Luna Alecsandri la MNLR Iași
01 Iulie 2021, 10:50
Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează, pe parcursul anului 2021, o serie de activități (expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale), cu scopul de a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română.
Deși data nașterii sale provoacă încă controverse (sunt cunoscuți trei ani posibili – 1818, 1819 și 1821), acceptăm data aleasă chiar de Vasile Alecsandri, 21 iulie 1821: „Sunt născut în Bacău, la anul 1821, luna iulie…” („Suvenire din viața mea”, Mircești, 1865).
Luna iulie îi este, astfel, în mod special dedicată acestei complexe personalități, poet, folclorist, diplomat, membru fondator al Academiei Române, director al Teatrului Național din Iași (1840), considerat de critica literară deschizător de drumuri în teatrul românesc.
Publicul este invitat să asiste la mai multe evenimente ce marchează Bicentenarul Alecsandri (1821-2021).
Obiectul lunii iulie la Muzeul Național al Literaturii Române Iași este o broderie încadrată de o ramă personalizată, ce are în mijloc monograma lui Vasile Alecsandri, primită în dar de scriitor de la Regina Elisabeta, ca semn al prețuirii de care se bucura acesta din partea Casei Regale. Broderia regală poate fi admirată la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, în perioada 1-31 iulie 2021.
În spațiul online, Bicentenarul Alecsandri este marcat prin publicarea unor noi resurse în cadrul platformei „Un click pe patrimoniu”. Acestea vor oferi celor interesați informații mai puțin cunoscute publicului larg, despre originile familiei Alecsandri, despre părinții poetului, despre inspirația pentru pastelurile sale, sau despre o fotografie cu dedicația scriitorului. Cinci texte însoțite de fotografii vor fi publicate pe parcursul lunii iulie, valorificând patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași și vor fi la doar un click distanță, pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.
În ziua de 13 iulie 2021, va avea loc concertul în aer liber SoNoRo Conac, organizat de Asociația Sonoro la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, la care publicul iubitor de muzică clasică se va delecta cu piese ale celebrilor compozitori Pablo Casals, Zoltán Kodály, Wolfgang Amadeus Mozart. Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro.
Numărul din iulie 2021 al revistei Historia va cuprinde un dosar dedicat lui Vasile Alecsandri, cu texte redactate de muzeografii MNLR Iași și fotografii din Arhiva și Fototeca MNLR Iași.
Cu sprijinul Primăriei Comunei Mircești, în ziua de 17 iulie 2021, la muzeul din Mircești, MNLR Iași va defășura o serie de activități cultural-educative dedicate copiilor, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Mircești. Astfel, vor fi organizate un atelier de dezvoltare personală prin teatru bazat pe scrierile lui Vasile Alecsandri și „Povestea Conacului Fermecat”, un atelier de desen bazat pe ilustrații ale Conacului de la Mircești, ambele coordonate de Iunia-Maria Ștefan, educator muzeal MNLR Iași. Va avea loc o ediție specială a programului de educație muzeală „Academia copiilor”, coordonat de Diana Lona Leonte, muzeograf, în cadrul căreia elevi din Mircești vor pregăti câteva momente artistice, sub coordonarea prof. Ștefania Liliana Hobincă; în cadrul programului, va fi organizată și expoziția „Pasteluri pe sfoară”, cu lucrările copiilor inspirate din opera scriitorului. Publicul prezent la muzeu se va bucura și de o audiție specială, susținută de actrița Iulia Deloiu Trif, de la Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași și de un recital la chitară susținut de tânărul Ioan Trif.
Ziua de 21 iulie 2021, în care se împlinesc 200 de ani de la nașterea scriitorului, va fi marcată prin câteva evenimente ce vor avea loc la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou. Pentru început, publicul va fi invitat la vernisajul expoziției „Alecsandri 200”, realizată de o echipă de muzeografi coordonați de Lăcrămioara Agrigoroaiei. Vernisajul va fi urmat de lansarea volumului aniversar „Vasile Alecsandri. 200 de ani de la naștere (1821-2021)”, coordonat de Dr. Sorin Iftimi și apărut în 2020 la Editura Palatul Culturii. Totodată, MNLR Iași va lansa o medalie aniversară Vasile Alecsandri – Bicentenar (1821-2021).
Tot în această zi, vor fi anunțați câștigătorii din cadrul concursului „Caligrafii tematice”, ediția a III-a, ce a fost lansat în luna februarie a acestui an și a propus participanților să realizeze caligrafii moderne sau tradiționale, după dorința și creativitatea fiecăruia, din opera vastă a lui Vasile Alecsandri (poezie, teatru, proză). Expoziția cu lucrările declarate câștigătoare va fi organizată ulterior la Casa Muzeelor din strada Vasile Alecsandri nr. 6.