Ascultă Radio România Cultural Live

ZEN – traieste viata ca o arta

22 Martie 2017, 06:53

Marti, 28 martie, ora 18:30,Libraria Seneca Anticafe

(Str. Arhitect Ion Mincu, nr.1, Bucuresti)

Cum ne gestionam emotiile negative? Cum facem fata stresului si ne dobandim linistea interioara? Este posibil sa invatam sa pretuim clipa si sa ne bucuram de viata? Sa cream si sa oferim in viata noastra timp de calitate?

Traim intr-o lume haotica in care prezenta stresului, lipsa echilibrului si a armoniei interioare isi pun amprenta asupra vietii noastre de zi cu zi. Avem alternative reale? Haideti alaturi de noi pe urmele marilor maestri asiatici ai Zenului, pentru a explora, prin intermediul titlurilor colectiei Zen a Editurii Herald, raspunsurile la aceasta intrebare.

Editura Herald are placerea de a va invita marti, 28 martie, ora 18:30, la Libraria Seneca Anticafe (Str. Arhitect Ion Mincu, nr.1, Bucuresti) la „Zen – traieste viata ca o arta” -  un eveniment in cadrul caruia ne propunem  sa raspundem  provocarilor omului contemporan, facand apel la traditie.

Daca am defini Zenul ca o arta, unii ar spune ca este o arta a meditatiei, altii – o arta a contemplatiei si doar putini ca este arta de a trai. Shunryu Suzuki spunea: cand faci ceva trebuie sa faci deplin, arzand ca pe un rug incins, sa nu lasi nicio urma a ta in lucrul facut. Sa fii deplin si sa te stingi deplin, in fiecare gest sau in absenta lui. Aceasta este arta de a trai in libertate totala.

In Zen trecerea de la absolut la concret este lina, imediata, intre creat si non-creat nu exista decat o bataie a ploapei. In Zen, de la simtire la gandul care se iveste, la gestul – sau absenta lui – care il implineste, nu exista decat… respiratie. Respiratia este masura vietii, obiect atat al concentrarii, cat si al uitarii. Postura realizeaza adevarata natura a fiintei.

„Zazenul este conditia normala a corpului si a mintii – liniste, stabilitate, echilibru, armonie… Experienta zazenului ne permite sa descoperim veritabila forta din interiorul nostru. Nu este nici tensiune, nici relaxare, doar libertatea adevarata si armonie.” - Taisen Deshimaru

Va propunem, asadar, o seara cu totul speciala in care vom povesti despre beneficiile practicii Zen, despre cum ne putem gestiona emotiile negative, despre cum invatam sa pretuim clipa si sa petrecem timp de calitate. In spiritul Zen, ne vom bucura inimile cu momente artistice: demonstratie de Tai-Chi, Daoyin (meditatie in miscare) si dans chinezesc, oferite de ARTASIA (Academia de Arte Asiatice). Alaturi de noi ii vom avea ca invitati pe: Florentina Opris, presedinte al Asociatiei pentru o Viata Sanatoasa, Marilena Constantinescu, traducatoarea unor titluri din colectia Zen si practicant Zen, Bogdan Bruma, traducator si instructor Aikido si Razvan Damian Ming, presedinte al Academiei de Arte Asiatice – Artasia.

Colectia Zen la Editura Herald

Colectia Zen cuprinde cartile marilor patriarhi Zen. Pentru realizarea starii de iluminare, budismul Zen (Chan, in traditia chineza) recomanda o transmisie speciala in afara Scripturilor, o comunicare directa de la minte la minte si contemplarea propriei naturi.

Practica Zen – Corp, Respiratie, Minte de Hakuyu Taizan Maezumi

Practica zen constituie in esenta atat o colectie de prelegeri despre Dharma, cat si comentarii pe marginea unor texte zen clasice, incercand astfel sa le prezinte discipolilor teme fundamentale, precum: practica in postura asezat, ce inseamna un sesshin, preceptele, studiul koan-urilor si scrierile marelui maestru Dogen Zenji. Aceasta carte de referinta pune astfel la dispozitia cititorului roman scrieri care au format generatii intregi de invatatori si de practicanti zen, putand fi folosite totodata ca un instrument de lucru si ca ghid pentru aprofundarea doctrinelor unor mari maestri zen.

Zen – Poarta autentica de Koun Yamada

Trezirea este realizarea faptului ca atat continutul subiectului, cat si al obiectului sunt vide si unitare si ca aceasta vacuitate nu este altceva decat schimbarea constanta a lumii fenomenale a formei. Mai bine spus, intr-un aspect existenta reala este complet vida si intr-un alt aspect este lumea fenomenala a formei ce apare si dispare fara incetare, in conformitate cu legea cauzalitatii.

