George Topîrceanu 135 – activități dedicate poetului, la evenimentul „Baladă pentru chiriașul grăbit”
18 Martie 2021, 14:32
Sâmbătă, 20 martie 2021, se vor împlini 135 de ani de la nașterea lui George Topîrceanu (20 martie 1886 – 7 mai 1937), „poet până în măduva oaselor” (Liviu Rebreanu), prozator, memorialist şi publicist, cu diverse preocupări artistice, prea puțin cunoscute publicului.
Anual, în luna martie, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează o serie de activități dedicate acestuia, în cadrul evenimentului de tradiție „Baladă pentru chiriașul grăbit”.
Din 19 martie, se va lansa o nouă pagină în cadrul platformei online eArhivă. Proiectul își dorește să faciliteze accesul la patrimoniul cultural național, prin punerea la dispoziție a unor materiale din arhiva muzeului. Pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro, toți cei interesați vor avea acces, din 19 martie, la pagina lui George Topîrceanu, care cuprinde biografia poetului și documente din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași.
Volumul al IV-lea din Colecția Restitutio a Editurii Muzeelor Literare Iași este intitulat: Muzeul „George Topîrceanu”. Din istoria casei cu amintiri de pe strada Ralet. Lucrarea punctează momentele importante ale vieții lui George Topîrceanu: povestea familiei, venirea la Iași, perioada colaborării cu «Viața românească» și «Însemnări literare», participarea la război, prizonieratul, prietenii și iubirea descoperite la Iași”, scrie în prefața lucrării Valentin Talpalaru, scriitor și muzeograf MNLR Iași.
George Topîrceanu este mai puțin cunoscut publicului ca fotograf pasionat, dar concursul de fotografie le propune copiilor care-i împărtășesc pasiunea să-și fotografieze animalul de companie. Fotografiile selectate vor face obiectul unei expoziții speciale, care va fi organizată la Muzeul „George Topîrceanu” Iași.
Diana Lona Leonte, muzeograf, și Ioana Leontioaia, educator muzeal, vor organiza evenimentul „Să-l cunoaștem pe Top”. Se vor întâlni (via Zoom) cu elevii clasei a III-a ai Școlii Spectrum Iași, pentru care au pregătit o serie de activități speciale. Activitatea face parte din programul de educație muzeală Academia Copiilor, oferind elevilor prilejul de a afla amănunte despre pasiunile nenumărate ale poetului.