldovenesc în nocturna din încheierea sonatei. Întreaga interpretare aproape că ne face să simțim aerul tare al munților de la Sinaia, unde Enescu a compus această lucrare în vara anului 1924”, remarcă prestigioasa revistă BBC Music Magazine.
„Compozițiile transmit o intensitate inconfundabilă, atât de specific lui Enescu. Parkhomenko transpune superb această forță, iar ascultătorii cărora nu le sunt familiare lucrările lui George Enescu vor avea parte de un regal: interpretarea este nu doar impecabilă, ci și plină de virtuozitate”, notează criticul Andrew Clements în celebrul cotidian britanic The Guardian.
Discul „George Enescu: Works for Piano”, în interpretarea pianistei Daria Parkhomenko a fost lansat în 2022 și a avut parte de numeroase recenzii pozitive și în publicațiile de specialitate. Discul poate fi achiziționat online sau poate fi ascultat pe principalele platforme de streaming.
Daria Parkhomenko a susținut numeroase recitaluri cu repertoriu enescian în ultimii ani, după ce dezvoltat o afinitate deosebită față de muzica marelui compozitor român, în urma participării și câștigării Concursului Internațional George Enescu în anul 2018. Un obiectiv strategic al Concursului și Festivalului George Enescu este acela de a promova și a repune în prim-plan opera creatoare a marelui compozitor. Laureații Concursului Internaţional George Enescu devin adesea ambasadori ai muzicii lui George Enescu. Pianistul Josu de Solaun a devenit în 2014 primul muzician de origine spaniolă care a câștigat concursul, iar fascinația sa sinceră față de opera lui George Enescu l-a determinat să înregistreze, patru ani mai târziu,integrala sonatelor pentru de pian de Enescu.
Despre Daria Parkhomenko
Pianista Daria Parkhomenko s-a născut în Rostov-pe-Don, Rusia și a început să cânte la pian la vârsta de 4 ani. A studiat la Colegiul Special de Muzică din cadrul Conservatorului de Stat Rahmaninov și continuă în prezent studiile la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg și la Școala de Muzică din Fiesole, Italia. Este laureata mai multor concursuri internaționale de pian, fiind premiată în țări precum Japonia, Italia, Germania, Rusia, Estonia și Lituania. Tânăra artistă susține recitaluri și concerte cu orchestra în săli importante din întreaga lume. A cântat la Teatrul Mariinsky (St. Petersburg), Laeiszhalle din Hamburg și Sendesaal Bremen (Germania), Sala Mare a Filarmonicii Naționale din Vilnius (Lituania), Ateneul Român din București. Ca solistă a cântat cu ansambluri precum: Orchestra Filarmonicii din Sendai, Orchestra Filarmonicii din Rostock, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra de Cameră din Londra, Orchestra Filarmonică Națională a Lituaniei, Orchestra Națională din Tallinn, Orchestra din Kaunas, Tainan Artists Orchestra, Roma Tre Orchestra.
Despre Concursul Internaţional George Enescu
Concursul International George Enescu a fost lansat în 1958 (sunt 65 de ani nu 63) şi functioneaza ca o platformă internaţională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii, şi de promovare a compoziţiilor marelui muzician român în rândul noilor generaţii de artişti din toată lumea. Concursul are patru secţiuni – vioară, violoncel, pian şi compoziţie – şi se situează în top cinci la nivel internaţional în peisajul competiţiilor de muzică clasică.