Vocile memoriei: In memoriam Ion Gheorghe
17 Octombrie 2021, 06:17
Ion Gheorge a murit la începutul acestei săptămâni, în 12 octombrie, la 86 de ani. Poet din generația lui Labiș, a fost coleg cu autorul Primelor iubiri la Școala de Literatură ” Mihai Eminescu ”. După desființarea acesteia, Ion Gheorghe a urmat Facultatea de Filologie din București, încheindu-și studiile în 1970.
A fost redactor la câteva publicați, între care Gazeta literară și Luceafărul. A debutat cu versuri în 1953 în revista Tânărul scriitor, iar patru ani mai târziu semna primul lui volum, Pâine și sare. E un roman în versuri, în spiritul vremii.
De altfel, poezia lui, spune critica, se eliberează târziu de realismul socialist, abia de la a cincea carte, cea intitulată Nopți cu lună pe Oceanul Atlantic. Scrisori esențiale, tipărită în 1966. În 1978, autorul a fost acuzat de plagiat în urma publicării în presă a unui grupaj de poezii , intrat ulterior în volumul Zicere la zicere. Acuzația era respinsă de poet, care va spune că e vorba de o neînțelegere a intenției poeziei lui, aceea de a fi o replică la zicerile lui Lao Tzî, cel pe care era acuzat că l-a plagiat. Poet de substanță tradiționalistă, așa îl fixează critica pe Ion Gheoghe, semnatar, între altele, al volumelor : Vine iarba, Zoosophia , Cavalerul trac, Dacia Feniks, Elegii politice.
Autorul a fost distins în 1966 cu Premiul Uniunii Scriitorilor, cu Premiul Asociației Scriitorilor din București, zece ani mai târziu și în 1972 cu Premiul Academiei Române. Pe Ion Gheorghe îl evocăm la Vocile memoriei. Tot în acestă ediție, îi veți putea asculta pe Mihail Sadoveanu, G. Călinescu, Mihai Ralea, A.E. Baconski.
Emisiunea Vocile memorie, difuzată duminică 17 octombrie 2021, ora 22.30, la Radio Romania Cultural. Realizator E. Lucan.
Foto: wikipedia