Zen si viata cotidiana de Taisen Deshimaru

Zen si viata cotidiana este o pledoarie pentru aplicarea in viata de fiecare zi a principiilor Zenului, pentru a redescoperi armonia, echilibrul, firescul, pacea, adevarata noastra natura. Practica zazen este secretul zenului. Zazenul este dificil, insa practicat zilnic e foarte eficient pentru largirea constiintei si dezvoltarea intuitiei. Zazenul nu numai ca elibereaza o mare energie, dar el este postura trezirii. In timpul practicarii lui, nu trebuie cautat nimic. Fara obiect, el este numai concentrare asupra posturii, respiratiei si atitudinii mintii.

Mintea Zen, Mintea Incepatorului de Shunryu Suzuki

In cele patru decenii de la prima publicare, Zen Mind, Beginner`s Mind a devenit una din marile carti spirituale moderne, foarte iubita, recitita si recomandata ca fiind cea mai buna carte de introducere in doctrina Zen. Suzuki Roshi prezinta elementele de baza - de la detaliile posturii si respiratiei in zazen pana la perceptia nondualitatii - intr-un mod care nu numai ca se dovedeste remarcabil de limpede, dar care intra in armonie totodata cu bucuria insight-ului de la prima la ultima pagina.

Chan - Inima Trezirii – Invataturile maestrilor chinezi

Chan, sau zen, nu este neaparat bland in indepartarea obstacolelor. Mai degraba, el deschide taramul necunoscutului prin ceea ce este de nerezolvat. Poemele servesc ca instructiuni concise pe cale, pietre de incercare intentionate pentru mintea ta, astfel incat sa iesi din maracinis si sa-ti pui intrebarile potrivite. Odata ce se intampla acest lucru, vei avea sansa sa gasesti directia corecta pentru mintea ta, depasind viata si moartea.

Lauda Zazenului de Hakuin Ekaku

In acest volum sunt reunite cateva din scrierile sale importante: comentarii despre doctrina Zen, invataturi pentru discipolii angajati pe Cale, poeme, la care se adauga nenumarate tusuri care i-au adus faima lui Hakuin. Pentru Hakuin trei lucruri erau esentiale pentru realizarea naturii proprii; el cerea de la ucenicii sai: dai-shinkon, credinta nezdruncinata in Doctrina, dai-gidait, un mare "ghem de indoiala", adica aplecarea energica asupra koan-urilor, si in sfarsit, dai-junshi, mare hotarare in urmarirea Caii.

Zen si artele martiale de Taisen Deshimaru

In Japonia, Zenul a influentat artele martiale in acelasi fel in care crestinismul i-a influentat pe barbari. Influenta Zenului a dus la indepartarea de valorile materiale si la absenta totala a fricii de moarte, la intarirea spiritului razboinicului prin lumina trezirii. Raportul dintre Zen si artele martiale se defineste prin atitudinea neclintita in fata mortii, controlul de sine, non-violenta, disciplina ferma - fizica si spirituala - si respectul adanc fata de maestru.

Istoria Zenului de Kaiten Nukariya

Zenul detine o pozitie singulara intre religiile lumii. El a aparut o data cu buddhismul insusi, ba chiar anterior acestuia, caci practicile sale meditative nu se deosebesc prea mult de cele ale ascetilor din India prebuddhista. Din acest punct de vedere, Zenul ofera material din abundenta pentru studiul comparat al religiilor. In ciuda vechimii lor, ideile promovate de adeptii Zenului sunt totusi novatoare, ceea ce explica ecoul semnificativ de care se bucura in prezent, acestea fiind preluate si dezvoltate de miscarile spiritualiste contemporane.

Zen adevarat de Taisen Deshimaru

Expresia Zen adevarat pe care Maestrul Deshimaru o folosea trebuie inteleasa in acest sens. Este suficient sa sedem in zazen, este suficient sa venim la dojo in fiecare dimineata. Zenul Maestrului Deshimaru a fost unul dintre cele mai simple si insufletite, chiar daca uneori el arata ca un tigru in fata discipolilor sai. A devenit calugar la o varsta destul de inaintata si a trait mereu in social, de aceea nu avea o parere prea buna despre viata monastica japoneza si despre calugarii japonezi care foarte des erau mai interesati de bunastarea lor materiala decat de cautarea spirituala.

