Cum ar fi fost povestea Cenușăresei dacă ar fi fost spusă de pantoful prins în smoala de pe treptele castelului?
04 Februarie 2021, 14:23
Sâmbătă, 06 februarie 2021, va avea loc lansarea cărții„Cum am devenit pantof regal”, scrisă de Mihaela Coșescu și ilustrată de Andrei Măceșanu. Evenimentul va avea loc online, fiind găzduit de pagina de Facebook Cărturești Online, și va începe la ora 11.00.
Participanții sunt invitați la o dezbatere despre pantofi mai mult sau mai puțin celebri, despre povești, prințese, frați, surori și picioare cu autoarea Mihaela Coșescu, ilustratorul Andrei Măceșanu și invitații lor: Brandi Bates, inițiatoarea Citim Împreună România și 5 cititori pasionați: Tania, Sara, Clara, Luca și Radu.
„Cum am devenit pantof regal” este povestea unui pantof prins în smoală pe treptele unui palat într-o seară de bal când este despărțit de fratele său geamăn. Cititorul îi urmărește pas cu pas entuziasmul din serile de bal, dansurile, călătoriile, căutările, simte dezgustul pantofului atunci când e probat de picioare murdare sau urât mirositoare și se bucură împreună cu el atunci când devine pantof regal. Bucuria pantofului nu este pentru viața care îl așteaptă la palat, ci pentru regăsirea fratelui său. Un pantof nu poate dansa de unul singur prin viață.
Povestea își are rădăcini în clasica poveste a Cenusăresei, pe care Mihaela Coșescu o duce mai departe, imaginându-și noi perspective. Cum ar fi fost povestea Cenușăresei dacă ar fi fost spusă de pantoful prins în smoala de pe treptele castelului? Dar dacă ar fi spus-o castelul? Sau caleașca? Sau cenușa? Sau mama vitregă? Sau tatăl Cenușăresei? Câte povești există în același timp? Care sunt diferențele între povești în funcție de cine spune povestea?
„Cum am devenit pantof regal” este o poveste haioasă și în același timp emoționantă, o poveste despre perspective și empatie. O poveste care își propune să dezvolte creativitatea și gândirea critică a copiilor.
„Grație prospețimii imaginației Mihaelei Coșescu, pătrundem în lumea Cenușăresei prin mijlocirea aventurilor faimosului condur pierdut. O poveste care ne învață despre diversitatea perspectivelor, trezindu-ne pofta de dans și, de ce nu, curiozitatea de-a afla despre diverse dansuri”, Maria Kovacs, Asociația Lectura şi Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice România