Seara NEMIRA la festivalul Discuția Secretă de la Arad
13 Iunie 2023, 14:58
Editura Nemira vă invită la o seară de poveste alături de scriitorii Bogdan Munteanu, Elena Vlădăreanu și Ilinca Mănescu în cadrul festivalului Discuția secretă, ce va avea loc la Arad în perioada 15-17 iunie la Cafeneaua Literară Joy’s. Seara NEMIRA este programată vineri, 16 iunie, de la ora 21.30, iar evenimentul va fi moderat de Eli Bădică, coordonatoarea colecției de literatură română contemporană n’autor.
Intrarea este liberă la toate evenimentele din cadrul DS10.
Desfășurat în principal la Arad, din 2014, festivalul a devenit itinerant începând din 2022. Anul acesta, Discuția secretă va avea ediții și evenimente curatoriate în patru orașe: Timișoara și Arad (14-18 iunie), București (28-30 iulie), Cluj-Napoca (16-19 noiembrie).
Despre cărți:
Ai uitat să râzi de Bogdan Munteanu
Copii care descoperă cum „merge“ lumea, adolescenți care experimentează primele pulsiuni sexuale, tineri ori maturi surprinși în momente-cheie ale vieților lor și vârstnici care te primesc în intimitate. Stranietăți, farse, despărțiri, deziluzii, cumpene, stereotipii, neputințe, pseudo-reușite, rutine, tristeți, regrete, bravuri, violențe și mici aventuri. Povești care se leagă, care pun punctul pe i, care te țin constant într-un balans fin între râs și plâns, între tine și ceilalți.
August de Elena Vlădăreanu
Într-un decor estival – pe litoral sau în zone montane, pe drum ori în apartamente sufocate de căldură sau de oameni –, cele zece proze scurte din August surprind viața domestică, cu toate ale sale: dinamici de cupluri, relații sociale, negocieri personale, violență, victorii mărunte, maternitate, descoperiri, revolte, îndrăgostiri, copilărie, infidelități, mici bucurii și multe altele. Poate că abia în vacanțe ori în momentele de dincolo de joburi ne ascundem cu adevărat părți din fiecare dintre noi, pare să spună fiecare povestire a volumului de față.
Copiii Ecosistemului de Ilinca Mănescu
Roman nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry 2023
O distopie ecologică queer
Copywriter la Agenția de Publicitate a Pluricelularei 451, misiunea Norei e să promoveze un implant cu gena luminiscenței, creat de Ecosistemul Autonom, cu scop aparent estetic. Pe măsură ce noi informații despre implant și efectele sale ies la iveală, pe fundalul divizării societății în luxili și non-luxili, tânăra se confruntă cu întunericul din ea și din jurul ei. Provocat de abuzurile din copilărie și din relații – de iubire cu Ilora, de prietenie cu Kril ori Caramel și de (pseudo-)suport cu nutriile – și de traumele, suferințele și cruzimile din viața sa. Își va găsi Nora locul, libertatea, vocea într-o lume aflată în pragul unei noi ere?
Biografie autori:
Bogdan Munteanu s-a născut în 1979, la Arad.
A publicat romanul Stai jos sau cazi (Nemira, 2022) și volumele de povestiri Ai uitat să râzi (Nemira, 2016; 2023, ed. revizuită și adăugită), Bine te-am rătăcit, Incognito (Limes, 2011) și Vals pe fire de păianjen (Limes, 2010). Scrierile sale au apărut în antologii și volume colective din România, Germania, Turcia, Serbia și Marea Britanie.
A moderat întâlnirile „Ce mai faci, scriitorule?“, organizate de librăria Cărturești. A fost curator al componentei „Poezie de stradă“, în cadrul programului cultural Memoriile Cetății.
A conceput proiectul „Semn de prim ajutor“, constând în realizarea și distribuirea a 12.000 de semne de carte cu instrucțiuni de prim ajutor în cazul unei crize de epilepsie.
Locuiește în Timișoara din 1997. Lucrează în domeniul IT.
Site-ul personal: http://www.bogdanmunteanu.com
Elena Vlădăreanu (n. 1981) este scriitoare și jurnalistă, trăiește și lucrează în București.
A debutat cu poezie în 2001-2002; de atunci, a publicat mai multe volume de versuri, printre care spaţiu privat. a handbook (Cartea Românească, 2009, cu desene de Dan Perjovschi), Non Stress Test (Casa de Pariuri Literare, 2016), Bani. Muncă. Timp liber (Nemira, 2017), minunata lume disney (Nemira, 2019). Texte de diferite genuri – poezie, proză, dramaturgie – i-au apărut în mai multe antologii, în România și în străinătate. În teatru, a colaborat cu Robert Bălan la mai multe proiecte performative.
A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea din București, are studii de master la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI) și în prezent lucrează la o cercetare doctorală, tot la CESI, despre biografii și autobiografii în teatru.
Este realizatoarea emisiunii Scena și ecranul la Radio România Cultural, unde vorbește despre filme.
În decembrie 2018 a inițiat proiectul Zilele „Sofia Nădejde“, sub egida căruia s-a desfășurat, în ultimii trei ani, Gala Premiilor „Sofia Nădejde“ pentru Literatură Scrisă de Femei.
August este volumul său de debut individual în proză.
Ilinca Mănescu (n. 1990, Buzău) a absolvit cursurile Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, iar în prezent le urmează pe cele ale Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“. A participat la atelierele Creative Writing Sundays (Revista de povestiri) și la programul „Prima Carte“ (Fundația Friends for Friends). A publicat articole și cronici de film în SUB25, Film Menu, Acoperișul de sticlă, și proză scurtă în Revista de povestiri și în antologia KIWI (editor Marius Chivu, Polirom, 2021). Copiii Ecosistemului este romanul său de debut, care a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry 2023.
Eli Bădică și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, Universitatea din București, specializarea Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de master la SNSPA, Facultatea de Științe Politice, Antropologie. În prezent, este doctorandă a aceleiași Facultăți de Litere și cadru didactic asociat.
Eli este și editoarea unei colecții de literatură română contemporană. Din iunie 2017, s-a alăturat echipei de la Editura Nemira, preluând portofoliul de autori români, iar pe 23 aprilie 2018 a lansat colecția n’autor.
Ca jurnalistă literară, a fost, timp de 5-6 ani, redactor-șef adjunct al unuia dintre cele mai importante site-uri literare românești, Bookaholic.ro. A scris (și încă o mai face sporadic) pentru cele mai relevante publicații culturale din România – Scena9, Suplimentul de cultură, Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura, Revista Arte și Meserii, Infinitezimal ș.a. – și a contribuit cu texte și pe diverse bloguri ori site-uri – cum ar fi DLITE, blogul Goethe-Institut București. De-a lungul timpului, a fost și manager cultural, s-a ocupat și de PR cultural, a organizat, co-organizat și/sau moderat sute de evenimente culturale/literare, a fost expert evaluator în domeniul cultural și/sau membru în diverse jurii, a ținut ateliere de scriere creatoare și multe altele.