45 de jurnaliști, scriitori, filozofi și artiști au contribuit la noul număr Scena9 pe hârtie - tema revistei este Supraviețuirea –
07 Decembrie 2021, 11:03
Fundația9 anunță lansarea celui de al patrulea număr al revistei Scena9, o publicație anuală de cultură coordonată de redacția site-ului cu același nume. Gândită ca o radiografiere a lumii culturale și sociale din România, ediția din acest an are ca tema supraviețuirea și reunește peste 45 de autori: jurnaliști, scriitori, ilustratori, fotografi, cercetători și filosofi. Revista poate fi comandată online și va fi distribuită în rețeaua Cărturești începând cu 10 decembrie.
„Când auzim despre vreo supraviețuire miraculoasă obișnuim să zicem că ar trebui să se facă un film după chestia asta. Majoritatea supraviețuirilor sunt însă mult mai puțin spectaculoase și adesea rămân anonime. Din martie 2020 încoace învățăm să prețuim și supraviețuirile la capătul cărora nu ne așteaptă nicio cameră de filmare și nicio strângere de mână. Suntem într-o continuă — și banală prin amploarea ei — luptă pentru supraviețuire biologică, economică și ideologică. Noul număr Scena9 pe hârtie înseamnă 34 de feluri de-a supraviețui, în cuvinte, ilustrații și fotografii”, spune editorul coordonator Vlad Odobescu.
În acest număr, jurnaliștii Scena9 au documentat povești despre explorare, doliu sau psihiatria românească: Ionuț Sociu reface firul vieții unui personaj interesant, dar necunoscut: baronul Franz Nopcsa, descoperitor de dinozauri pitici, călător, etnograf, fotograf, spion, candidat la tronul Albaniei. Venera Dimulescu cercetează ce s-a ales dintr-un model de tratament psihiatric născut în timpul comunismului, centrat pe relația cu pacientul și care îl vedea pe acesta ca pe o ființă umană. Ioana Cîrlig scrie despre cum a trăit cele cinci luni dinainte de moartea mamei sale și despre rănile pe care i le-a lăsat perioada aceea.
Pentru această ediție, criticul de film Victor Morozov s-a întâlnit cu unul dintre eroii săi, scriitorul Radu Cosașu, nonagenarul autor al volumelor Supraviețuirilor, iar Andrei Pungovschi a fotografiat 8 oameni care au trecut prin momente aproape de moarte – Holocaust, război, boli, accidente – şi i‐a întrebat cum s‐au schimbat felurile în care îşi trăiesc vieţile de după.
Filosoful Cristian Iftode scrie despre felurile în care omenirea își construiește identitatea și se oprește asupra unei „definiții” narative: suntem toți povești în desfășurare. Ce facem însă cu cei care nu pot sau nu mai pot să-și spună povestea? Antropologul Adrian Deoancă pledează pentru reparație și mentenanță într-o epocă în care ne-am obișnuit să preamărim inovația. Évelyne Heyer, specialistă în antropologie genetică şi autoare a cărţii Odiseea genelor, vorbește într-un interviu despre poveştile conţinute de ADN‐ul nostru.
Coperta Scena9 #4 este semnată de artistul Alexandru Lazăr.
Lansarea noului număr al revistei este marcată prin campania Microsupraviețuiri și ilustrează momente de cumpănă zilnice care pot fi depășite mai ușor cu ajutorul activităților culturale: invazia de știri negative, timpul mare petrecut online sau anxietatea provocată de statul în casă. Ca parte a campaniei, cititorii vor putea achiziționa și un kit de supraviețuire culturală, care va conține revista, dar și cărți sau vouchere pentru activități culturale.
Scena9 este o platformă proaspătă de jurnalism cultural coordonată de Fundația9.
Fundaţia9 este o organizaţie non-profit fondată și finanțată de către BRD Groupe Société Générale cu scopul de a sprijini generația de creatori de astăzi pentru a hrăni noi gusturi și comportamente culturale ale publicului de mâine.
Începând cu 2018, Fundația9 dezvoltă proiecte culturale cu și despre artiștii și gânditorii tineri prin cele două programe permanente: publicația Scena9 și prin centrul de cultură și artă contemporană Rezidența BRD Scena9 situat în cartierul Icoanei.