Nestematele Legii de Hui Neng

Predicile celui de-al saselea patriarh al Zenului chinez sunt pastrate in cartea intitulata Sutra rostita de pe Inaltul scaun despre „Nestematele Legii" (Fa-pao-t'an-king). Denumirea de „sutra" a fost data in general scrierilor atribuite lui Buddha si faptul ca o culegere de predici ale lui Hui-Neng a fost onorata cu acest titlu arata ce loc bogat in semnificatii ocupa ea in istoria buddhismului Ch'an (zen). Ceea ce s-a pastrat in aceasta carte sunt simple fragmente ale predicilor rostite in cursul celor treizeci si sapte de ani de viata misionara activa a lui Hui-Neng.

***

Intrarea la eveniment este gratuita in limita locurilor disponibile!

Începe a 19-a ediție a festivalului Ars HUNGARICA
Istorie-filozofie-psihologie 07 Noiembrie 2024, 10:12

Începe a 19-a ediție a festivalului Ars HUNGARICA

Festivalul cultural maghiar debutează vineri, 8 noiembrie 2024 cu două vernisaje în sala CIT a Primăriei Municipiului...

Începe a 19-a ediție a festivalului Ars HUNGARICA
„Arborele Memoriei”- o expoziție pentru comemorarea victimelor Holocaustului în România
Istorie-filozofie-psihologie 07 Noiembrie 2024, 01:12

„Arborele Memoriei”- o expoziție pentru comemorarea victimelor Holocaustului în România

Asociația Teatru 2.0 , alături de Federația Comunităților Evreiești din România, anunță  deschiderea expoziției...

„Arborele Memoriei”- o expoziție pentru comemorarea victimelor Holocaustului în România
100 de ani de la apariția volumului „Istoria civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu, lucrare fundamentală a culturii române
Istorie-filozofie-psihologie 06 Noiembrie 2024, 13:30

100 de ani de la apariția volumului „Istoria civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu, lucrare fundamentală a culturii române

Academia Română împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române , Biblioteca Centrală Universitară...

100 de ani de la apariția volumului „Istoria civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu, lucrare fundamentală a culturii române
Evenimente speciale cu ocazia Galei Corneliu Coposu la Timișoara
Istorie-filozofie-psihologie 04 Noiembrie 2024, 02:05

Evenimente speciale cu ocazia Galei Corneliu Coposu la Timișoara

Cea de-a VII-a ediție a Galei Corneliu Coposu se va desfășura la Timișoara, pe 9, 10 și 11 noiembrie 2024, evenimentul...

Evenimente speciale cu ocazia Galei Corneliu Coposu la Timișoara
Se deschide Casa Arhitecţilor, parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș din Sinaia
Istorie-filozofie-psihologie 18 Octombrie 2024, 15:11

Se deschide Casa Arhitecţilor, parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș din Sinaia

După mai bine de 2 ani de renovări și lucrări de consolidare, Vila Șipot, cunoscută și sub numele de „Casa...

Se deschide Casa Arhitecţilor, parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș din Sinaia
"ION MORARU Pustiirea și Sabia Dreptății - Treptele infernului - Fata cu miros de busuioc " - Un imn închinat jertfei românilor din Basarabia
Istorie-filozofie-psihologie 15 Octombrie 2024, 13:33

"ION MORARU Pustiirea și Sabia Dreptății - Treptele infernului - Fata cu miros de busuioc " - Un imn închinat jertfei românilor din Basarabia

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută , marți, 15 octombrie 2024, de la ora 19.00, la Radio...

"ION MORARU Pustiirea și Sabia Dreptății - Treptele infernului - Fata cu miros de busuioc " - Un imn închinat jertfei românilor din Basarabia
Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti – 160 de ani, concert aniversar la Ateneul Român
Istorie-filozofie-psihologie 15 Octombrie 2024, 07:21

Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti – 160 de ani, concert aniversar la Ateneul Român

Flaut Power, Game, Clarino, Violoncellissimo, Corul Ricercare

Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti – 160 de ani, concert aniversar la Ateneul Român
NOAPTEA FILOSOFIEI la București
Istorie-filozofie-psihologie 07 Octombrie 2024, 09:45

NOAPTEA FILOSOFIEI la București

Barbara Cassin, un nume de primă mărime al filosofiei europene, deschide ediția din acest an.

NOAPTEA FILOSOFIEI la București
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:25
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
23:05 - 00:00
Teatrul National Radiofonic
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
23:00 - 23:30
Français 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
23:00 - 00:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru