Asociația Marriolle anunță lansarea proiectului “PRIN OCHII LOR”, un proiect socio-cultural incluziv
01 August 2023, 08:54
București - Asociația Marriolle a demarat în 31 iulie 2023, proiectul “Prin ochii lor”, destinat tinerilor și adulților cu dizabilități din sectorul 6 al capitalei. Implementat în parteneriat cu Asociația VAR Cultural, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 și Prim Plan Film SRL, proiectul este co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului *București acasă 2023* și se va desfășura în perioada 31.07.2023 -15.11.2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro sau www.pmb.ro.
Scopul proiectului este promovarea diversității, contestarea stigmatului și discriminării față de dizabilități și recentrarea pe public a culturii ca serviciu public, filosofia proiectului putând fi rezumată la principiul lui Ernesto Sirolli, expert în dezvoltare comunitară sustenabilă și antreprenoriat social: ”Dacă vrei să ajuți, taci și ascultă!”.
Proiectul este structurat în două etape:
În prima etapă, artiști români și străini, atât tipici cât și atipici, și un psiholog dramaterapeut, vor susține o serie de 14 ateliere de dramaterapie, teatru forum, storytelling și creație specifică artei păpușarului dedicate unui număr de 12 persoane tinere și adulte cu dizabilități, 12 membri ai familiilor acestora și 8 angajați ai serviciilor de asistență psihosocială din sectorul 6. În cadrul atelierelor participanții cu dizabilități vor fi încurajați să exploreze și să comunice mesaje și povești personale legate de situațiile de viață care îi vulnerabilizează și să dobândească încredere în propriile mecanisme de reziliență și exprimare.
În cea de-a doua etapă, împreună cu personajele păpuși create vom explora conexiunea participanților cu cartierul, orașul în care trăiesc, locurile investite cu sentimentul de Acasă, respectiv siguranță, confort, exprimare liberă și vom iniția un proces de activare comunitară prin interacțiuni în spații publice.
Pentru profesioniștii din domeniul asistenței psihosociale, sănătății, educației și culturii interesați de metodologia de lucru propusă vor fi organizate suplimentar, la începutul și sfârșitul proiectului, două seminarii în cadrul cărora vor fi prezentate beneficiile artei păpușarului dincolo de intervenția artistică și de divertisment, exemple de bună practică și rezultate ale cercetărilor în domeniu, precum și cele obținute în cadrul acestui proiect. Seminariile vor fi coordonate și susținute de Dr. Emma Fisher, artist păpușar și cercetător activ în aplicabilitatea artei păpușarului în domeniul dizabilității.
Prin activitățile propuse, proiectul abordează o pistă de interogație importantă în legatură cu incluziunea sustenabilă a persoanelor cu dizabilități: este aceasta posibilă prin simpla accesibilizare la cultura dominantă, sau este necesară și participarea activă - prin crearea de content și mesaj - la o societate multiculturală? O întrebare importantă al cărei răspuns este crucial să fie explorat, transmis și conștientizat și poate extinde sfera drepturilor persoanelor cu dizabilități la exprimare artistică și oportunitățile de a se bucura de artă și cultură prin sprijinirea demersurilor lor creative.
Întregul proiect va fi documentat, iar materialele obținute (foto, video, text, audio) vor sta la baza unui film de mediu metraj - o punte de conexiune distractivă, emoționantă și viscerală a viziunii participanților, cu publicul larg.
Filmul-jurnal va fi prezentat publicului bucureștean în cadrul unui eveniment final în luna octombrie și va fi disponibil publicului larg în mediul online, fiind promovat prin intermediul rețelelor de socializare și canalelor de comunicare specifice promotorului de proiect și ale partenerilor.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Conținutul proiectului sau modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.