OPERE ÎN PRIM-PLAN: Conferința 'Confruntarea, simbol al transformării'
22 Noiembrie 2016, 16:59
Muzeul Național de Artă al României vă invită sâmbătă, 26 noiembrie, începând cu ora 18.00, în Galeria de Artă Europeană la conferința 'Confruntarea, simbol al transformării', susținută de dr. Mălina Conțu, muzeograf în cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR.
Prelegerea va avea drept punct de plecare lucrarea de secol al XVII-lea Lupta lui Iacob cu îngerul, semnată de un pictor anonim flamand și expusă în sala Rubens și Rembrandt a Galeriei de Artă Europeană în perioada 2 noiembrie 2016 — 31 ianuarie 2017, în cadrul programului Opere în prim-plan care vizează punerea în valoare a lucrărilor aflate în depozitele Secției de Artă Europeană.
Dr. Mălina Conțu va vorbi despre această reprezentare iconografică în contextul care a generat tabloul, realizând o conexiune cu alte reprezentări similare și cu semnificația culturală recentă a episodului biblic.
'De-a lungul timpului, oamenii au creat eroi pentru a avea modele la care să se raporteze etic și moral, care să le ofere puterea de a spera și de a trece peste greutățile vieții. Aceste personaje persistă în imaginarul colectiv, fie că sunt eroii de poveste ai copilăriei sau sfinții protectori ai maturității și bătrâneții. Episodul Luptei lui Iacob cu îngerul ilustrează în mod particular un exemplu de transfigurare a eroului dintr-un personaj dominat de frică și umilință, într-o ființă inteligentă și un conducător principial', a explicat dr. Mălina Conțu.
Prelegerea va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie, ora 18.00 și miercuri, 7 decembrie, ora 16.00.
Pentru a participa, utilizați butonul Înscrie-te online de pe site-ul www.mnar.arts.ro sau sunați la telefon 021.314.81.19.
Confruntarea, simbol al transformării
'Anonim flamand — Lupta lui Iacob cu îngerul', secolul al XVII-lea
Galeria de Artă Europeană, sala Rubens și Rembrandt
sâmbătă, 26 noiembrie, ora 18.00
miercuri, 7 decembrie, ora 16.00
Înscrieri pe site-ul www.mnar.arts.ro sau la 021.314.81.19
Parteneri media:
RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Arhitectura, Igloo, Zeppelin