Unelte vechi de aproximativ 2.9 milioane de ani au fost găsite in Kenya
Arheologii au găsit în Kenya unele dintre cele mai vechi unelte din piatră folosite vreodată și care datează de acum 2,9 milioane de ani. Cele 330 de unelte din piatră au fost găsite într-un sit archeologic de pe malul Lacului Victoria. Inițial, aici au fost păduri și pajiști de-a lungul unei ape curgătoare unde se găseau numeroase animale sălbatice. Uneltele erau folosite la tranșarea animalelor cât și pentru prelucrarea materialelor vegetale.
14 Februarie 2023, 15:13
Cercetătorii doresc să afle care dintre oamenii preistorici au folosit aceste unelte. Ele sunt și cele mai vechi exemplare studiate până acum și pot fi încadrate , după cum spun specialiștii , într-un tip de tehnologie numit Oldowan. La fața locului au mai fost găsiți doi molari ai unui individ aparținând speciei Paranthropus. Acestă specie fiind înrudită cu Homo Sapiens.
''Asocierea dintre uneltele Nyayanga şi Paranthropus ar putea redeschide problema creatorului celor mai vechi unelte Oldowan. Poate nu doar indivizi din specia Homo, dar şi alte feluri de hominini procesau hrana cu ajutorul tehnologiei Oldowan'', a declarat antropologul Thomas Plummer de la Queens College din New York, autor principal al cercetării publicate în revista Science.
''Când echipa noastră a determinat vârsta izvoarelor de la Nyayanga, autorul uneltelor a devenit un 'mister' în mintea mea'', a spus Rick Potts, paleoantropolog şi coautor al studiului, directorul programului
Originile umane din cadrul Muzeului Naţional de Istorie Naturală Smithsonian.
''Există posibilităţi multiple şi dacă nu cumva găsim chiar oase fosilizate ale unei mâini înfăşurate în jurul unei unelte din piatră, creatorul primelor unelte Oldowan ar putea rămâne necunoscut pentru multă vreme''.
Molarii sunt cele mai vechi fosile de Paranthropus, indivizi care se deplasau biped şi care combinau caracteristici de la maimuţe şi de la oameni, prezentând adaptări pentru masticaţie intensă inclusiv un craniu cu o muchie osoasă de care erau ataşaţi muşchii puternici ai maxilarului, asemănător gorilelor.
Până acum, cele mai vechi exemple cunoscute de Oldowan datează din urmă cu circa 2,6 milioane de ani şi au fost descoperite în Etiopia. Speciile Homo erectus au dus apoi tehnologia Oldowan până în Georgia şi China, potrivit agenției Reuters.
https://www.bbc.com/news/world-africa-64595418