Regalitatea- File de poveste: ÎN JURUL EXILATEI
03 Decembrie 2016, 06:43
”Am nimerit peste un articol de Pierre Loti despre Carmen Sylva.
Dacă mi-aduc bine aminte, i-am citit poeziile.
E o regină. A Ungariei sau a unei alte țări, nu știu...și Loti, descriindu-i budoarul sau mai curând atelierul ei unde scrie, vorbește despre Carmen Sylva dând de înțeles că personalitatea ei e încă și mai interesantă decât cuvintele ei.”
Astfel descrie pictorul Vincent Van Gogh, în septembrie 1889, într-o scrisoare către sora lui, legătura care unea atunci doi scriitori europeni: Carmen Sylva și Pierre Loti.
Cel mai tânăr academician francez în 1892, o personalitate flamboiantă, Pierre Loti este ofțer de marină, pe numele său ”civil”, Julien Viaud.
Călător prin vocație, străbate mările și oceanele timp de douazeci de ani, din Baltica până în Pacific, Insula Paștelui, Tahiti, din Senegal până în Maghreb, Adriatica și Japonia.
Pierre Loti ajunge și la București, la Sinaia și...la Pelleș, unde se bucură de atenția Reginei Elisabeta, scriitoarea Carmen Sylva.
Elsabeta de Wied, născută prințesă germană în 1843, devenise în 1881 soția regelui României, Carol I. Regină-poetă, ”Muza Dunării”, poliglotă, excelentă vorbitoare și scriitoare în limba franceză, Carmen Sylva va primi cu plăcere la ”castelul din Carpați”, printre cei care reprezentau elita culturală pariziană și pe Pierre Loti, exoticul marinar cărturar al sfârșitului de veac.
”Căutători neobosiți ai unui ideal himeric”, cei doi inițiază un ritual epistolar care fixează pste timp această relație erudită, subtilă.
Editura Vremea a publicat recent și a lansat la targulinternațional de Carte Gaudeamus, în Colecția Aristocărți volumul IN JURUL EXILATEI- la Sinaia, București, Veneția care cuprinde poveștile încrucișate ale celor doi, Carmen Sylva și Pierre Loti.
În următoarele două ediții ale rubricii REGALITATEA – FILE DE POVESTE veți avea privilegiul să pătrundeți în atmosfera de sfârșit de veac și să ascultați în premieră câteva fragmente din acest volum.
Noi vă oferim ocazia să aflați detalii de la doamna Silvia Colfescu, editorul cărții și istoricul Adrian Silvan Ionescu, apoi, odată captat interesul, veți căuta, cu siguranță, să continuați dumneavoastră lectura.
Până atunci, ascultați rubrica noastră, sâmbătă, 3 decembrie și 10 decembrie, de la ora 11.45, în cadrul emisiunii Cu-minte de weekend.